Skocz do zawartości

Pozycja pierwsza - Cesarz (IV)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pierwsza pozycja w portrecie odnosi się do okresu od narodzin do 21-25 roku życia. Z tego wynika, że pewnie zdarzenia, cechy mogą odnosić się zarówno do wieku dziecięcego jak i do późniejszego okresu życia.

Patrząc na portret z Cesarzem na 1 pozycji możemy mówić o wzorcach męskich jakie osoba czerpała w swoim dzieciństwie i młodości.

Poza tym osoba charakteryzuje się sprawiedliwą oceną sytuacji, odwagą i chęcią niesienia pomocy. Osoba jest z pewnością pewna siebie i skuteczna w realizacji swoich celów.

Edytowane przez NeoNówka
Napisano

Witam!

Próbuję właśnie zinterpretować znaczenie Cesarza. W jednym przypadku wychodzi mi sytuacja dziecka, które bardzo szybko musiało wziąć na swoje barki odpowiedzialność i przedwcześnie "wydorośleć", co znacząco wpłynęło na późniejsze życie.

Mam również portret, w którym Cesarz pojawia się 2 razy w pozycjach 1 oraz 12, czyli znaczenie negatywne. W tym wypadku brak wzorców męskich (brak ojca), być może brak wsparcia, wiary w siebie, autorytetu w domu (dodam, że w tymże portrecie 3 karty występują dwukrotnie: Cesarz, Cesarzowa oraz Diabeł - to dopiero gratka!).

Napisano

Cesarz pozycja 1 (dzieciństwo i wczesna młodość):

- wyraźny i silny wpływ energii męskiej na daną osobę w okresie dzieciństwa ( na ogół jest to ojciec, lecz dość często także starszy brat)

- możliwe wczesne podjęcie pracy zarobkowej (np. ktoś się jeszcze uczy ale już pracuje)

- podjęcie zobowiązań typu: opieka a czasami nawet wychowywanie młodszego rodzeństwa

- młody człowiek który ce****e się m.in. odpowiedzialnością za swoje czyny, nie boi się wyzwań, twardo stąpa po ziemi, ważny jest dla niego świat materialny, odważny, przedsiębiorczy, konsekwentny itp.

Napisano

-przywódca wśród grupy kolegów/znajomych

-osoba,która gra pierwsze skrzypce a swoim entuzjazmem zaraża innych

-silny wpływ ojca,może też zapatrzenie w niego

-uparty

-indywiudalista

• 3 miesiące temu...
  • 7 lat później...
Napisano

IV – Cesarz – U dziewczyn - ważna rola ojca w dzieciństwie i młodości, wzór ojca, takiego partnera będzie szukać dla siebie, ojciec daje stabilność i bezpieczeństwo, córunia tatusia, dorastanie bez matki lub matka była, ale jakby jej nie było, dorastanie wśród braci bez pierwiastka kobiecego

U chłopcow - ważna rola ojca w dzieciństwie, ojciec przekazał pozytywny system męskich wartości, zasady jakimi chłopak będzie kierował sie w życiu, zainteresowanie słuzbami mundurowymi.

• 4 lata później...
Napisano

Jestem urodzona 4 dnia miesiąca, więc zweryfikuję jak to u mnie wygląda.

W moim domu rodzinnym ojciec był dla mnie ważny. Wyniosłam z domu zasady moralne. Ojciec jest sprawiedliwy, trochę władczy.  Trochę taka córa tatusia byłam, ale tata też dużo pracował, żeby niczego nam nie brakowało. Człowiek z zasadami o ogromnym sercu, stały w uczuciach - no i ta czwórka z dnia to ja - mam to zdecydowanie po nim.

• Lubię to! 1