kinia2 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Witajcie... Szukam pomocy kogoś kto zajmuje się tarotem - sama zajmuję się kartami od kilkunastu lat (klasyczne i właśnie tarot), ale nigdy nie rozkładam kart dla siebie bo nie wiem czy dobrze je wtedy odczytuję... Poprosiłam o radę osoby, które stawiają zawodowo runy ( bo ma dość ciężki okres w życiu) - obie mnie przestraszyły, że obecne problemy w moim życiu wynikają z posiadania kart tarota, które mam natychmiast spalić...( z czego jedna stwierdziła, że to i tak nic nie da...)... czy to może być możliwe?! Cytuj
caliah Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Witaj Kiniu Jeżeli nadal jeszcze oczekujesz na odpowiedź, to: tak, to jest możliwe. Ale powodem nie są kawałki papieru, lecz to, co za ich pośrednictwem mówi. P.S. Zamiast uciekać się do sarkazmu zawsze można ponowić pytanie. Na forum nikt nie jest zobowiązany do udzielania odpowiedzi, gdyż jest to miejsce, w którym spotykają się ludzie w swoim czasie wolnym, a przy tak dużej ilości tematów niektóre mogą nie zostać przeczytane. Cytuj
Gość beneton123 Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 zwróć się z tym pytaniem bezpośrednio do użytkowniczki NeoNówka, z pewnością uzyskasz wyczerpującą i rzetelną odpowiedź. Ponieważ nie możesz jeszcze korzystać z PW napisz jej zapytanie w profilu. Cytuj
Zib Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Kinia2, Same karty to tylko zwykły papier, wydrukowany obrazek. To ludzie nadają im cechy osoby, czy demona, czy ducha. Ile ludzi tyle opinni i indywidualnych podejść w traktowaniu tego fenomenu. Moim zdaniem w samym papierku nie ma wcale ani świętości ani żadnego diabelstwa. Podobnie fakt przedstawienia na obrazku np Św.Antoniego czy Jezusa nie czyni samego obrazka świętym. Sam symbol przedstawiony to wyraz naszej czci i uznania dla tego co reprezentują, ale na ich widok wielu ludzi na świecie doznać może negatywnych skojarzeń, bo religia w której zostali wychowani promowała nienawiść do Jezusa. Wielkość kart i ich skuteczność polega na przedstawieniu na obrazkach archetypów, które są ponad wszelkimi kulturami, wszystkimi religiami na świecie. Mogą one służyć też do wyzwalania złych instynktów w człowieku, bo jak każde narzędzie mogą być użyte w różny sposób. Moc i wielkość jest w umyśle i wolnej woli człowieka, który kartami się posługuje a nie samych kartach. Przyczyny twoich problemów są od dawna w tobie, w twoim umyśle i zapisane są w twojej podświadomości - bo ona zarządza naszą pamięcią i sposobami dostępu do niej. Problem z odczytaniem wiadomość zawartych w kartach wyciągniętych dla siebie jest taki, że nie zawsze jesteśmy gotowi ujrzeć i zrozumieć to co one pokazują. Często ukrywamy te prawdy sami przed sobą. To dlatego tak wiele osób zajmujących się tarotem nie poleca stawiania kart dla siebie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi