Gapcio Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Magia dla zdrowia. Tak mnie jakoś zainteresował ten temat. W każdej książce o magi i na różnych stronach są rzeczy dedykowane specjalnie dla zdrowia, ale nie spotkałem sie z książką, która by całkowicie wyczerpywała ten temat. Prosze o linki do książek i stron na temat “Magi zdrowia”. Cytuj
Hrefna Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Magi to bardzo dobra płynna przyprawa... składająca się głównie z lubczyku zresztą. Generalnie nieco moczopędna, więc dla zdrowia pozytywna :D Błagam... nieco szacunku do ortografii i oczu czytających... Cytuj
Gapcio Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Napisano 2 Stycznia 2011 Magi to bardzo dobra płynna przyprawa... składająca się głównie z lubczyku zresztą. Generalnie nieco moczopędna, więc dla zdrowia pozytywna :DBłagam... nieco szacunku do ortografii i oczu czytających... Czepiasz sie szczegółow, a może byś tak coś na temat napisała. Co ty polonistka jesteś ? Cytuj
Hrefna Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Nie, jestem kulturalnym człowiekiem, wymagającym również kultury od rozmówców. A o magii rozmawiam tylko prywatnie, ten, kto rozmawia o niej poważnie publicznie, to kiep. Cytuj
Gapcio Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Napisano 2 Stycznia 2011 (Na kiepa sie nie obrażam)...... :-), ale najdroższa ten dział na forum został właśnie po to utworzony żeby rozmawiać o magii. A odpowiedź na pytanie postawione w temacie na pewno nie złamie żadnych tajemnic. Pytanie jest ogólne i ma na celu dokształcenie sie w temacie "Magii zdrowia" z oficjalnych źródeł. A co do kultury to : co towarzystwo to inna kultura.....co wiocha to inna kultura, itd. - kultura kulturze nierówna a każdy za odpowiednie uważa co innego i trzeba to szanować - więcej tolerancji - tolerancja buduje zgode i lepiej sie wspólnie pisze na forum, żyje i rozwija Cytuj
Hrefna Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Najlepsze źródła to żywe źródła - choćby podlaskie i beskidzkie szeptuchy... one swojej wiedzy nie spisuję - i nie uczą jej każdego, kto się napatoczy... A najlepsza magia zdrowia, to... zdrowy tryb życia Cytuj
InvadersMustDie Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Elwiinga, co rozumiesz przez "Zdrowy Tryb Życia"? Cytuj
Hrefna Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 w zdrowym ciele niekoniecznie zdrowe cielę - raczej zdrowy duch. I odwrotnie. Cytuj
InvadersMustDie Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Hah, podoba mi się w jaki sposób to napisałaś. ; ) Cytuj
Lukan Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Najlepsze źródła to żywe źródła - choćby podlaskie i beskidzkie szeptuchy... one swojej wiedzy nie spisuję - i nie uczą jej każdego, kto się napatoczy...A najlepsza magia zdrowia, to... zdrowy tryb życia Czerpiesz od nich wiedzę? Możesz przybliżyć ich system? Cytuj
InvadersMustDie Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Czerpiesz od nich wiedzę? Możesz przybliżyć ich system? Dołączam się...! Cytuj
dziewanna Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 szeptuchy czy to podlaskie czy jakiekolwiek inne są prymitywne, często ich działanie nie są podszyte żadnych wartościowym systemem, który warto naśladować. Cytuj
Hrefna Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 Czy są prymitywne czy nie są - to nie ma znaczenia - liczy się skuteczność. Zresztą w zasadzie im system bardziej prymitywny (czytaj - pierwotny), tym często skuteczniejszy, a liczy się pragmatyzm. A skuteczne są, choć w swoje szamańskawe praktyki mocno włączają ludową religijność - na Podlasiu głównie prawosławną, w Beskidach katolicką, co, mimo ogromnego przywiązania do religii/wyznania, w którym funkcjonują, stawia je poza nawiasem chrześcijaństwa, bo jak wiemy zarówno z Biblii, jak i z katechizmu KRK, chrześcijaninowi, a przynajmniej katolikowi (choć prawosławnych w równej mierze to dotyczy) magią parać sienie wolno - popełnia grzech ciężki i robiąc to stawia się poza wspólnotą wiernych... Cytuj
Gapcio Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Napisano 4 Stycznia 2011 Droga Ellwingo MM ale chyba zdajesz sobie sprawe że szukanie teraz szeptuch w nieznaych dla siebie rejonach Polski to dość kłopotliwe - liczyłem bardziej na wiedze spisaną, którą można poczuć i zrozumieć. Ale dziękuje. Tutaj troche jest o szeptuchach (dla zainteresowanych) : Szeptuchy z Podlasia pomogą na wszystko! .( Tak na marginesie. Tak sobie właśnie przeczytałem co to jest druid. A Ty druidka. Sprawdzałem z twojej kultury działanie broszki i krzyża celtyckiego. Bardzo dobrze wpływają na samopoczucie - przynajmniej moje, bo to też ludzie różnie na to reagują) Cytuj
InvadersMustDie Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 szeptuchy czy to podlaskie czy jakiekolwiek inne są prymitywne, często ich działanie nie są podszyte żadnych wartościowym systemem, który warto naśladować. Nic, nie jest prymitywne, a to czy chcemy podążać za nimi bądź się nimi inspirować sami zdecydujemy... Cytuj
dziewanna Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 Czy są prymitywne czy nie są - to nie ma znaczenia - liczy się skuteczność. Zabrzmiało groźnie jak "cel uświęca środki". Może wielu osób mało to obchodzi byle się uwolnić od choroby i wrócić do swojego poprzedniego trybu życia. Dla mnie osobiście jest ważne, wiedzieć co reprezentuje osoba, której powierzam swoje zdrowie, a być może nawet duszę... Cytuj
Lukan Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 Ich metody są prymitywne, ale nie jest to wadą. Na pewno są lepsze od new-age'owego bagna typu wicca, które nie dość że nie działa jako system magiczny, to jest zbudowane na popkulturowej mentalności. Cytuj
Gapcio Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Napisano 4 Stycznia 2011 Słuchałem przedchwilą wypowiedzi księdza który uważa że : "chodzenie do szeptuchy to kolaboracja z demonami". Szukam jednak jaciejś wiedzy spisanej. Chyba leczenie magią nie kończy sie na szeptuchach ? Cytuj
Hrefna Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 Ayurweda - wspomniałam - warto pogooglać pod tym hasłem - nie do końca magia - ale lecznicza i bardzo skuteczna. A cel uświęca środki, to oczywiste, wszelka moralność jest relatywna i zależy od punktu siedzenia... jeśli ktoś uważa się za katolika i liczy ze zdaniem księdza, powinien szanować zalecenia katechizmu KRK i od wszelkiej ezoteryki (a więc i niniejszego forum) trzymać się jak najdalej... Dziwne... wyleciał mój poprzedni post? A było o krzyżach i broszkach celtyckich... no i właśnie wspomnienie o pogooglaniu pod hasłem Ayurweda/ Ayurveda Mówiłam tylko, że przedmioty nie mają mocy same z siebie, chyba że działają jak placebo - wierzymy, że działają pozytywnie/negatywnie - to tak działają... moc im nadaje jedynie intencja włożona w nie przy wykonaniu/podarowaniu... Wspominałam też w tym poście, którego nie ma o wsłuchiwaniu się we własny organizm... bo można w ten sposób przez lata treningu zdecydowanie nauczyć się kontrolować pracę poszczególnych narządów - ale to indywidualne, różni się tak, jak różnią się nasze organizmy, raczej spisane być nie może - bo dla jednej osoby działa jedna metoda, dla innej inna... Ciekawe jaki punkt regulaminu złamałam, że post poleciał... Cytuj
Ulf Napisano 6 Stycznia 2011 Napisano 6 Stycznia 2011 To idz Gapciu do homeopaty. To tez magia No i same plusy - duzo ksiazek na ten temat i jednoczesnie zywy przekaz Cytuj
Gapcio Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Napisano 6 Stycznia 2011 To idz Gapciu do homeopaty. To tez magia No i same plusy - duzo ksiazek na ten temat i jednoczesnie zywy przekaz nie, homeopatia to nie magia. Nie można mówić na wszystko o czym sie niema pojęcia magia, bo jak sie to bliżejj pozna to jednak dochodzi sie do wniosku że to nie magia. Homeopatia jest dobrze zbadana i poparta badaniami naukowymi Cytuj
Ulf Napisano 7 Stycznia 2011 Napisano 7 Stycznia 2011 No to jak Ci homeopatia nie pasuje - sprobuj z Joga. Uleczyla juz magicznie wiele osob. Spytaj joginow jak nie wierzysz... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi