Skocz do zawartości

Użycie kart tarota w magii?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vampirella
Napisano

Witam,

Chciałabym zapytać o wasze doświadczenia odnośnie użycia kart tarota w magii.

Jak wiadomo tarot zwykle jest używany w celach wróżebnych, jednak natknęłam się na kilka anglojęzycznych pozycji w których karty tarota były przedstawiane jako narzędzie pozwalające skupić naszą uwagę w czasie rytuału i w ten sposób pewne określone efekty, zgodnie z własnymi wolą oraz wybranym zestawem kart.

Czy ktoś chciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami?

Gość Sowilo92
Napisano

Ja nigdy nie używałem kart w celach magicznych, ale wiem, że w książce "Księga tarota" Sarah Bartlett jest co nieco o tym temacie wspomniane...aczkolwiek jest to prawdopodobnie liźnięcie tego tematu, ale zawsze coś...

Gość Vampirella
Napisano

Dziękuje za tytuł, z pewnością poczytam, bo do tej pory nie udało mi się znaleźć zbyt wielu informacji po polsku.

Jeśli już to właśnie po angielsku (3 pierwsze udało mi się znaleźć w pdfie, a ostatnią można znaleźć na google books niestety tylko w częściowym podglądzie, może spróbuję poszukać w BUW-ie):

Tarot & Magic - Donald Michel Craig

Tarot Shadow Work Using The Dark Symbols To Heal - Christine Jette

Tarot Spells - Janina Renee

A Grimoire of Tarot Magic - Druanna Johnston

Dwie pierwsze pozycje wydają się być szczególnie ciekawe po przeczytaniu, szczególnie w pierwszej autor podaje różne sposoby zaadoptowania kart do poszczególnych systemów magicznych i wyjaśnia połączenia między tarotem i magią.

Druga pozycja jest też godna polecenia, chociaż bazuje badziej na samorozwoju, poznaniu swoich prawdziwych pragnień, lęków czy tak jak zostało określone w tytule tej pozycji "cieni" oraz próbie przezwyciężenia ich, autorka nie powtarza popularnych znaczeń kart, skupia się natomiast na dualności elementów.

Trzecia pozycja daje przykłady gotowych rytuałów oraz i zastosowania w określonym celu a także wskazówki jak wykonać swój własny rytuał.

Co do ostatniej to nie będę się jeszcze wypowiadała, ponieważ nie udało mi się przeczytać jej w całości tylko właśnie fragmentarycznie.

Jeśli ktoś chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami to zapraszam. Może ktoś używa kart tarota w magii?

Napisano

Mam Tarota Kabalistycznego,i powiem ze jest spoko do dzialan magicznych.

Czy moglabys podac linka do strony zeby te ebooki sobie sciagnac?

Gość Vampirella
Napisano

Te pierwsze 3 to dawno już ściągałam i już niestety nie pamiętam strony, ale mogę me e-meila wysłać. Mam nadzieję, że ten adres u Ciebie w sygnaturce jest aktualny.

A ten ostatni to na google books jest dostępny niestety tylko częściowy podgląd: link

Pozdrawiam

Napisano

Adres w sygnaturze jak najbardziej aktywny,wielkie dzieki ;)

Chcialbym czasami zeby moja talia kart wystarczyla mi do pewnych zabiegow magicznych i wiem ze mozna tak zrobic,jednak w dalszym ciagu sie ucze.Jednak moja nauka utknela troche na poznawaniu swiatow kabalistycznych i odniesien do 4 drzew zycia.Caly czas wnikam ale to nie jest jeszcze to co ma byc,czegos mi brakuje ;)

Gość Vampirella
Napisano (edytowane)

To wysyłam już w takim razie na ten adres z sygnaturki.

Ja właściwie jestem dosyć początkująca w dziedzinie magii, ale uwielbiam zgłębiać różne tematy, czytać i drążyć wszystko po trochu.

No i wyszukiwać interesujące e-booki w necie:-). Tarotem zajmuję się odkąd skończyłam 13 lat czyli z 10 lat już będzie, ale długa droga przede mną jeszcze.

Pozdrawiam serdecznie.

Mam nadzieje, że te e-booki ode mnie doszły. Daj znać czy je otrzymałeś, jeśli nie to wymyślę jakąś inną metodę.

Edytowane przez Vampirella
dopisałam coś ważnego