Zefir Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 Potrzebuję rady. A mianowicie gdy zaczynam wchodzić w stan medytacji, mimo że mam zamknięte to oczy latają mi w boki, góre i dół. Trochę to przeszkadza w skupieniu się. Wszystko jest OK tylko nie wiem co robić z oczami. Czy to mi przejdzie w miarę medytacji? Bo zacząłem niedawno. Medytuje w pozycji diamentu. Proszę o szybką odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadan Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 Skup się na oddechu i nie przejmuj oczami. Oddech -> bicie serca. W końcu przestanie Cię to rozpraszać, tak samo jak nagromadzona ślina czy ból w nogach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pagan Posted February 2, 2011 Share Posted February 2, 2011 Też tak mam - to znaczy, podobnie. Często kiedy wchodzę w trans, powieki zaczynają mi drżeć, całkiem jak u bohaterów Matriksa, kiedy im się pakowało kung fu kablem do mózgu To chyba oznaka, że nie jest się odpowiednio rozluźnionym. Polecam wyszukać sobie "trening autogenny Schulza", jest to metoda z pogranicza autohipnozy, która pozwala bardzo mocno rozluźnić ciało i wprawić je w odrętwienie. Powinno pomóc. Poza tym, pamiętam w jakiejś książce Regardiego (chyba "12 stopni do oświecenia") była opisana technika, w której -w telegraficznym skrócie - wizualizujesz (między innymi) własne gałki oczne z oplatającymi je nerwami i mięśniami, i wyobrażasz sobie, że te mięśnie robią się coraz bardziej różowe, bo nasiąkają krwią, robią się ciepłe i ciężkie i rozluźnione. Postaraj się poświęcić tyle uwagi oczom, a powinny się rozluźnić i nie przeszkadzać już więcej w medytacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts