Jump to content

Recommended Posts

Pół piersi kurczaka

30 dag sera

5 jaj

5 łyzek maki ziemniaczanej

5 łyzek smietany(12-18%)

 

dodatki:pieczarki, papryka, ogórek wedle uznania

 

piers umyc, oczyscic, pokroic w drobną kostke, ser zetrzec na tartce(grube oka), jajka wybic i roztrzepac (bez skojarzeń:P), dodac make i smietane, mieszac do całkowitego rozbicia grudek z mąki, dodac ser i pokrojoną piers kurczaka, oraz dodatki, przyprawic solą i pieprzem, smażyć na głebowkim rozgzanym oleju, do zrumienienia ciasta, podawac z soseami( z piearkowim smakuje znakomicie) lub ze samoznymi warzywami.

Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że w każdej dziedzinie przy odrobinie wysiłku mogłabym się sprawdzić... Jednak kuchnia z mojego punktu widzenia jest "tym wyjątkiem". Poddaję się na starcie. Ja po prostu nie lubię gotować i nie sprawia mi to żadnej przyjemności. Pozdarwiam.

 

[ Dodano: 2006-04-22, 17:51 ]

P.S. Zważywszy na fakt, że uwielbiam się nad wszystkim zastanawiać i dokonywać dogłębnej analizy - oczywiście i tutaj doszłam do sedna sprawy. Po prostu denerwuje się na myśl, że wyników mojego poświęcenia starczy na chwilę, tzn. dopóki nie znikną w głodnych żołądkach. Lubię tworzyć rzeczy "na stałe" :).

Link to post
Share on other sites

Widze Rita, że coś nas łączy. Ja też nie lubie gotować, ale moja analiza jest mniej skąplikowana, po prostu to co ugotuje czy usmaże nie nadaje się do znikania w czyimkolwiek żołądku :mrgreen:

Link to post
Share on other sites

Skoro tak stawiasz sprawę, to ja się na to nie piszę. Jestem bardzo młoda, mam świetne perspektywy... i nie załatwiłam jeszcze wszystkich ważnych rzeczy, które sobie założyłam :). Pozdrawiam.

Link to post
Share on other sites
melisanna

Dla mnie akurat przygotowywanie posiłków sprawia ogromną frajdę a już napewno jak to co 'stworzę' znajduje wiele pozytywnych komentarzy.Oczywiście szaleję wtedy gdy mi na to czas pozwala a zwykle to moja mama się tym zajmuje :smile: chociaż na weekend koniecznie muszę upiec jakieś ciasto, bo bez tego się nie obejdzie :wink:

Link to post
Share on other sites
melisanna
odpowiedniej motywacji.

 

też tak sądzę...trzeba mieć do czegoś chęć (smykałkę?), by można się czegoś podjąć, a zdolności się nabywa w odpowiednim czasie :grin:

Link to post
Share on other sites

A jeszcze jest druga strona, można się podjąć <jak ja> próbować <jak ja> i stwierdzić, że jest się totalnym beztalenciem. Jedyne co umiem usmażyć to jajka. Takie bez niczego bez soli, pieprzu...jak to wszyscy mówią mdłe i przez gardło nie przejdzie :razz: a mi smakuje :smile:

 

[ Dodano: 2006-04-24, 16:24 ]

Jak nie umiem innych to musiałam polubić takie :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
Jedyne co umiem usmażyć to jajka. Takie bez niczego bez soli, pieprzu...jak to wszyscy mówią mdłe i przez gardło nie przejdzie ...... Jak nie umiem innych to musiałam polubić takie :mrgreen:
Eeeeeeeeeeeeeeee :mrgreen: no nie mów, że nie potrafisz wziąść w łapki solniczkę i pieprzniczkę i troszkę nimi poruszać nad jajkiem :twisted: :lol:
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

RYZ PO CHINSKU

 

ugotowac ryzu dzien wczesniej

na rozgrzany olej (ale nie znowu wrzatek!) z oliwek wbic jajko i troche nim ponieszac, jak juz bedzie sie scinac, wladowac ten ryz z dnia poprzedniego i wymieszac cigle smazac, dodac jeden zabek czosnku, i sosu sojowego-jasnego nie ciemnego bo ciemny dodaje sie do potraw ktore sie dlugo gotuja, na koniec wsypac groszku swierzego tzn nie z puszki ale moze byc mrozony tylko trzba troche miejsca na patelni odslonic i go podsmazyc aby sie rozmrozil

ryz nalezy ugotowac bez soli; ilosc dowolna;

sosu sojowego dodac wg uznania smakowego ale nie przesadzac bo bedzie za slone

mozna jesc posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulka ale nie posmazona

im wiecej razy sie odgrzewa tym lepiej

zamiast ziemniakow do miesa idealne, do ryby pasuje, do warzyw posmazonych tez

hej

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
Guest truskawka

A la bigos z cukini

 

składniki:

margaryna

kiełbasa

cukinia

przecier pomidorowy

przyprawy

 

Na początek najlepiej sobie wszystko przygotować: cukinie pokroić w paski (najpierw trzeba usunąć z niej pestki), w kosteczke pokroić kiełbasę (jaką się chce ;)) Następnie w garnku rozpuścić margarynę dodać posiekaną cukinię i kiełbase oraz przecieru pomidorowego. Następnie dodajemy przyprawy do smaku (sól, pieprz, można dodać słodkiej papryki) i ugniatać wszystko na papkę. Podawać razem z chlebem.

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka
A la bigos z cukini

 

Ja jeszcze dodaję paprykę i cebulę, ale to już kwestia gustu :wink:

 

Muszę sprawdzić jak będzie smakować z podanymi przez Ciebie dodatkami :grin: ale innym razem (bo już jest zrobiny :grin: )

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Serek pleśniowy smażony:

 

1 serek pleśniowy (wedle gustu)

1 jajko

trochę bułki tartej

 

Serek pokroić w grube plastry, pomoczyć w ubitym jajku i opanierować w bułce. Smażyć aż się zarumieni. Wcinać ze świeżą bułeczką i masełkiem :razz:

 

Takież oto danie mój miły przygotował na nasze wspólne, pierwsze śniadanie :mrgreen:

 

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
  • 4 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...