koteł Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 Witam, znalazłem u siebie takie coś: Może ktoś wie co to jest? Cytuj
Valestil Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) Na tym pierwszym obrazku jest zesłanie ducha świętego, a ten drugo obrazuje Boga i narodziny Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Valestil Cytuj
koteł Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Napisano 7 Grudnia 2010 Drugi mi tam wyglada na chrzest ;p Ale co to za przedmiot? Cytuj
Valestil Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 Może być i chrzest...wygląda to na monetę. Niestety nie umiem przetłumaczyć tego co tam piszę, ale myślę, że to jest czysto chrześcijański symbol Cytuj
Ulf Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 Jakis medalik pamiatkowy, prawdopodobnie z okazji chrztu- na pierwszym zdjeciu napis niemiecki - "Zostancie uswieceni ( ochrzczeni) duchem swietym", na drugim lacinski - "Woda oczyszcza" Sam motyw z lacinskim napisem pochodzi z malowidla ( ok. roku 1700) na odwrotnej stronie krzyza wiszacego w kosciele w Burs na szwedzkiej wyspie Gotlandii Map of Burs, Gotland, Sweden, Europe - Collins Maps Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi