Karon Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 Jaki jest Karon ? 1. Wygląd zewnętrzny 2. Charakter 3. Zawód, kariera zawodowa 4. Samotny, w związku, zaręczony, żonaty, rozwodnik, wdowiec itp Odpowiedzi w piątek 18.02.2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aislinn Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 Nie możesz jeszcze zakładać tarotowych ćwiczeń - nie masz 50 postów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karon Posted February 13, 2011 Author Share Posted February 13, 2011 Hmm nie wiedziałem, przepraszam. A czy nie sądzicie, że tak ciekawiej interpretować daną osobę ? Po napisaniu 50 postów jednak można coś o człowieku wywnioskować... No, ale cóż jeśli złamałem zasadę proszę o usunięcie tematu, chyba, że ktoś jednak się podejmie odpowiedzi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katamaradze Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Karon? Pakość? matulu matulu:D Pa kość psia kość śpiewał Turnau o swoich stronach z wakacji u babci w Inku:) jo tyż z tych stron, godom Ci, lecz nie gniwoj się no mnie:) :) oto i pałucki dialekt:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katamaradze Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 (edited) może konkurs przy okazji:P tak śliczne są polskie dialekty, pałucki jest raczej gwarą i należy do tych prostszych. może kilka stwierdzeń do wytłumaczenia??? opiórkować - ? opendzlować ? bielić - ? wygramolić - ? na szage - ? wymamrotać - ? garować - ? kielczyć się - ? Edited February 18, 2011 by Katamaradze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karon Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 Miło poznać osobę z okolic ja w konkursie udziału nie wezmę, gdyż dialekt znam doskonale, ale pomysł dobry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akszeinga1985 Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 może konkurs przy okazji:P tak śliczne są polskie dialekty, pałucki jest raczej gwarą i należy do tych prostszych. może kilka stwierdzeń do wytłumaczenia??? opiórkować - ? opendzlować ? bielić - ? wygramolić - ? na szage - ? wymamrotać - ? garować - ? kielczyć się - ? Opendzlować- czyli zjeść? Wygramolić?- wyjść? Wymamrotać?- powiedzieć coś cicho? Więcej nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orchidea87 Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Nie ma to jak gwara Ciekawe czy trafię opiórkować - ubrać/wystroić się ? opendzlować ??? No idea. - strzelam: ukraść coś? bielić - ??? hmm.. może bielić komuś oczy tj. udawać niewiniątko wygramolić - wyleźć/wyjść skądś np. z łóżka - co przychodzi z wielkim trudem psychicznym/fizycznym na szage - na skróty, na przełaj - np.skrótem przez łąkę zamiast drogą wymamrotać - oooo... myślałam,że to poprawna polszczyzna.. ale jak nie to - powiedzieć coś pod nosem(myślę,że bardziej do siebie niż do kogoś innego), czasem niezrozumiale lub cichutko,tak by nikt inny nie dosłyszał garować - leżeć w wyrku (tj. w łóżku i nic nie robić, obijać się,leniuchować) kielczyć się - szczerzyć zęby (śmiać się jak głupi do sera) ...ale fajny konkurs Czekam na odpowiedzi, może ktoś jeszcze dołączy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arivo Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 może konkurs przy okazji:P tak śliczne są polskie dialekty, pałucki jest raczej gwarą i należy do tych prostszych. może kilka stwierdzeń do wytłumaczenia??? opiórkować - ? z opieprzenie mi się skojarzyło...na wrzucać...jednym słowem awanturka.... opendzlować ?coś zjeśc...ze smakiem bielić - ?..Przedstawiać w jaśniejszym świetle wygramolić - ? wyjść...np z łóżka,wygrzebać....hahaha... na szage - ?tu mi się z ruskimi skojarzyło...szagom masz...czyli z chodzeniem...wyjść na spacer wymamrotać - ?wypowiedzieć coś w sposób niezrozumiały...półgębkiem garować - ?....siedzieć w domu.. kielczyć się - ?hmmm... zabawa może? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts