Jump to content

Poszukuje Mentora

Uczeń

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem tu nowy, i chciałbym prosić o pomoc, mianowicie:

Poszukuje mentora/nauczyciela w sprawach magicznych a dokładniej :

Wahadła Radiestezja

Magia natury i żywiołów

Sposoby na klątwy i uroki

Amulety i talizmany

Runy

Wróżby i Przepowiednie

Jeżeli ktoś byłby chętny mi pomóc będę bardzo wdzięczny, z góry wam dziękuje, i proszę o odpowiedzi w temacie :)

yyyy.... a nie wydaje ci się, że łapanie tylu srok za ogon jest delikatnie mówiąc z lekka bez sensu?

źle się wypowiedziałem:P Chodziło mi o to, żeby ktoś mi pomógł z którejś z ów dziedzin nie ze wszystkich na raz, poza tym co do księgarni, wole być wspomagany słowami danego człowieka, nie autora książki, bo człowieka moge zawszę o coś zapytać, dowiedzieć się więcej troszkę :)

Wahadła Radiestezja

Magia natury i żywiołów

Sposoby na klątwy i uroki

Amulety i talizmany

Runy

Wróżby i Przepowiednie

W sumie prawie dobrze Ci wyszla kolejnosc ale ja zaproponowalbym taki cykl nauki,szkolenia na podstawie dzialow zaproponowanych przez Ciebie:

1.Wahadła Radiestezja

2.Wróżby i Przepowiednie

3.Magia natury i żywiołów

4.Amulety i talizmany

5.Sposoby na klątwy i uroki

6.Runy...hmm to nie Ty wybierasz runy to runy wybieraja Ciebie,podobnie jest z tarotem.

Odnosnie materialu kto ktory pytasz hmm...opanowanie go zajmie Ci ok 3-6 lat,tak zeby kazdy dzial poznac powiedzmy dobrze.

Jeżeli ktoś byłby chętny mi pomóc będę bardzo wdzięczny, z góry wam dziękuje, i proszę o odpowiedzi w temacie :)

Nie moge Ci pomoc moge zyczyc powodzenia i wytrwalosci w Twoich dazeniach do celu i aspiracjach.Najlepiej jak sie te dziedziny poznaje samemu ... po prostu ...bez madrych wskazowek ;) Pozdro

• 2 weeks later...

Uczeń!

Nie przejmuj się tymi odpowiedziami, kompetentny mag, znawca nauczy Ciebie wszystkich tych dziedzin i to wcale nieprawda ,że potrzebny Ci cały zastęp nauczycieli. Po prostu ludzie dziś są pod wpływem cywilizacji i atomizacji, wierzą, że można poznać tylko jedną dziedzinę dobrze, albo nawet i nie, wmówiono im to i nasączono strachem przed wykorzystaniem możliwości mózgu. Zapomnieli co mogli ludzie dawniej. Zaufaj sobie i zmierzaj odważnie do wiedzy i nie daj sobie wmówić, że nie ma nauczycieli uniwersalnych, szukaj uparcie i wytrwale!

Mr. Magick

"Z miłości do prawdy,z nienawiści do głupoty."

Prawdy nie da się kupić niczym, nawet przy pomocy miłości, a głupota jak raz karmi się nienawiścią! NO i po drugie, jeżeli radzisz, żeby nie kierował się mądrymi wskazówkami, to jak nazwać twoje wskazówki dla "Ucznia", może głupimi?

Edited by MAGUS_AZOTUS

Uczeń!

Zapomnieli co mogli ludzie dawniej. Zaufaj sobie i zmierzaj odważnie do wiedzy i nie daj sobie wmówić, że nie ma nauczycieli uniwersalnych, szukaj uparcie i wytrwale!

Zgadzam się w zupełności.Na przykład amerykańskie społeczeństwo gdzie podzielono ludzi na sektory ich umiejętności, jakby człowiek nie mógłby się interesować wszystkim na raz, być rano sprzedawcą gazet, w dzień pracownikiem biurowych, a wieczorem jeszcze kimś innym.

Zabija się w ludziach kreatywność, ukierunkowuje się tak aby był pożyteczny dla określonych celów.

Człowiek życiowy jest uniwersalny.

Edited by dziewanna

Z tym, że jak ktoś jest uniwersalny to nie znaczy to, że jest najlepszy w tych wszystkich dziedzinach. Jest po prostu średni (jeśli nie kiepski). Ukierunkowanie pomaga nam stać się naprawdę dobrymi w danej dziedzinie życia. Poza tym bywa tak, że pewne aspekty wiedzy nawzajem się wykluczają bo oprucz formułek, gestów i całej otoczki towarzyszącej magii trzeba mieć jeszcze wiarę, a wiara to zazdrosna i samolubna kochanka:)

Edited by Tyr

W tym przypadku najlepszym nauczucielem dla siebie jesteś ty sam.

Bo nauczyciel nie da ci doświadczenia, nie popełni za ciebie błędów, z których wyciągniesz wnioski.

Nie nabierzesz też życiowej mądrości, roztropności.

Zresztą to takie podejście na łatwizne.

Z tym, że jak ktoś jest uniwersalny to nie znaczy to, że jest najlepszy w tych wszystkich dziedzinach. Jest po prostu średni (jeśli nie kiepski). Ukierunkowanie pomaga nam stać się naprawdę dobrymi w danej dziedzinie życia. Poza tym bywa tak, że pewne aspekty wiedzy nawzajem się wykluczają bo oprucz formułek, gestów i całej otoczki towarzyszącej magii trzeba mieć jeszcze wiarę, a wiara to zazdrosna i samolubna kochanka:)

Wąski specjalista patrzy na wszystko jak przez wąski teleobiektyw, jest zdolny jedynie tylko do analizowania, człowiek uniwersalny patrzy szerokokątnym obiektywem, jest zdolny do syntetyzowania. Dziś wiele fabryk odchodzi od taśmy Taylora, bo wąska specjalizacja kończy się na zrobotyzowaniu, nawet chorobie psychicznej. Tworzone są oddziały gdzie składa się cały samochód jednym człowiekiem i to jest ciekawsze, może dla szybkości produkcji nie jest to intratne, ale dla zdrowia i jego nie zrobotyzowania, na pewno tak! Każdy wybiera to co mu pasuje. Jak Tobie pasuje specjalizacja wąska to rób to, życzę Ci tylko żebyś rozumiał większy aspekt swojej specjalizacji, a nie prostował blaszki bez zrozumienia,a właśnie dlatego potrzebny jest aspekt uniwersalny i wcale nie oznaczający uśrednienia. Przykładem jest Rolls Roys, który uważany jest za najlepiej wykonany samochód na świecie, i nie jest robiony przez wąskich specjalistów na taśmie, ale w procesie uniwersalizacji całego procesu. I tym cenniejszy dla nabywców. Często niestety wąscy specjaliści nie rozumieją aspektu całościowego procesu i to jest ich bolączka. Rozwój w magii wymaga znajomości wielu dyscyplin w najwyższej jakości!

W tym przypadku najlepszym nauczucielem dla siebie jesteś ty sam.

Bo nauczyciel nie da ci doświadczenia, nie popełni za ciebie błędów, z których wyciągniesz wnioski.

Nie nabierzesz też życiowej mądrości, roztropności.

Zresztą to takie podejście na łatwizne.

Zamykamy więc wszystkie szkoły, uniwersytety itd! Hurra!

A Ty zapewne nie skończyłeś szkoły podstawowej jeżeli nie uznajesz żadnych nauczycieli, tam ich pełno!

A co do łatwizny, top jeżeli marny nauczyciel co niczego nie umie wymagać to zapewne jest droga łatwa, a jeżeli wymaga wiecej niż Ty sam sobie jesteś w stanie postawić to czy to będzie droga łatwiejsza ha?

MAGUS_AZOTUS popadasz w skrajność teraz. Ja nie powiedziałem przecież żeby nie poszerzać swojej wiedzy o nowe dziedziny. Nie chodzi o to, że masz się skoncentrować na np magii rytualnej a olać tarota, medytację czy szamanizm. Chodziło mi raczej o to, że zazwyczaj ludzie stworzeni są tak że w jednych dziedzinach są lepsi, a w innych gorsi i nie należy za wszelka cenę dążyć do "wszechmocy". Lepiej jest skoncentrować się na tym co nam wychodzi dobrze, niejako naturalnie, a rzeczy w których jesteśmy kiepscy ćwiczyć ale bez ciśnienia:) Poza tym nie mogę sobie jakoś wyobrazić, że ktoś na równi zajmuje się reiki i voodoo i to właśnie miałem na myśli. Tak, że spokojnie i bez nerwów bo generalnie to mamy bardzo podobne spojrzenie na temat :)

tyle że jeśli chodzi o te sprawy to albo się jest do tego stworzonym albo nie i nie ma znaczenia jakie środki wyrazu użyjesz, więc albo wszystko albo nic. Takie wyszczególnianie jest dobre dla teoretyków.

Zamykamy więc wszystkie szkoły, uniwersytety itd! Hurra!

A Ty zapewne nie skończyłeś szkoły podstawowej jeżeli nie uznajesz żadnych nauczycieli, tam ich pełno!

A co do łatwizny, top jeżeli marny nauczyciel co niczego nie umie wymagać to zapewne jest droga łatwa, a jeżeli wymaga wiecej niż Ty sam sobie jesteś w stanie postawić to czy to będzie droga łatwiejsza ha?

W swojej irytacji nie zauważyłeś zwrotu "w tym przypadku".

Mentor przez internet to głupota.

Guest beneton123

MAGUS AZOTUS - za tę wypowiedź otrzymujesz upomnienie