Skocz do zawartości

Astrologiczny kurs żywienia - RYBY :)


Pysiaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jeść w zgodzie z naszym znakiem zodiaku? Jakie dolegliwości nam grożą, na co powinniśmy zwracać uwagę? Dowiedz się, jak na nasze zdrowie i sposób odżywiania wpływa data urodzenia.

 

RYBY - 19.II - 20.III

 

Choroby Ryb

 

Osoby spod znaku Ryb często miewają bóle głowy, bóle wątrobowe oraz nerwobóle. Cierpią na bezpłodność, bezsenność i alkoholizm spowodowany załamaniami nerwowymi. Wrażliwą częścią ciała Ryb jest skóra. Mogą ich dotykać choroby nerwicowe. Przyjrzyjmy się bliżej tym dolegliwościom.

 

Bóle głowy Migrena. To napadowy, nawracający ból głowy, zwykle jednostronny. Towarzyszą mu zazwyczaj mdłości, wymioty, nadwrażliwość na światło. Częstotliwość występowania ataków migreny i długość ich trwania to sprawa indywidualna. Przyczyny migreny nie są znane. Najprawdopodobniej powodują ją zakłócenia wydzielania i przemiany niektórych substancji (amin biogennych), prowadzące do zaburzeń naczyniowych dużych tętnic głowy.

 

Choroby wątroby

 

Marskość wątroby. Określa się tak postępującą przebudowę miąższu wątroby spowodowaną powstaniem martwicy komórek wątrobowych, ich odnową oraz „chaotycznym” rozrostem tkanki łącznej, doprowadzającym do zniszczenia struktury tego narządu. Schorzenie objawia się upośledzeniem funkcji wątroby i nadciśnieniem wrotnym. Rozpoznanie ustala się na podstawie badania histopatologicznego materiału pobranego w czasie biopsji wątroby. Uzupełnieniem diagnostyki są badania laboratoryjne krwi, a także ultrasonografia wątroby, śledziony i układu wrotnego.

 

Zapalenie wątroby. Jest to uszkodzenie miąższu wątroby, w którym stwierdza się jednocześnie obecność komórek charakterystycznych dla zapalenia. Zależnie od przebiegu, zapalenie może być ostre lub przewlekłe. Przyczyną choroby może być działanie toksyczne alkoholu, leków, wirusów, a także bakterii oraz innych czynników.

 

Bezsenność Polega na zaburzeniach snu lub jego całkowitym braku. Mogą to być trudności w zasypianiu, budzenie się po krótkim śnie z niemożnością dalszego zaśnięcia lub częste budzenie się połączone z niepokojem. Najczęściej bezsenność jest objawem nerwicy, czasami jest następstwem długotrwałego nadużywania leków nasennych.

 

Choroby nerwicowe Nerwice należą do najbardziej rozpowszechnionych dolegliwości w naszych czasach, trudno dziś spotkać człowieka, którego nie nękają choroby na tle nerwicowym, takie jak nadpobudliwość, bezsenność, lęki, biegunki. Prostym domowym sposobem na dolegliwości nerwicowe jest picie napoju miodowego, który przygotowujemy z 2 łyżek miodu rozpuszczonych w szklance letniej wody. Przygotowany wieczorem, a pity rano napój działa wzmacniająco i uspokajająco.

 

Choroby skóry Mają postać zmian skórnych – wykwitów, plam, grudek, bąbli, pęcherzyków, krost, nadżerek.

 

Grzybice. Wywoływane głównie przez dermatofity, drożdżaki, grzyby drożdżopodobne i pleśniowce. Powodują choroby naskórka, włosów, paznokci i błon śluzowych.

Choroby wirusowe. To najczęściej dolegliwości należące do grupy opryszczek.

 

Zioła i przyprawy, które warto zastosować w kuchni, mające wpływ na zdrowotność Ryb :

 

Ostatnio odkrywa się na nowo, znaną już od wieków różnym cywilizacjom, leczniczą wartość ziół. Obecna wiedza na temat tych dobroczynnych roślin jest ogromna, ponieważ była zbierana i sprawdzana od lat. Wielu ludzi niesłusznie oddziela pojęcia „zioła” i „przyprawy”, przypisując jednym działanie tylko lecznicze, a drugim jedynie smakowe i odwrotnie. Jako przykład może posłużyć mięta, którą najczęściej stosuje się jako środek ułatwiający i przyspieszający trawienie, a jest ona niezastąpiona przy przygotowywaniu niektórych potraw, np. z jagnięciny czy deserów. Podobnie jest w przypadku oregano, które kojarzy się większości z przyprawą do pizzy, nie z rośliną o działaniu przyspieszającym trawienie oraz łagodzącym objawy przeziębień, kaszlu i grypy. Istnieje także wiele ziół nieznanych, niepopularnych, o działaniu wielokrotnie silniejszym i bardziej skutecznym niż powszechnie stosowane rośliny. Przykładem jest werbena, mało znane zioło, o działaniu uspokajającym, antystresowym i bardziej efektywnym niż działanie wykorzystywanej przez wiele osób melisy.

 

Osoby spod znaku Ryb powinny uwzględnić w swoim jadłospisie następujące zioła:

 

– choroby skóry: bobrek trójlistkowy, macierzanka piaskowa, ostrożeń warzywny, rozmaryn lekarski, sosna zwyczajna, tymianek pospolity, werbena, anyż, bernardynek, jeżówka pospolita, nostrzyk żółty, oregano, lwie serce, szałwia lekarska, ruta zwyczajna (uznawana za zioło magiczne Ryb), boża trawka, kasztanowiec, słowień, nagietek lekarski;

 

– na migreny: barwinek pospolity, majeranek, werbena, miodownik, oregano, ruta zwyczajna, jałowiec;

 

– wzmacniające: wszystkie, a w szczególności lubczyk, bernardynek, jeżówka pospolita, hyzop lekarski, szałwia lekarska i boża trawka.

 

Dieta Ryb

 

Uwzględniając specyfikę chorób nękających Ryby, można stworzyć jadłospis zapobiegający tym schorzeniom. Dostarczając odpowiednią, wystarczającą ilość składników odżywczych, których potrzebują osoby spod znaku Ryb ze względu na swoje słabości, staramy się nie dopuścić do powstawania nieprawidłowości w organizmie.

Codzienne pożywienie Ryb powinno zawierać następujące składniki odżywcze: cynk, żelazo, magnez, witaminy A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B.

 

Minerały

 

Cynk – wchodzi w skład ponad 200 enzymów w organizmie człowieka i jest niezbędny do prawidłowej przemiany białek, węglowodanów oraz kwasów nukleinowych. Bierze udział w odczuwaniu smaku i zapachu. Zapewnia prawidłową czynność prostaty i narządów rozrodczych. Przyspiesza gojenie się ran, a także korzystnie wpływa na sprawność umysłową. Cynk wspomaga leczenie takich chorób, jak: zapalenie stawów, choroby prostaty oraz choroby weneryczne. Produkty bogate w cynk to przede wszystkim: mięso (1,7-7,5 mg/100 g), sery podpuszczkowe (4,5 mg/100 g), fasola i groch (4 mg/100 g), kasza gryczana (3,5 mg/100 g), orzechy (1,8-3,2 mg/100 g) oraz przetwory zbożowe (0,6-4,1 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie dla dorosłych wynosi od 13 do 16 mg.

 

Żelazo – składnik hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów, jest niezbędny do transportu i magazynowania tlenu. Ma wpływ na wzrost organizmu, poprawia kondycję fizyczną, a także zwiększa odporność na infekcje. Zapobiega zmęczeniu i niedokrwistości (zwłaszcza przy obfitym miesiączkowaniu), pobudza szpik do wytwarzania hemoglobiny. Niedobór powoduje bladość skóry, osłabienie włosów oraz pękanie warg i języka. Produkty o dużej zawartości żelaza to wątroba (10,7-18 mg/100 g), rośliny strączkowe (4,7-8 mg/100 g), szczypiorek (7,5 mg/100 g), pietruszka korzeń (5,3 mg/100 g). Zalecane spożycie wynosi od 15 do 19 mg na dzień.

 

Magnez – jest niezbędnym pierwiastkiem do budowy kości i zębów, wchodzi także w skład tkanki mięśniowej i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie lipidów i termoregulacji. W połączeniu z wapniem działa przeciwdepresyjnie i przeciwstresowo. W dużych dawkach ma właściwości przeczyszczające. Bogate źródła tego pierwiastka to kasza gryczana (220 mg/100 g), groch, fasola, orzechy (100-185 mg/100 g), czekolada gorzka (165 mg/100 g) oraz płatki kukurydziane i zbożowe (100-130 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 300 do 370 mg.

 

Witaminy

 

Witamina A – rozpuszczalna w tłuszczach, niezbędna w procesach syntezy białek, tłuszczów i hormonów tarczycy, a także wzrostu i prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Witamina ta zwiększa odporność organizmu na infekcje i jest potrzebna do sprawnego funkcjonowania narządów wewnętrznych. Zapobiega także powstawaniu niektórych nowotworów. Ma istotny wpływ na stan skóry i paznokci. Wspomaga leczenie m.in. dolegliwości reumatycznych (np. zapalenia stawów) oraz łysienia. Produkty obfite w witaminę A to tłuszcze rybne i oleje (18-900 mg/100 g), masło (0,8 mg/100 g), wątroba wołowa (0,15 mg/100 g), marchew (2 mg/100 g) oraz śledzie i makrele (0,05 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie witaminy A wynosi od 0,4 do 1,2 mg.

 

Witamina B1 – jest składnikiem enzymów, bierze udział w procesach oddychania komórkowego i przemiany węglowodanów. Korzystnie wpływa na system nerwowy, mięśniowy, sprawność umysłową i czynność serca. Niedobory prowadzą do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego, obniżenia wydzielania soku żołądkowego i zaburzeń trawienia. Witamina nie jest gromadzona w organizmie, dlatego należy stale uzupełniać jej zapasy. W największych ilościach występuje w następujących produktach: soja (0,8 mg/100 g), drożdże (0,7 mg/100 g), mięso wieprzowe (0,54 mg/100 g), kasza gryczana (0,53 mg/100 g), kalafior (0,14 mg/100 g), brokuły (0,1 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie witaminy B1 wynosi od 1,7 do 2,2 mg.

 

Witamina B2 – bierze udział w procesach utleniania i redukcji, wchodzi w skład enzymów oddechowych. Razem z witaminą A ma istotny wpływ na stan błon śluzowych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uważa się, że witamina ta pobudza porost włosów. Niedobór powoduje hamowanie wzrostu, pogorszenie wzroku, zawroty głowy oraz bezsenność. Najwięcej witaminy B2 znajduje się w produktach, takich jak: drożdże (1,7 mg/100 g), mleko w proszku (1,4 mg/100 g), makrela (0,66 mg/100 g), ser biały (0,58 mg/100 g), jajo (0,45 mg/100 g), cielęcina (0,3 mg/100 g), nasiona strączkowe suche (0,3 mg/100 g), mleko (0,15 mg/100 g), ryby (0,12 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 0,8 do 2,5 mg.

 

Witamina B6 – niezbędna dla prawidłowej przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmie. Bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał i krwinek czerwonych. Jest niezbędna do sprawnego działania układu nerwowego. Niedobory mogą powodować zapalenia skóry i stany zapalne w okolicach warg i na języku. Produkty bogate w witaminę B6 to przede wszystkim drożdże (1,1 mg/100 g), wołowina (0,5 mg/100 g), nasiona strączkowe (0,57 mg/100 g), marchew (0,15-0,7 mg/100 g), ziemniaki (0,2 mg/100 g) oraz banany (0,26 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 2 do 3 mg.

 

Witamina B11 – zwana inaczej kwasem foliowym, ma działanie krwiotwórcze, jest niezbędnym składnikiem do syntezy kwasów DNA i RNA, które z kolei są konieczne do prawidłowego wzrastania i podziału wszystkich komórek organizmu. Bierze także udział w przemianach aminokwasów. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przewodu pokarmowego i narządów płciowych. Działa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Większe zapotrzebowanie na tę witaminę występuje u ludzi pijących dużo alkoholu, palących tytoń, u kobiet stosujących doustne środki antykoncepcyjne oraz w schorzeniach wątroby. Produkty bogate w kwas foliowy to m.in.: wątroba (0,35 mg/100 g), otręby pszenne (0,25 mg/100 g), szpinak (0,15 mg/100 g), brukselka (0,15 mg/100 g), szparagi (0,15 mg/100 g), bób (0,13 mg/100 g), kalafior (0,12 mg/100 g) oraz brokuły (0,09 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 0,1 do 0,8 mg.

 

Witamina B12 – bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Zapobiega powstawaniu niedokrwistości złośliwej, uspokaja, poprawia koncentrację, zdolność lepszego uczenia się i zapamiętywania. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu załamań nerwowych. Źródłem tej witaminy jest wątroba (0,12 mg/100 g), nerki (0,06 mg/100 g), ostrygi (0,02 mg/100 g), żółtko jaja (0,014 mg/100 g), ser żółty (0,009 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 2 do 5 µg.

 

Witamina C – jest to związek o właściwościach silnie redukujących, dzięki czemu przeciwdziała procesom zainicjowanym przez wolne rodniki (m.in. nowotworom). Wzmacnia odporność organizmu na infekcje, zapobiega przeziębieniom, a także tworzeniu się zakrzepów w żyłach. Wchodzi w skład wielu enzymów, ma właściwości przyspieszania gojenia ran, dziąseł i zębów. Niedobór witaminy powoduje nasilające się krwawienia z dziąseł, nosa i skóry, obniżenie odporności organizmu i ogólne zmęczenie. Bogate źródła witaminy C to owoce dzikiej róży (250-800 mg/100 g), czarne porzeczki (150-300 mg/100 g), papryka (125-200 mg/100 g), pietruszka nać (270 mg/100 g), brokuły (65-150 mg/100 g), truskawki (46-90 mg/100 g), grejpfruty (30-70 mg/100 g), cytryny (40-60 mg/100 g) i pomarańcze (30-50 mg/100 g). Należy pamiętać o tym, że witamina C jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, która powoduje jej rozpad. Dlatego zaleca się spożywanie surowych warzyw i owoców lub lekko blanszowanych (wrzucanych bezpośrednio do wrzątku i gotowanych kilka minut). Witamina C nie jest kumulowana w organizmie, dlatego należy codziennie uzupełniać jej zapas. Zalecane dzienne spożycie wynosi od 50 do 100 mg.

 

Witamina E – wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego. Zapobiega także procesom starzenia i łysieniu. Jej niedobór powoduje zaburzenia w wydzielaniu hormonów jajników, a także bezpłodność. Do produktów bogatych w witaminę E należą: halibut (0,9 mg/100 g), wołowina (0,6 mg/100 g), wieprzowina (0,5 mg/100 g), masło (0,3-7 mg/100 g), kiełki pszenicy (10-26 mg/100 g), płatki owsiane (0,8 mg/100 g), kasza jęczmienna (0,5 mg/100 g) oraz olej słonecznikowy (50 mg/100 g). Dzienne zapotrzebowanie wynosi od 5 do 10 mg.

Witamina PP – wchodzi w skład enzymów biorących udział w procesach oddychania tkankowego. Jest niezbędna do właściwego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz do syntezy hormonów płciowych. Skutecznie obniża zawartość cholesterolu w surowicy krwi, co ma duże znaczenie w profilaktyce miażdżycowej. Potrzebna jest do zachowania prawidłowej funkcji skóry. Niedobory powodują zmiany zapalne skóry, zaburzenia miesiączkowania oraz bezpłodność. Bogate w witaminę PP są drożdże (40-50 mg/100 g), otręby pszenne (30-35 mg/100 g), mięso cielęce (6,5-17 mg/100 g), mięso drobiowe (4,7-14,7 mg/100 g), orzeszki ziemne (17 mg/100 g) oraz ryby morskie (8 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 10 do 24 mg.

 

W diecie Ryb nie powinno zabraknąć niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, które odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry. Głównym źródłem NNKT są ryby, które są zresztą bardzo dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Komponując jadłospis, Ryby nie mogą zapomnieć o następujących produktach: ryż, ryby, ostrygi, szpinak, pomidory, kalafior, wodorosty, marchew, kukurydza, lucerna, awokado, seler, oliwki, truskawki, soja, ziarna sezamu i pestki dyni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...