Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Może tym razem ja spróbuję zorganizować ćwiczenie :)

Ostatnio przeczytałam bardzo dobrą książkę, która podejmowała dość nietypową tematykę i myślę, że może wyjść z tego ciekawe ćwiczenie :)

1. Główny temat książki?

2. Jaki to gatunek literacki?

3. Tytuł (to będzie na prawdę ciekawe)

4. Czas akcji?

wszelkie pomocnicze pytania możecie sami stwarzać. Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi :)

Edytowane przez NeoNówka
Napisano

Choć wydaje się ciekawe to zmierzenie się z tym jest trudne… największy problem przysporzyło mi pytanie 2 i 4, ale spróbuje – to do dzieła…

1. Główny temat książki? – 4 MONET, WIEŻA, 5 KIELICHÓW – nagła utrata przez kogoś posiadania stabilizacji, spokoju, radości może nawet rodziny, co w efekcie doprowadza do rozpamiętywania bolesnej przeszłości. Zaznacza się tu nagłe rozstanie, strata lub odejście kogoś bliskiego…

2. Jaki to gatunek literacki? – 9 BUŁAW, RYCERZ MIECZY, GIERMEK KIELICHÓW – pierwsze skojarzenie to literatura piękna, powieść społeczno-obyczajowa, drugie skojarzenie to hmmm nauki społeczne lub poradnik… uff

3. Tytuł (to będzie na prawdę ciekawe) – 10 BUŁAW, 2 KIELICHÓW, GWIAZDA – pierwsze skojarzenie to dwuwyrazowy tytuł, związany z końcem czegoś pięknego, pozytywnego, związanego z nadzieją… tytuł może też być związany z wodą – jeziorem, rzeką lub morzem…

4. Czas akcji? – KRÓL MIECZY, KRÓLOWA BUŁAW, KOŁO FORTUNY – akcja na przełomie wieków… dziwne… jakieś cofnięcie w czasie mi się zaznacza jakby powrót do przeszłości… uff tu też było trudno

Jestem ciekawa czy choć troche trafione karty... pozdr

• Lubię to! 1
Napisano

1. temat: Rycerz mieczy, Król denarów, Głupiec - jest to opowieść jednego Pana, biografia może, pisana w pierwszej osobie l. poj opowieść o jego życiu, doświadczeniach, zmaganiach z czymś, o cośmusiał walczyć, osoba wysoko postawiona, w tej książce również używał retrospekcji - jako zobrazowania całości jego postaci. opowiadał o swoich losach, przeżyciach

2. gat. lit. - królowa mieczy - biografia, psychologiczna, podróżnicza, autor książki pisze o sobie.

3.Tytuł - 10 kielichów, 4 buławy, Kapłan, Rycerz denarów - dziwnie skojarzyło mi się z Jedz módl się kochaj:D:D ale to opowieść kobiety:) hmmm Szczęście, prawo, dawać, dzielić się, przestrzegać, używać życia, zielone łąki, dojrzałe, - to jest kosmicznie trudne!!!!!

4. czas akcji - czas akcji to głównie retrospekcji - powracanie do wspomnień, kolejne sukcesy w życiu omawiane etapy życia a, czasy teraźniejsze.

• Lubię to! 1
Napisano

Zobaczycie jak Kart wszystko ładnie pokazały :) wiedziałam, że to trudne, ale to też ciekawe ze względu na treść książki :) Poczekamy jeszcze chwilkę może się Ktoś chętny pojawi :)

Napisano

zajrzałam do empiku:D z tym moim rozdziałem kojarzy mi się książka Złote żniwa:D:D:D "Autorzy opisują przerażającą sytuację Żydów na polskich wsiach, pytają o rolę Kościoła katolickiego w kształtowaniu zachowań wiernych. Nie stronią od ostrych moralnych i historycznych ocen, wyrazistego, bezpośredniego języka i nie ukrywają swoich emocji. Czyni to z lektury tej książki głębokie intelektualne i moralne przeżycie."

empik.com - Złote Żniwa - Gross Jan Tomasz, Grudzińska-Gross Irena - 28,49 zł

nawet pasuje ten opis do kart a szczególnie Kapłana, Rycerza mieczy (intelektualiści)

Napisano

Trzeba przyznać że zadanie trudne, ale tak myślałam, że karty pokażą to dobrze... Problem jednak z interpretacją...

Mnie też wręcz zjada ciekawość. Czekamy jeszcze na zakretke

Ona77... kiedy proponujesz rozwiązanie?

Napisano

Książka jest raczej mało znana, to nowość wydawnicza. Nie wiem nawet czy już jest w księgarniach :)

Zrobimy rozwiązanie zaraz, a jeśli chcesz prześle Ci tytuł na prw :) Zobaczysz jak świetnie się wszystko pokazało :)

a kurcze mogliście zapytać jeszcze jakie wrażenie na mnie zrobiła, to tez byłoby fajne :)

Napisano

1. Główny temat książki? 3 Kielichy, As buław, 2 kielichy

historie o namiętnościach różnych ludzi, w których poruszane są kwestie poszukiwania miłości, nadziei, zwątpienia, ale tym razem wzbogaca je o coś nowego. O namiętność, analizę naszych najskrytszych pragnień, emocji. ( 3 Kielichy, As buław, 2 kielichy)

2. Gatunek Zbiór opowiadań z elementami biografii, powieść filozoficzna. (5 monet, 7 monet, Król Mieczy)

3. Tytuł Koniec czegoś, początek nowego, odrodzenie się po upadku …a ja stawiam po prostu na „Trucicielka” E. Schmitt..chociaż wcześniej miał być poradnik „Odrodzony feniks”  (10 mieczy, Mag, 4 buławy)

4. Czas akcji? Czas przeszły, bo są wspomnienia – 6 Kielichów, akcja to teraźniejszość.

Pozwoliłam sobie, bo miałam okazje położyć karty na Twoje wrażenia:

Królowa Kielichów, 10 Kielichów, As Kielichów

Książka zrobiła na Tobie niesamowite wrażenie, pozostała mocno zaznaczona w pamięci. Uruchomiła pokład uczuć i wzruszeń.

• Lubię to! 1
Napisano

No więc książka to "Zakon Pocieszenia" Megan Hart :) Rozłożyła mnie na łopatki, chociaż czytam masakrycznie dużo.

Wymieszane gatunki, bo jest to lekka fantastyka z głębokim erotyzmem, przejawiającym się nawet w brutalnym seksie, postrzeganym ogólnie jako zboczenia.

Do zakonu trafiają kobiety wybrane, które mają zaspokajać potrzeby opiekunów. W książce rozpatrywany jest przypadek 3 mężczyzn przyjaciół przez duże P, do których trafiają Kobiety z Zakonu na ich wyraźne życzenie. I zaczyna się akcja ... bo te Kobiety nie tylko uprawiają z nimi seks, ale także przywracają ich porąbaną psychikę do porządku. Akacja dzieje się gdzieś około oświecenia w wymyślonym państwie Firth. To tak w wielkim skrócie ale to było najważniejsze w tej książce zaspokajanie potrzeb, przywracanie psychiki do ładu, przyjaźń, miłość, pocieszenie w trudnych chwilach.

Napisano (edytowane)

Zakrętka

1. Główny temat książki? 3 Kielichy, As buław, 2 kielichy

historie o namiętnościach różnych ludzi, w których poruszane są kwestie poszukiwania miłości, nadziei, zwątpienia, ale tym razem wzbogaca je o coś nowego. O namiętność, analizę naszych najskrytszych pragnień, emocji. ( 3 Kielichy, As buław, 2 kielichy) TAK!

4. Czas akcji? Czas przeszły, bo są wspomnienia – 6 Kielichów, akcja to teraźniejszość. TAK!

Królowa Kielichów, 10 Kielichów, As Kielichów

Książka zrobiła na Tobie niesamowite wrażenie, pozostała mocno zaznaczona w pamięci. Uruchomiła pokład uczuć i wzruszeń. TAK!

Katamaradze

1. temat: Rycerz mieczy, Król denarów, Głupiec - jest to opowieść jednego Pana, biografia może, pisana w pierwszej osobie l. poj opowieść o jego życiu, doświadczeniach, zmaganiach z czymś, o coś musiał walczyć, osoba wysoko postawiona, w tej książce również używał retrospekcji - jako zobrazowania całości jego postaci. opowiadał o swoich losach, przeżyciach tu powiedziałaś o jednym z wątków :)

Malta31

1. Główny temat książki? – 4 MONET, WIEŻA, 5 KIELICHÓW – nagła utrata przez kogoś posiadania stabilizacji, spokoju, radości może nawet rodziny, co w efekcie doprowadza do rozpamiętywania bolesnej przeszłości. Zaznacza się tu nagłe rozstanie, strata lub odejście kogoś bliskiego… TAK :)

3. Tytuł (to będzie na prawdę ciekawe) – 10 BUŁAW, 2 KIELICHÓW, GWIAZDA – pierwsze skojarzenie to dwuwyrazowy tytuł, związany z końcem czegoś pięknego, pozytywnego, związanego z nadzieją… tytuł może też być związany z wodą – jeziorem, rzeką lub morzem… dobry trop obrałaś :)

4. Czas akcji? – KRÓL MIECZY, KRÓLOWA BUŁAW, KOŁO FORTUNY – akcja na przełomie wieków… dziwne… jakieś cofnięcie w czasie mi się zaznacza jakby powrót do przeszłości… uff tu też było trudno DOKŁADNIE :)

Dziewczyny to było bardzo trudne, gratuluje Wam :) Jestem pełna zachwytu :) dla Was i dla Kart :)

Edytowane przez NeoNówka
Napisano

dziękuje za bardzo ciekawe ćwiczenie ..książke na pewno przeczytam :)

Napisano

Dzięki za ćwiczenie... trudne acz inspirujące... Karty pokazały jakie są niesamowite

Książkę też przeczytam ;-)

Pozdr :-))

Napisano

Jako, że książki to moje hobby i poniekąd wykonywana praca, może chcecie więcej takich ćwiczeń? Chętnie przedstawię sporo nieznanych aczkolwiek rewelacyjnych książek :)

Napisano

To dopiero wyzwanie :) Można spróbować... Tylko nie zasypuj nas zbyt często takimi trudnymi ćwiczeniami hihihi bo zbraknie siły na inne... Ja jestem za... ;-))

Napisano

Dzięki temu, może znajdziecie jakąś ciekawą książkę dla siebie ;) z czego będę niezmiernie zadowolona :)

Napisano

Oj książka musi być genialna, poszukam.

To coś dla mnie :)