brydziu Napisano 21 Czerwca 2011 Napisano 21 Czerwca 2011 Czytam właśnie Fratera. Wprowadzenie do Magi Enochianskiej, przyznam ze temat mnie zaciekawił. Zna ktoś ten system magiczny? Cytuj
hekate20 Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Słyszałam jedynie, że wykorzystywanie zewów enochiańskich jest bardzo niebezpieczne. Oczywiście jeśli ktos nie umie się nimi posługiwać. Prekursorem tej odmiany magii był John Dee, którego w 1580 roku nawiedził archanioł Uriel, który przekazywał mu wskazówki dotyczące praktyk. W roku 1581-85 spisano cała wiedzę na temat magii enochiańskiej. W tym czasie anioły przekazywaly swą wiedzę Johnowi i jego pomocnikowi. John urządzał specjalne seanse na życzenie Stefana Batorego. W sumie to wiem tyle. Nigdy nie próbowałam tej magii praktykować, ale mi również wydaje sie ciekawa Cytuj
BezimiennyMag Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Żeby poznać ten system trzeba ogarniać staro-angielski bardzo dobrze aby praktyka miała jakikolwiek sens. To system magiczny dla niektórych jednostek, raczej nikt z tego forum by się tego nie podjął, jak już to bez efektów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi