katarzyna68 Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Tak jak w tytule ,interesuje się od jakiegoś czasu ziołowymi amuletami i talizmanami niby są znane od dawna a mało jest o nich na necie . Czy ktoś ma jakieś informacje , ma ktoś jakieś doświadczenia z nimi ? Pozdrawiam Cytuj
JanJensen Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Wzmacniane ziołami? W jakim sensie ziołowe? np korzeń imbiru lub kora cynamonu z runą-biorąc dosłownie? Cytuj
katarzyna68 Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Napisano 12 Czerwca 2011 Różne mieszanki ziół odpowiednio skomponowane które są w jakimś pojemniczku lub woreczku i noszone przy sobie . Cytuje co wyszukałam na necie między innymi "Od wieków przypisuje się im szczególne właściwości. Przodkowie wykorzystywali je jako skuteczne leki, afrodyzjaki, kosmetyki a nawet talizmany przyciągające uwagę ukochanego, zapewniające przyjaźń lub obronę przed złymi ludźmi". , jak szukałam to trafiłam też na sklepy które oferują takie talizmany i na przepisy jak je zrobić samemu . Dlatego jestem ciekawa czy ktoś co wie więcej lub je stosował. Cytuj
katarzyna68 Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Napisano 12 Czerwca 2011 Różne mieszanki ziół odpowiednio skomponowane które są w jakimś pojemniczku lub woreczku i noszone przy sobie . Cytuje co wyszukałam na necie między innymi "Od wieków przypisuje się im szczególne właściwości. Przodkowie wykorzystywali je jako skuteczne leki, afrodyzjaki, kosmetyki a nawet talizmany przyciągające uwagę ukochanego, zapewniające przyjaźń lub obronę przed złymi ludźmi". , jak szukałam to trafiłam też na sklepy które oferują takie talizmany i na przepisy jak je zrobić samemu . Dlatego jestem ciekawa czy ktoś co wie więcej lub je stosował. Cytuj
Gość Viperius Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Masz na myśli potpourri wykorzystując własciwości ziół w nim? Cytuj
Ulf Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 bylica, rumianek, pokrzywa, mlecz, szalwia... Pogadaj z roslinnymi dejvas to Ci powiedza Cytuj
Hrefna Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 a przy tym magiczne działanie ziół, podobnie jak lecznicze, wynika z ich składu chemicznego - zależy co na co... Można poczytać prace farmakognostyczne dotyczące zawartości i działania różnych roślinnych składników i per analogiam odnieść je do założonego efektu magicznego... Cytuj
antubis12 Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 dobry jest czosnek np pamięć i myślenie poprawia a bez czarny kwiaty obniża temperaturę więc jest dobry na przeziębienia Cytuj
sugarhill Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 A ja czytalam, ze ziarenka maku, noszone w woreczku na szyi mają przyciągać milosć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi