Jump to content

Tasowanie kart

Hebizuru

Recommended Posts

Moje pytanie może być dość głupie . Jak odpowiednio tasować karty ? Gdy ja tasuję zwykłe to po kilku tasowaniach zmieniają kształt o zagiętych rogach nie wspominając . A planuję zakup tarota i nie chciała bym aby się im coś takiego stało . Z góry dziękuję

Większość Talii dostępnych na rynku jest dość mocnej budowy i raczej nie wygina się podczas tasowania, inne zaś są stosunkowo większe od normalnych kart do gry, co powoduje że do ich tasowania potrzebne jest odrobinę więcej wprawy i idzie wolniej co zmniejsza ryzyko ich pogięcia. Taką "dużą" talię najłatwiej tasuje się układając ją swobodnie w lewej ręce (jeśli jest się praworęcznym) i tasując wyciągając za jednym zamachem po kilka kart od spodu i układając je na górze talii. Ważne by nie ściskać zbyt mocno talii i bo powoduje to nie tylko niszczenie kart ale też ich częste wypadanie z rąk.

Przy takim tasowaniu moja pierwsza Talia z dawnych lat jeszcze całkiem dobrze wygląda, choć muszę przyznać że małe zmarszczki tu i tam dodają jej odrobinę godności :)

• 2 weeks later...
Jak odpowiednio tasować karty ?

Kazdy ma swoj sposob,ja po prostu swoje tasuje normalnie jak zwykle karty po chwili tasowania czesc ,,przekladam" i obracam pozniej znowu tasuje normalnie i to mi wystarczy.

Przy takim tasowaniu moja pierwsza Talia z dawnych lat jeszcze całkiem dobrze wygląda, choć muszę przyznać że małe zmarszczki tu i tam dodają jej odrobinę godności :)

Pomimo ze mam kilka talii kart,z ta pierwsza juz odrapana i wytarta pracuje mi sie jakos najlepiej.