Jump to content

Warsztat nr 30

Rytus

Recommended Posts

Kolejny warsztacik. Pytania o "mój dom".

[Z gwiazdką jest dla chętnych].

1. Ile osób mieszka w moim domu?

2. Opisz miejsce, w którym mieszkam (uwzględnij -> jest to domek jednorodzinny, kamienica czy blok mieszkaniowy?; miasto czy wieś?; duży dom czy mały?).

3. Czy posiadam zwierzęta?

a) Jak tak to jakie i ile?

B) Jak nie to dlaczego ich nie posiadam?

* Jakie są moje relacje z sąsiadami?

Hagal (o), Ingwaz, Jera (o)

Dwie albo cztery... Stawiam na cztery. Możlwie, że niedawno ilość osób w twoim domu się zmieniła.

2. jest to domek jednorodzinny, kamienica czy blok mieszkaniowy?

Ehwaz, Hagal (o), Mannaz

Wydaje mi się, że to raczej blok albo kamienica, miejsce, gdzie mieszka wspólnota, a nie jedna rodzina. Ciężko określić dokładnie, jaki to budynek, ale z tego względu, że Hagal jest "klimatyczny" (;)) stawiam na kamienicę.

Duży czy mały budynek?

Pierwsza próba: Wyrd. Druga próba: Wyrd. Reasumując: na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć ;)

Miasto czy wieś?

Berkano, Ehwaz, Gebo

Domostwa i ruch, więc myślę, że miasto.

Jera o, tiwaz o, ehwaz

Nie posiadasz (możliwe, że taki stan nie trwa od dawna: być może musiałeś oddać zwierzątko albo po prostu zdechło).

Jak nie to dlaczego ich nie posiadam?

Nauthiz, Othala, Pertho

Mało miejsca masz w domu albo pozostali domownicy nie chcą zwierząt.

Jakie są moje relacje z sąsiadami?

Pertho (o), Algiz (o), Ehwaz

Raczej nie łączą cię z nimi zażyłe więzi, choć może staracie się być dla ciebie uprzejmi (przez dobre maniery chociażby). Albo czują do ciebie niechęć z powodu jakiejś starej sytuacji, albo nie znacie się dobrze, może przez to, że niedawno się przeprowadziłeś do tego miejsca.

1 Wyrd, Dagaz, Ehwaz o, ktos opuscił twój dom ostatnio. W domu mieszkaja 3 osoby ty mama i siostra.

2.Ansuz, Gebo, Algiz, miejsce nie bezpieczne, mysle nad blokowiskiem duzo hałasu, duzo ludzi sie przewija po klatce, mogą zaklucac cisze w nocy. Miasto, choc małe, stary blok.

3.Hagal, Odala o, Wunjo, POsiadasz, ale sa to zwierzeta napewno nie domowe i raczej dzikie i nie spotykane w naszym klimacie stawiam na egzotyczne weze. Moze boa? Sztuk: 2.

4. Ingwaz o, Naudiz Jera o, Twoje relacje nie sa dobre, ale raczej oni nie traktuja cie powaznie,uwazaja ze jestes " niedojrzaly" poswiecasz sie dla wlasnych wartosci a oni to wysmiewaja, nie rozumieja tego, bo nie rozumieja spraw innych niz materia.

1-Dagaz ,Berkano,Mannaz-3osoby,mama ,jakis mężczyna starszy,dojrzały, nie koniecznie ojciec i ty nie zawsze ale mieszkasz.

2LaguZ(o),Isa,Berkano(o)-jest to kamienica,jakby mieszkały tam dwie rodziny(byc może na twoim piętrze).po babci.Stara i zniszczona.

-Perdro,odala ,Jera(O)to małe miasteczko,lub też w mieście ale na samym koncu ,na obrzeżach,spokojne.

-Hagal(o)Tiwz(O)Isa-miejsce położone niżej,być może było zalane przez powódz,trochę zniszczone i stracone ,ale teraz odbudowane,na piaskach (ziemia),może byc obok staw lub zbiornik z wodą stojącą.

3-Gego(o)Berkano,Odala-ty jako ty może nie ,bardziej mama przygarneła jakieś do domu,stam na kotka,a raczej kotke.od niedawna jest w domu jeszcze mała,sprawia wam duzo radości.Wczesniejsze zwierzątko gdzies sobie uciekło,lub go ukradli.W prawdzie wolisz psy,bo boisz sie alergii,ale nie masz czego sie bac.

Relacje z sąsiadami-Mannaz(o)Durisaz Fehu-wczesniej było nerwowo i jakby na złość,ale teraz ogólnie na dzien dobry i urzędowo.być może ktoś nowy sie wprowadził lub niedługo wprowadzi.

Edited by lavis

Odpowiedzi nadszedł czas, kto nie próbował walczyć jest bez szans :)

Cztery osóbki - mamusia, tatuś braciszek i ja! JaneDoe [1punkt]

2. Opisz miejsce, w którym mieszkam (uwzględnij -> jest to domek jednorodzinny, kamienica czy blok mieszkaniowy?; miasto czy wieś?; duży dom czy mały?).

Mieszkam na wsi, czasami niektórzy nazywają to małym miasteczkiem. Blok mieszkaniowy to miejsce, w którym urzęduję :) Budynek jest średni, a samo moje mieszkanie jest raczej nieduże. W pobliż znajduje sie wał, a za nim Wisła. Na klatce schodowej często są hałasy, dużo ludzi się tam szwęda. W okolicy jest całkiem niebezpiecznie (sporo dresów, szczególnie dla mnie :D).

Brydziu [1 punkt] Lavis [0,5 punkta] JaneDoe [0,5 punkta]

NIE POSIADAM ZWIERZĄT!

B) Jak nie to dlaczego ich nie posiadam?

Było kiedyś zwierzątko - króliczek, ale z czasem brakło mi czasu na opieke nad nim i domownicy stwierdzili, że smród od zwierzaka jest nie do zniesienia i postanowiliśmy go wydać. A kotka zawsze chciałem mieć, ale okazało się, że mama alergię na kocią sierść :(.

JaneDoe [1 punkt] Lavis [0,5 punkta za wskazanie, że mam alergię]

WARSZTATY WYGRYWA: JaneDoe - gratulacje :)

* Pytanie dodatkowe...

Relacje ogólnie są uprzejmościowe, chociaż kilku sąsiadów krzywo na mnie patrzy za moje przewinienia typu - za głośno muzyka. I owszem, niedługo ktoś sie może wprowadzić, ale do sąsiedniego bloku. Tutaj każdy w jakiś sposób trafił :)

Gratuluje! JaneDoe przejmuje warsztaty!