Gość Daria Napisano 13 Czerwca 2005 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 jaką sałatke moglibyscie mi polecic do przygotowania na szybko (do 30min) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Marcin Napisano 22 Czerwca 2005 Administrator Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 ja przepisu nie znam, ale najbardziej smakuje mi sałatka z kurczakiem i serem żółtym tylko ze ja sie chyba dłużej przygotowywuje a tak na szybko to polecam najszybszą sałatke świata czyli ugotowane jajak pokroic na połówki, zasypac groszkiem z puszki, kukurydzą i na to wszystko majonez słatka ekspresowa a za to bardzo smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mawi* Napisano 22 Lipca 2005 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Marcinie nie wiem co to za sałatka z kurczaka i sera, bo nigdy nie jadłam. Mogę ci polecić sałatkę która sama robie szybko to : kroisz pomidory w kostkę i do tego dodajesz poszatkowaną cebulkę i doprawiasz do smaku. Jest jeszcze inna sałatka : liście sałaty rwiesz na małe kawałki do tego dodajesz fasole szparagową ze słoika, przyprawisz i przed podaniem polewasz łyżką oliwy z oliwek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Napisano 30 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 najlatwiejsza jezeli chodzi np do obiadu to salatka z salaty lodowej. potzebne skaladniki to salata lodowa papryka(rozne kolory) pomiodor, ogorek zielony, oliwa lub olej.pieprz i sol!!! pychota!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMa Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 pyszna jest salatka z kurczakiem przyprawiona gyrosem. na spod miski dajemy usmazone kawałki kurczaka w przyprawie gyros...druga warstwa to cebula drobno pokrojona...trzecia warstwa to ketchup...czwarta pokrojona drobno czerwona papryka...piata majonez...szósta kukurydza z puszki....siódma pokrojona cienko kapusta pekińska (posolona) mmmm PYCHA! palce lizać ( aż zgłodniałam) można też dodać fasole, rzodkiewkę kto jak woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotheri Napisano 23 Października 2005 Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Tak w 30 min, to można zrobić tak na szybko wiele sałatek, np. Bierzesz sobie puszke kukurydzy, czerwonej fasolki (jej to troszke mniej się daje niż puszke ), ugotowane na twardo jajko, ogórki kiszone, czy jakie kto tam woli, ostatecznie mogą być świerze i jeśli ktoś chce to ser żół. Trzy ostatnie produkty kroimy w kosteczke, potem dodajemy kukurydze, fasolke i do smaku wsypujemy ziółek - oczywiście jak ktoś lubi ( ja uwielbiam )- polecam prowansalskie, pieprz, sól (jak są zioła to soli nie trzeba, bo ją doskonale zastępują), dodajemy majonez/jogurt naturalny/śmietane ( niepotrzebne skreslić) i już gotowe Bardziej soczysty smak ma jak się doda papryke, oczywiście pokrojoną w kosteczke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ASIA- Napisano 13 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Dla mnie nie ma lepszej sałatki jak z sera i ananasa. Ser starty na tarce ok.30d., puszka kukurydzy,ananas (z puszki) pokr. na drobne kawałki i trochę soku ananasowego. Na koniec wycisnąć 2-3-4 ząbki czosnku(wedle uznania) i dodać majonez. Pychota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ókasz Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 pyszna jest salatka z kurczakiem przyprawiona gyrosem.na spod miski dajemy usmazone kawałki kurczaka w przyprawie gyros...druga warstwa to cebula drobno pokrojona...trzecia warstwa to ketchup...czwarta pokrojona drobno czerwona papryka...piata majonez...szósta kukurydza z puszki....siódma pokrojona cienko kapusta pekińska (posolona) mmmm PYCHA! palce lizać ( aż zgłodniałam) można też dodać fasole, rzodkiewkę kto jak woli. dokladnie ! mialem o niej pisac jest to najlepsza salatka jaka jadlem z zyciu przebila tradycyjna jarzynowa czy z kurczakiem, serem i czosnkiem szczerze polecam bo jest pyszna, tylko ze u mnie jest mniej warstw, chyba a z takich naprawde robionych w piec minut ogorek, pomidor, salata, oliwa, ser feta, wyduszamy czosnek, wszsytko w koskte mieszamy i mamy fajna letnia salatke, mozna dodac jeszce skladnikow kilka wedle uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marta1982 Napisano 19 Maja 2006 Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 salatka prosta do przyrzadzenia makaron z zupki zaparzyc jak specznieje odcedzic dodac z gotowej puszki kukurydze, groszek, marchew, dodac jajka, ogórka, papryke slodka, i na sam koniec majonez, ale najlepszy jest kielecki i wymieszac bardzo dobre i w sio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sara123 Napisano 2 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Moje ostatnie odkrycie to słatka śledziowa (mimo iż za takimi nie przepadałam, jest ok.). Tacka śledzi solonych w oleju (1 tacka), ze dwie średnie cebulki, jajka na twardo (3-4 sztuki), jabłka (duże 3 sztuki), ogórki kwaszone (średnie 3-4 sztuki) i przyprawa Curry, majonez lub jogurt (ja mieszam troche majonezu ze smietaną12%). wszystko pokroić w paski (z jajkiem ..hm....nie udalo mi sie nigdy ), pomieszać delikatnie i dodać tak z pół tortebki Curry (ja uwielbiam tą przyprawę więc ładuje jak opętana całą torbę). ,,Odczekać w lodówie trochę'" i Smacznego. [ Dodano: 2006-08-02, 19:56 ] Jednak ... dajcie jedną cebulę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Hello! Rzeczą oczywistą jest, że potrzebny będzie kalafior- w ilości dowolnej, w zależności od tego ile ma byc tej sałatki. Kukurydza w puszce- ilość jak w przypadku kalafiora. Kolejna rzecz: natka pietruszki lub koperek, albo jedno i drugie( zielone przecież jest dobre i zdrowe ) Jourt naturalny i majonez do zrobienia sosu, w skład którego bedzie wchodził jeszcze czosnek( może ze dwa lub trzy ząbki)- uwielbiam czosnek. No i jakies tam przyprawty sie przydadzą typu sól, pieprz. Kalafior(surowy) dzielimy na różyczki. Dodajemy kukurydzę z puszki i posiekaną zieleninę. Robimy sos: jogurt naturalny + majonez + czosnek (posiekany lub "wyciśnięty")+ przyprawy. Kalafior polewamy sosem, mieszmy i można jeść. Nie podałam konkretnych ilości składników, bo ja to właściwie zawsze robię na wyczucie i nie wiem tak naprawdę ile czego daję. Z reszta- można poeksperymentować, co kto lubi... Chociaż jedna rzecz jest dla mnie ważna: chodzi o to, żeby sosu było tyle, aby znajdował się na każdej różyczce kalafiora, ale też żeby całość w nim nie pływała. Smacznego więc życzę, jeżeli ktos spróbuje. Mnie to bardzo smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 1 brokuł 2-3 jaja czosnek majonez smietana Ugotował brokuł na półmiękko, ugotowac na twardo jaja. Brokuł podzielić na cząstki kwiatowe (usunąć głaby), jaja pokroić na pół. Wymieszać śmietane z majonezem pół na pół, doprawić czosnkiem i zalac sosem i gotowe Smaczne, niedrogie, szybkie w wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość truskawka Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 boadicea, brzmi bardzo pysznie - a z tym czosnkiem to ile ząbków masz na myśli a może jako przyprawę w mini kosteczkach? nio i jaka śmietanka - kwaśna czy słodka? :grin: wypytuje bo chyba na dniach se zrobie ją :grin: :mrgreen: a ja zwykle robię następujące sałatki: 1. ziemniaki, marchewka, pietruszka, fasola (czerwona), groszek, kukurydza, majonez i ogórki kiszone oraz przyprawy gotujemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Wiadomo odcedzamy i odkładamy do czasu aż przestygną warzywka. Jak będą już chłodne to kroimy je w kostkę. Odcedzamy groszek, kukurydzę i fasolę. Następnie kroimy w kosteczkę ogórki kiszone (ale wcześniej odcedzamy je z tej wody) Wszystko z sobą mieszamy i dodajemy do smaku przyprawy (sól, pieprz) na samym końcu dodajemy majonez. 2. szczególnie robię ją latem pomidorki, cebulka pokroić pomidorka i cebulkę wymieszać doprawić solą i pieprzem :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Latem to ja uwielbiam taka sałatkę pomidorowa, ale doprawiam natką pietruszki i dorzucam mozzarelle, albo fete (ta ostatnia tuz przed podaniem, bo sie rozpuszcza ) Co do czosknu - Truskaweczko kochana, jak można dobrą sałatkę profanować czosnkiem z kostki? No jak? Oczywiscie że "żywy" czosnek, a ilość - w zależności od smaku. ja lubie mocno czonkowe, wiec daje 2-4 zabków. Śmietana li i jedynie kwaśna, ale wersja light z jogurtem jest równie pyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość truskawka Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 albo fete (ta ostatnia tuz przed podaniem, bo sie rozpuszcza ) kurcze ja ostatnio kupiłam fetę i nie wiem czemu ale mi nie smakowała :neutral: Co do czosknu - Truskaweczko kochana, jak można dobrą sałatkę profanować czosnkiem z kostki? No jak? Oczywiscie że "żywy" czosnek, a ilość - w zależności od smaku. ja lubie mocno czonkowe, wiec daje 2-4 zabków. Śmietana li i jedynie kwaśna, ale wersja light z jogurtem jest równie pyszna. no wiesz dla mnie to nic trudnego sprawdzić - żartuje oczywiście no to 1 - 2 ząbków w moim przypadku = a właśnie dziękuje słoneczko za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Ja kocham fete w każdej postaci. Aczkolwiek jest to miłość od drugiego wejrzenia. Przez lata nie znosiłam białego sera i dopiero w Wiednu spróbowałam tureckich - owczego i krowiego w zalewie. Nie wypadało odmówić, więc zjadłam i powiem Wam - dowiedziałam się, że biały ser jest nie tylko zjadliwy, ale i pyszny Nie spotkałam u nas jeszcze takiego (ale przyznam, że nie szukałam), ale spróbowałam tych u nas dostepnych i odkryłam fete. W okresie warzywnym nie ma dla mnie posiłku bez 2 plastów fety Kanapka z pomidorem i cebulka i feta na dogryzke - kocham takie jedzenie. Takie śniadania i kolacje mam od kwietnia do października codziennie niemal. Do tego na obiad sałatka z pomidorów cebulki i sera (mozzarella lub feta) Jak chce jakiegoś urozmaicenia, to feta smaruje chlebek i dorzucam ogórka i rzodkiewke I takie jedzenie wcale mi sie nie nudzi !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 No to jedziemy z sałatką :mrgreen: To jest sałatka, którą robię często do obiadu, ale nie tylko. Potrzebna będzie: kapusta pekińska, pomidoek, ogórek, kukurydza z puszki, fasolka z puszki, cebula, czosnek(mniam, mniam...), olej, ocet winny, sól i peprz. No i wiadomo: kroimy kapustę pekińską, pomidorki też kroimy ale nie w kostkę tylko w ósemi i te ósemeczki też na pół w takie trójkąty jakby(ależ namieszałam). Ogóreczki w plasterki i jeszcze na pół. Wrzucamy kukurydzę i fasolkę, cebulę pokrojoną jak tam kto woli, dodajemy rozdrobniony czosnek, olej, trochę octu winnego i przyprawy. Można dać jeszcze koperek czy pietruszkę. Można dodać jeszczejakieś warzywa, albo też zrezygnować z czegoś. Tak czy tak, ja ją uwielbiam :mrgreen: [ Dodano: 2007-03-03, 18:51 ] Hehe...proste, zwyczajne i pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 pomidorki też kroimy ale nie w kostkę tylko w ósemi i te ósemeczki też na pół w takie trójkąty jakby(ależ namieszałam). nie, dlaczego? Wszystko jasne. Ogóreczki w plasterki i jeszcze na pół. : A nie lepiej ogóreczka wzdłuż i na plasterki? Efekt ten sam, a mniej pracochłonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 hehehe Też tak można :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 To ja rzuce innym przepisem, co to mnie zachwycił przeźliwie Kiełki słonecznika łuskane pestki słonecznika winogrona żółty ser Wydrylować winogrona z pestek, sokiem (winogronowym+jakikolwiek inny) zalać pestki słonecznika, leciuteńko podgotować i zostawiń na noc. Do miski wrzucić winogrona, kiełki oraz odcedzone pestki, wymieszać, tuż przed podaniem zrobić na wierzchu pierzynkę z tartego żółtego sera. Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Ciekawa ta twoja sałatka boadicea No a ja podam jeszcze jeden przepis na bardzo lubiana przeze mnie sałatkę. Potrzebny będzie :ryż(woreczek lub dwa), tuńczyk w sosie własnym najlepiej, ogórki konserwowe, kukurydza z puszki, fasolka z puszki, pieczarki konserwowe, papryka koserwowa lub "żywa", jajka(ja daje aż pięć), cebula, majonez, przyprawy. No i wiadomo: ryż ugotować, jajka ugotować. Resztę pokroić w kostke (oprócz tuńczyka hehe), dodać ostudzony ryż i jajka(też je pokroić w kostkę), dodać majonez, przyprawić i już Uwielbiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melisanna Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Hehe...proste, zwyczajne i pyszne I tu mi się nasunęła na myśl sałatka warzywna, jak dla mnie też prosta i od kilkudziesięciu lat cieszy się ogólnym uznaniem - jeśli wiecie o jaką mi chodzi :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość truskawka Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Hehe...proste, zwyczajne i pyszne I tu mi się nasunęła na myśl sałatka warzywna, jak dla mnie też prosta i od kilkudziesięciu lat cieszy się ogólnym uznaniem - jeśli wiecie o jaką mi chodzi :smile: chyba wiem, ale zapytam w celu czysto sprawdzeniowym swoich myśli czy mogłabyś podać przepis? :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 3 Marca 2007 Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Ciekawa ta twoja sałatka boadicea No a ja podam jeszcze jeden przepis na bardzo lubiana przeze mnie sałatkę. Potrzebny będzie :ryż(woreczek lub dwa), tuńczyk w sosie własnym najlepiej, ogórki konserwowe, kukurydza z puszki, fasolka z puszki, pieczarki konserwowe, papryka koserwowa lub "żywa", jajka(ja daje aż pięć), cebula, majonez, przyprawy. No i wiadomo: ryż ugotować, jajka ugotować. Resztę pokroić w kostke (oprócz tuńczyka hehe), dodać ostudzony ryż i jajka(też je pokroić w kostkę), dodać majonez, przyprawić i już Uwielbiam!!! znam i masz rację - pyszna (chociaz bardziej smakuje mi gdy tuńczyk jest w oleju - lepsza smakowo, chociaż staranniej trzeba odcedzić, albo wymieszać tuńczyka z majonezem i bez pieczarek, fasolki, które dla mnie już zbyt mocno rozpraszają smak tuńczyka ) W wersji oszczędnej robię z śledziem w oleju, albo nawet sardynką Lub w wersji ekskluzywnej - wedzona rybka (w super mega ekskluzywnej - łosoś ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość truskawka Napisano 4 Marca 2007 Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 no to następne moje sałatki ogórek, pomidor, rzodkiewka i kurczaka oczywiście przyprawy kroimy na kawałki: pomidora, ogórka i rzodkiewki mieszamy te składniki doprawiamy przyprawami no i na końcu dodajemy pokruszone upieczone wcześniej kurczaczka pyszne :grin: [ Dodano: 2007-03-04, 10:35 ] kapusta pekińska, pomidor, malutki ogórek, rzodkiewka (może być też żółta papryka wg uznania) oraz sos sałatkowy (kurcze zapomniałam nazwy - biore go w sklepie odruchowo :oops: ) kroimy (wg uznania) warzywa i je mieszamy z sobą oraz doprawiamy tym sosem sałatkowym (muszę sobie przypomnąć nazwę :oops:) no i gotowe :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 4 Marca 2007 Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 do pekinki to ja zawsze i niezmiennie używam sosu czosnkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość truskawka Napisano 4 Marca 2007 Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 już wiem co to za sos sałatkowy no więc jest to sos sałatkowy paprykowo - ziołowy Winiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melisanna Napisano 4 Marca 2007 Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 chyba wiem, ale zapytam w celu czysto sprawdzeniowym swoich myśli czy mogłabyś podać przepis? Nic specjalnego - po prostu ugotowane warzywa takie jak: marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, fasola jaś i jajka - oprócz tego dodaje się kiszone ogórki, jabłko, szalotkę - wszystko się sieka w drobną kosteczkę (chociaż ja większość zcieram na tarce o dużych oczkach) całość doprawiam solą, pieprzem i majonezem. I to wsio :grin: kapusta pekińska, pomidor, malutki ogórek, rzodkiewka (może być też żółta papryka wg uznania) oraz sos sałatkowy (kurcze zapomniałam nazwy - biore go w sklepie odruchowo Taką też robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 5 Marca 2007 Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 taką melisankową wariacje na winie miałam dzisiaj na śniadanie, obiad i kolację (i jutrzejsze śniadanie) Marchewka, pietruszka, ziemniak, buraczek, groszek, kukurydza, cebula, odrobinkę natki z pietruszki, szczypiorek, rzodkiewka. Łyżeczka majonezu, łyżka jogurtu. Mniam !!! Dodam tylko, że ja zdecydowanie wolę sobie wszystkie warzywa ugotować osobno niż dawa ć te z rosołu. No po prostu smaczniejsze sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melisanna Napisano 5 Marca 2007 Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Dodam tylko, że ja zdecydowanie wolę sobie wszystkie warzywa ugotować osobno niż dawa ć te z rosołu. No po prostu smaczniejsze sa no pewnie, że tak, wyjęte z rosołu są raczej nim przesiąknięte, ale jak ktoś w domu nie lubi warzyw z rosołu, to inny ktoś może sobie je pod postacią sałatki przyrządzić i też będzie dobrze :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 A ja lubię warzywa z rosołu :mrgreen: Ale faktycznie, do sałatki bym ich nie użyła [ Dodano: 2007-04-22, 12:44 ] najlatwiejsza jezeli chodzi np do obiadu to salatka z salaty lodowej. potzebne skaladniki to salata lodowa papryka(rozne kolory) pomiodor, ogorek zielony, oliwa lub olej.pieprz i sol!!! pychota!!!! Ja ostatnio często jadam taką sałatkę i niekoniecznie do obiadu. Faktycznie, chyba najprostrza jaka może być. Tyle że ja dodaję do niej jeszcze szczypiorek lub cebulę, bardzo chętnie natkę pietruszki, ostatnio nawet świeżą bazylię i oprócz oleju to jeszcze trochę soku z cytryny. A jakbym miała rzodkiewkę, to też bym wrzuciła :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Uuuu, brzmi ciekawie. A jakie to wino i ile go dodajesz? A ten sos czosnkowo-cytrynowy, jak go dokładnie przyrządzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Nie, no po prostu jestem pod wrażeniem... Musze wypróbować Twoje pomysły. A nawinie, heheh, już rozumiem :oops: Sama tak często robię, ale nie przyszło mi do głowy, że tak to tu nazwałaś,heheh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowliness Napisano 6 Marca 2008 Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dołożę swoje 5 groszy, choć to nie jest szybka sałatka, ale za to bardzo smaczna :razz: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 ugotowane jajka 1 puszka kukurydzy 3 pory białe lub 3 średnie cebule 4-6 płatków papryki konserwowej 2 zupy chińskie pikantne 1 średni majonez 3-4 ogórki konserwowe 1 słoiczek pieczarek konserwowych ugotować piersi w wodzie z dodatkiem Vegety. Wszystko pokroić w kostkę, makaron z zup rozkruszyć i dodać przyprawy sypkie (bez tłuszczu). Wszystko wymieszać z majonezem. Odstawić na 12 godzin - po tym czasie makaron zmięknie. smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aelredka Napisano 10 Marca 2008 Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 ja robię wersje szybką, zalewam makaron w misce do poziomu makaronu, wtedy cała woda wsiąka w makaron, a zamiast majonezu dodaje sosu vinegret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowliness Napisano 11 Marca 2008 Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 To jeszcze jadna, dla odważnych ze względu na kolor. Szybka, jeśli wcześniej ugotuje się buraki. 2 ugotowane buraki - zetrzeć na tarce 4 płaty śledzia marynowanego - zdjąć skórę i pokroić w kostkę 2 cebule - pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny 1 jabłko - zetrzeć na tarce i pokropić cytryną 3 jajka - ugotować i pokroić 3 ogórki konserwowe - pokroić w kostkę wszystko zmieszać z majonezem sałatka jest różowa i większość tych, którzy widzą ją pierwszy raz na oczy ma opory, żeby jej spróbować, ale jak już spróbują, to znika ze stołu pierwsza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyla Napisano 11 Marca 2008 Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Witam, to ja mam kolejny prosty sposob na cus pysznego Bierzemy kapustke pekinska, Srednia cebulke/garsc szalotek Puszke kukurydzy (polecam nieslodzona i niesolona - zdrowiej) Opakowanie "paluszkow krabowych" wszystko kroimy w miare drobno (cebulka drobno i cienko, kapusta w niezadlugie paski, paluszki w plasterki 3-5mm) Duzo pieprzu, troche soli - poczekac pare minut. Lyzka/dwie majonezu na tyle samo jogurtu greckiego - pomieszac w kubeczku i do salatki. Pomieszac. Palaszowac :mrgreen: [ Dodano: 2008-03-11, 21:58 ] Acha do tego majonezu z jogurtem mozna ciutke oliwy z oliwek albo pestek winogron Pozdrawiam najserdeczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowliness Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Szyla - to brzmi pysznie! Zamierzam zrobić tą sałatkę w weekend, ale powiedz co to takiego jest jogurt grecki? Moje oko zawsze w sklepie wyszukuje tylko naturalny i o greckim nigdy nie słyszałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyla Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 He, no to jest naturalny bez zadnych dodatkow soli czy cus, tylko nie rzadki, taki zeby sie go dalo kroic. Taki wlasnie sie niby nazywa ze w greckim, czy balkanskim stylu O ile dobrze pamietam to Bakoma robila taki calkiem niezly wlasnie. A ja ta salatke moge pasjami! Jest lekka, ale pozywna (moja mamusia mnie nauczyla) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyla Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 E, no to pozazdroscic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reina Napisano 5 Maja 2009 Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Kupowałam taką w pracy od babeczki, która rano do nas przychodzi z pieczywem, ale uznałam, że taniej mnie wyjdzie zrobienie takiej w domu. Spróbowałam, wyszło świetnie, nawet wygląda super (bardzo wiosennie!) i dzielę się na sposób zrobienia takiej Ilości podaję dość ogólne, uważam, że każdy powinien zrobić według własnych upodobań, tu nie ma czego zepsuć Potrzebujemy: - paczka nadziewanego tortellini, ravioli lub po prostu dość duży makaron np. muszelki czy kokardki (ok. pół paczki w przypadku makaronu) - mała puszka kukurydzy - świeży ogórek - 2 jajka - ok. 15 dag chudej wędliny do pokrojenia w kosteczkę (ale może być też w plasterkach) - duża łyżka majonezu i łyżka ketchupu do smaku - pieprz - ewentualnie sól Kluchy gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na małe kawałki. Kroimy cały w kostkę cały ogórek i szynkę. Łączymy wszystko, dosypujemy kukurydzę, doprawiamy. Życzę smacznego Noszę się z zamiarem zrobienia wersji "meksykańskiej" - z czerwoną fasolką, papryką, doprawioną na ostro. Jak widać można poeksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulcia Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 ja robię sałatkę z makaronu i pieczarek jeszcze groszek zielony i sos czosnkowy tez super, mam tez wersje ananas, kurczak ,makaron albo ziemniaki jak kto woli możesz też dać brokuły i majonez oczywiście i kukurydza , kocham jedzenie i robię dużo rzeczy z resztek co zostało, gulasz z porami , makaron zapiekany z jarzynami i serem , zawsze mogę podesłać jakiś fajny przepis , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulcia Napisano 24 Maja 2009 Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 sałatka z pieczarkami i groszkiem zielonym -pół paczki makaronu ugotowanego pół kilograma pieczarek i dwie garści groszku zielonego mrożonego najlepiej jego dodać ma inny smak od tego w puszce,majonez pieczarki kroimy ale nie drobno ugotować w osolonej wodzie , groszek tak samo ugotowany mieszamy z makaronem i dodajemy majonez , ja to robię tak że pieczarki i groszek wsypuje do miski i dodaje po trochu makaronu aby go nie było za dużo musi być tak aby ładnie wyglądało potem mieszamy z majonezem, podajemy jako przystawkę do mięsa z grilla lub jemy samą ,tu tez nie trzeba liczyć kalorii i to jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arletaa Napisano 15 Września 2010 Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Ja uwielbiam wszystkie sałatki! wczoraj jadłam bardzo smaczną (liscie sałaty z krewetkami, awokado, ananasem i makaronem sojowym w sosie limonkowo - mietowym vinegrette) w Orchideii w wawie:) knajpkę znalazłam przypadkiem. Jak bedziecie w pobliżu to zajrzyjcie i spróbujcie bo warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teri007 Napisano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 świeże ogorki, kukurydza, pomidory, jajka, majonez. pokroic, wymieszac smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
74450_1543265016 Napisano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 bardzo smaczne przepisy podajecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chill Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 ja natomiast lubie sałatki z porem por, szynka konserwowa lub gotowana daje jaka mam, kukurydza i ogorki konserwowe lub kiszone, jajka, sol, pieprz, majonez z jogurtem naturalnym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vampirella Napisano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 (edytowane) A moja ulubiona to kukurydza, ananas, seler konserwowy, (mogą być kawałki usmażonej piersi kurczaka ewentualnie) i majonez ... pyszna jest. Można oczywiście sałatkę urozmaicić i dodać więcej składników, np. gotowane jajka albo por ... jednak ja lubię tą najprostszą wersję. Edytowane 9 Grudnia 2011 przez Vampirella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalka47 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Ciekawa ta twoja sałatka boadicea No a ja podam jeszcze jeden przepis na bardzo lubiana przeze mnie sałatkę. Potrzebny będzie :ryż(woreczek lub dwa), tuńczyk w sosie własnym najlepiej, ogórki konserwowe, kukurydza z puszki, fasolka z puszki, pieczarki konserwowe, papryka koserwowa lub "żywa", jajka(ja daje aż pięć), cebula, majonez, przyprawy. No i wiadomo: ryż ugotować, jajka ugotować. Resztę pokroić w kostke (oprócz tuńczyka hehe), dodać ostudzony ryż i jajka(też je pokroić w kostkę), dodać majonez, przyprawić i już Uwielbiam!!! Ja dodaje jeszcze czosnek " to taka moja "śmieciuszka " czyli to co pod ręka i w lodowce ja wole ryz sypki ,czyli nie w woreczku i na taka sałatkę gotuje pól szklanki i 17 ziarenek . z autopsji wiem ze ryże sypkie przed ugotowaniem trzeba wypłukać czyli zlać ta biała wodę .ważne tez aby ryz czy na risotto czy zupę mleczna zawsze mieszać łyżka drewniana .Co jeszcze fajnego ,czasami robię podobna sałatkę tylko zamiast tuńczyka daje paluszki krabowe i ogórek świeży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia09 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Dobra sałatka jest z pierożkami ravioli ,gotujemy tak jak pisze na opakowaniu .Po ugotowaniu przepłucz zimną wodą ,po to aby się nie kleiły .Do pierożków wkrawam żółty ser w kostkę , zielony ogórek też kostka .trochę szynki puszka kukurydzy.Można dadac do tego trochę sałaty lodowej ,ja nieraz dodaję .Doprawic do smaku i dodac majonez tyle ile kto lubi Pycha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalka47 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Salatka na szybko Na oko : równe części ogórki konserwowe . ser zolty jaki lubicie i nie wiem czy napisze dobrze " lunschmidz '' ? to jest mielonka do kupienia prawie we wszystkich sklepach . Wszystko pokrójcie w plastry i następnie w słupki wymieszajcie razem zaciągnijcie majonezem i już .doprawiajcie ostrożnie zależnie od smaku ogórka czy sera . Ja nie doprawiam wcale smacznego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia09 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Salatka na szybko Na oko : równe części ogórki konserwowe . ser zolty jaki lubicie i nie wiem czy napisze dobrze " lunschmidz '' ? to jest mielonka do kupienia prawie we wszystkich sklepach . Wszystko pokrójcie w plastry i następnie w słupki wymieszajcie razem zaciągnijcie majonezem i już .doprawiajcie ostrożnie zależnie od smaku ogórka czy sera . Ja nie doprawiam wcale smacznego ! Też ją robiłam prosta i dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tierra1899 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 A ja odkryłam ostatnio świetną sałatkę ze szpinakiem, pomidorami, serem feta, prażonym boczkiem i słonecznikiem a do tego sos musztardowo miodowy, sałatka jest po prostu wyśmienita i pasuje do wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonyaEvil76 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Ja jakiś czas temu odkryłam świetną sałatkę nadającą się do mięs, grilla a także do samego pieczywa: szpinak, pomidory, ser feta, prażony boczek, słonecznik, a całość polewam sosem musztardowo miodowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonyaEvil76 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 koperty ze szpinakiem, burakami i tofu Składniki: płat ciasta francuskiego XXL (ok. 400g) duża garść świeżego szpinaku 2-3 małe buraki 150-180g tofu 1 cebula czerwona 2 łyżki żurawiny suszonej 3/4 szkl.: siekanych orzechów włoskich, pestek dyni, ziaren słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny oliwa sól, pieprz mak Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i szorujemy. Razem z łupką wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok, godziny, aż będą miękkie. Po upieczeniu ściągamy z nich skórkę i kroimy w plasterki o grubości ok. pół centymetra. Orzechy, pestki i ziarna prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Tofu rozrabiamy widelcem z sokiem z cytryny, ok. 2 łyżkami oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy serek z prażonymi orzechami i pestkami. Ciasto kroimy na kwadraty o wielkości ok. 10x10cm. Na każdy nakładamy 3-4 umyte i osuszone listki szpinaku, plaster buraka, kilka piórek czerwonej cebuli, 3-4 suszone owoce żurawiny i sporą łyżeczkę tofu z ziarnami. Delikatnie rozciągając ciasto, sklejamy rogi, aby utworzyć „kopertę”. Wierzch każdej koperty delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy makiem. Koperty pieczemy w nagrzanym do 220şC piekarniku, aż będą złociste i rumiane, czyli ok. 20-25 minut. Studzimy i delektujemy się wykwintną wegańską przekąską! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davisa Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 A ja mam dla Was kilka prostych i smacznych surówek:-) Pierwszą, jaką polecę, to... Surówka z białej kapusty z koperkiem - prosta i smaczna, do obiadu. Białą kapustę siekamy na cienkie paseczki ( w dowolnej ilości), po czym solimy, ale należy uważać z ilością, bo kapusta nędznie będzie wyglądać. Czekamy, aż kapusta wypuści soki, odsączamy - powinna nadal być jędrna. Kolejny krok, to czosnek - min. dwa duże ząbki wyciskamy do kapusty. Następnie siekamy koperek w ilości, która nie zdominuje kapusty. Powinno być go sporo, ale bez przesady. Na koniec skrapiamy wszystko oliwą(najlepiej tą z oliwek), w ilości nie większej, by kapusta się błyszczała jedynie. Przeprosta i przesmaczna:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davisa Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Kolejna surówka obiadowa, którą często robię jest zrobiona na bazie sosu vinegret. Ogórki w mundurkach(najlepiej gruntowe) pokrojone w plasterki papryka czerwona plus żółta ew. zielona - paski cebula (może być cukrowa lub czerwona) - piórka pomidory (dojrzałe), mogą być koktajlowe - ósemki Natka pietruszki Robimy na wstępie sos: oliwa z oliwek (w ostateczności może być zwyczajny olej), do tego sok z połówki cytryny, min. 2 ząbki czosnku i cukier do smaku - powiniem wyjść sos słodko-kwaśny, przyjemny.. Składniki najlepiej zabełtać w zamkniętym słoiczku, kilka minut a następnie polać ową miksturą warzywa. Aha, w tej kompozycji niezbędna jest sałata - najlepiej lodowa:-) Edytowane 6 Czerwca 2014 przez Davisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davisa Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Surówka z cykorii i pomarańczy. Prosta. Cykorię i pomarańcze kroimy, według uznania. Zalewamy sosem, jw. Doskonała do drobiu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davisa Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Kolejna surówka zmodyfikowna przeze mnie: małe ogórki (korniszony), mieszamy z cebulą czerwoną. Posypujemy pieprzem cayenne, w nieweilkiej ilości. W oddzielnym pojemniczku/słoiczku mieszamy miód z octem jabłkowym, po czym polewamy warzywa sosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davisa Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Sałata masłowa skropiona cytryną i polana śmietaną/ jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem. Doskonała do jajek sadzonych i kefiru:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davisa Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Ścieramy na dużych oczkach tarki jabłko, pół średniego selera i małą marchewkę.Dodajemy por, (te zielone części, pokrojone plaserki na pół) - wszystko w ilości na tzw. oko. Mieszamy śmietanę i majonez w proporcji 3:2. Szczypta soli i odrobina pieprzu. Mieszamy wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davisa Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Naprostsza z najprostszych: pomidory w ósemki i cebula w piórka. Sól, pieprz i nic więcej. Można ze śmietaną, ale to już profanacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogutyr Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Sałatka z serem i szynką Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser także ścieramy. Szynkę (najlepiej bez skórki) i ogórki kiszone (lekko odciskamy z nadmiaru soku) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale znacznie lepiej się prezentuje kolorystycznie w sałatce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.