Skocz do zawartości

Wartościowe medytacje i ich oddziaływanie na samopoczucie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzieńdoberek,

Zależy mi na krótkim opisie różnych rodzajów medytacji (w formie algorytmu) i krótkim opisie Waszych subiektywnych odczuć jakie po zastosowaniu ich u Was zagościły. Tylko proszę mi nie pisać wiedzy książkowej. (książek w Polsce dostatek)

Napisano
Tylko proszę mi nie pisać wiedzy książkowej. (książek w Polsce dostatek)

Jeżeli pytasz po to, żeby mieć jakąś bazę do własnych medytacji, to chyba na to samo wyjdzie, czy weźmiesz książkę czy przeczytasz "przepis" na forum.

Aczkolwiek z drugiej strony forum pozwala na wielość opinii, sposobów i podejść do tematu. Pytając na forum można w sumie porównać rózne podejścia i wybrać najbardziej odpowiadające.

Z mojej strony to medytacja powinna służyć w pierwszej fazie wyciszeniu, zrelaksowaniu, uspokojeniu się. Nie musi to być żadna "głęboka" medytacja, ani nawet medytacja praktykowana zgodnie z powszechnie obowiązującymi stereotypami na jej temat (czyli, że siedzi człowiek w pozycji kwiatu lotosu i gada jakieś mantry).

Po prostu staraj się ograniczać rozproszenie i nie pozwól, żeby rzeczy, które zwykle Cię rozpraszają i tym razem Cię rozproszyły. Po prostu zacznij coś robić i skup się tylko na tym. To może być cokolwiek - słuchanie muzyki nawet. Ale nie mam na myśli takiego słuchania, co to człowiek słucha i myśli o niebieskich migdałach. Raczej doświadcz tej muzyki naprawdę. Może to być również czytanie książki, kiedy się niemalże zatapiasz w fabule i świata nie widzisz. Może to być również obserowanie kaktusa na parapecie i patrzenie jak rośnie (ale tego lepiej nie próbuj, to już chyba trzeba mieć niezłą wyobraźnię, bo to nie jest normalne - w sensie, że słuchać muzyki, czytać książkę, to każdy wie o co chodzi. A tutaj to trzeba jednak być już na zaawansowanym stopniu rozwoju, żeby w ogóle zrozumieć o co mi chodzi z tymi kaktusami (cholera, zaczynam gadać jak Pit ;) ).

Dobra, takie jest moje zdanie. Czekam na inne opinie.

Napisano

Czy rożni się czymś wyciszenie umysłu od medytacji ?

Gapcio mam wrażenie że pytasz i chcesz takiej odpowiedzi jaką masz już ułożoną w głowie żeby tylko potwierdzić swoje tezy ;-)

Tak jak napisał poprzednik niczym się nie różni nasza wiedza od tego co pisze w książkach .No może jest mała różnica w prostocie .Zamiast kilkaset stron kilka postów

Napisano
A tutaj to trzeba jednak być już na zaawansowanym stopniu rozwoju, żeby w ogóle zrozumieć o co mi chodzi z tymi kaktusami (cholera, zaczynam gadać jak Pit ;) ).

Cholera ,a co wy chcecie od tego Pita ciągle,chcecie poznać prawdę o sobie ,czy nie ? ,Ja właśnie ją wam uświadamiam ,a wysoki poziom świadomości duchowej to ludzie mylą z większą niewiedzą i wyobrażeniami ,ponieważ każdy już ma to czego mu potrzeba ,tylko musi sobie to uświadomić.

Napisano
Cholera ,a co wy chcecie od tego Pita ciągle,chcecie poznać prawdę o sobie ,czy nie ? ,Ja właśnie ją wam uświadamiam ,a wysoki poziom świadomości duchowej to ludzie mylą z większą niewiedzą i wyobrażeniami ,ponieważ każdy już ma to czego mu potrzeba ,tylko musi sobie to uświadomić.

Wyluzuj, więcej dystansu do siebie :)

Napisano
Cholera ,a co wy chcecie od tego Pita ciągle,chcecie poznać prawdę o sobie ,czy nie ?

Wyluzuj, więcej dystansu do siebie :)

Napisano
Czy rożni się czymś wyciszenie umysłu od medytacji ?

Gapcio mam wrażenie że pytasz i chcesz takiej odpowiedzi jaką masz już ułożoną w głowie żeby tylko potwierdzić swoje tezy ;-)

hehe.... nie. Szukam czegoś nowego.

Tak jak napisał poprzednik niczym się nie różni nasza wiedza od tego co pisze w książkach .No może jest mała różnica w prostocie .Zamiast kilkaset stron kilka postów

Nie wierze że sie nie różni, ale ostatecznie wystarczy mi też wiedza książkowa tylko zapisaną w krótkiej formie (np. medytacje w podpunktach).

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mnie ię wydaje że własna droga jest najlepsza ;-) Uczenie się na swoich błędach i dostosowanie medytacji do swoich potrzeb ;-)

Napisano

Dokładnie befuś :) ,Najlepsza I Najskuteczniejsza Medytacja ,To Ta Która Działa I Sprawdza Się W Praktyce Dla Danego Człowieka I Poprawia Jego Ogólny Stan Energetyczny Czyli :Psychiczno-Emocjonalno-Fizyczno - Duchowy .

Bowiem Medytacja To Najstarszy System Duchowo-Magiczny Który Leczy Człowieka Całościowo (Holistycznie) Psycho-Fizycznie ,Bowiem Emocje To Energia A Człowiek To Istota Energetyczna Czyli Duchowo-Emocjonalna Gdzie Duch To Ludzka Myśl -Mentalność ,A Psychika To Emocjonalność Która Również Ma Duży Wpływ Na Ciało I Jego Stan Zdrowotny Czyli Stan Organów Wewnętrznych.

Podsumowując : MEDYTACJA TO MEDYCYNA I PRAKTYCZNA PSYCHOLOGIA W JEDNYM PSYCHOFIZYCZNA =ENERGETYCZNA .

Pozdrawiam :)