Skocz do zawartości

sen 3 letniej dziewczynki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 3 letnią siostrę. Ostatnio obudzila sie przed 3 w nocy z płaczem,bo coś jej się śniło..rano nie mogła patrzec na powieszony na przedpokoju obraz z wielbłądami(chociaż wisi juz on tam bardzo dlugo) i chciała,aby go zdjąć i tak też zrobiliśmy..Po późniejszym podpytaniu sie małej powiedziała,że śniło jej sie duzo koni,które tanczyly..co to moze oznaczac dla 3 letniej Amelki?Dodam tez,ze po tym incydencie boi sie zostac sama w pokoju,boi sie ciemności,chociaz nigdy to sie jej nie zdarzalo..

Gość winteer
Napisano

Widocznie dziewczynka przeżyła jakies traumatyczne zdarzenie zwiazane zwielbłądami, skoro kazała zdjąć obrazek, żeby próbować zapomniec o tym co widziała albo usłyszała.

Co do koni - nie wiem co to oznacza, bo z kontekstu snu kompletnie nic nie mozna wywnioskować oprócz tego, że znów chodzi o zwierzeta.

Zamiast interpretować sen - porozmawiałabym z siostrą w jakimś przytulnym i bezpiecznym miejscu (dla tak małego dziecka to jest bardzo istotne) i delikatnie podpytała czego sie boi (być moze chodzi o cos związanego ze zwierzętami - wielbłądy, konie).

Może to pomoże w tym, by dziecko nie miało koszmarów w nocy.

Pozdrawiam Cie gorąco, a dla siostry bukiecik :bukiet:

Napisano

Dla małej dziewczynki wielbłady mogą kojarzyć się z koniami. Dobrze bybyła łagodnie delikatnie zapytać się co te zwierzeta robiły? Słyszałam/czytałam na jakieś stronie ze zwierzeta to nasi opiekunowie ( to jak aniołki ) pod postacią zwierząt, kóre czasem przychodzą do nas we śnie. Wiec mozna jej wytłumaczyć ..... ale decyzja nalezy do ciebie.