Skocz do zawartości

Wizje dotyczące wyglądu nieznanej osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy ktoś z Was, drodzy użytkownicy, doświadcza tego co w temacie? Ja mam tak często i chciałbym dowiedzie się czym to jest spowodowane... Często jak rozmawiam ze znajomymi i opowiadają mi o jakiejś osobie, to ja w myślach zaczynam kreować jej wizerunek. Potem mówię to na głos i okazuję się, że wygląd kreowany w mojej głowie pokrywa się w 80% z tym rzeczywistym ;)

Oprócz tego nieraz jak gdzieś idę raptownie nasuwają mi się myśli o danej osobie, a ona za chwilę pojawia się na moich oczach albo zadzwoni...

Napisano

ja mam często tak, że jak o kimś myślę, to spotykam tą osobę, albo ta osoba dzwoni....nie znam się na tym jakoś specjalnie, ale może to po prostu zasada przyciągania, albo "wyczuwanie" się? :)

Napisano (edytowane)

no muszę ci przyznać, że mam to samo... abstrahu.jąc od moich zdolności, myślę, że jest to typowo ludzkie... Gdzieś kiedyś wyczytałam, że człowiek nie jest w stanie wyobrazić sobie czegoś, czego nigdy nie widział - nie jesteśmy w stanie 'zobaczyć' czegoś co nie jest 'złożone' z elementów, które są częściami składowymi świata. Duchy wyobrażamy sobie jako mgłę - Boga pod postacią człowieka/słońca - a wydaje się, że powinien być on bliżej nieokreśloną materią - musimy jednak jakoś go sobie 'uwidzieć'.

Niespecjalnie jesteśmy w stanie myśleć o czymś, czego nie ma - dlatego myśląc o jakiejś osobie - podświadomie obrazujemy ją sobie w naszych myślach - tak samo jest z osobami poznanymi w internecie lub 'zasłyszanymi'. A to, że często nasz obraz przypasowuje się do rzeczywistości pewnie można wytłumaczyć ewolucyjnie lub kulturowo. To tak jakby 'podstawianie do szablonu'. Pewne cechy zachowań kojarzymy z określonymi cechami wyglądu. Robimy to być może z przyzwyczajenia, być może z jakichś ewolucyjnych pierwotnych pobudek...

Edytowane przez Lilith
Napisano
Witam, czy ktoś z Was, drodzy użytkownicy, doświadcza tego co w temacie? Ja mam tak często i chciałbym dowiedzie się czym to jest spowodowane... Często jak rozmawiam ze znajomymi i opowiadają mi o jakiejś osobie, to ja w myślach zaczynam kreować jej wizerunek. Potem mówię to na głos i okazuję się, że wygląd kreowany w mojej głowie pokrywa się w 80% z tym rzeczywistym ;)

Oprócz tego nieraz jak gdzieś idę raptownie nasuwają mi się myśli o danej osobie, a ona za chwilę pojawia się na moich oczach albo zadzwoni...

Ja mam inaczej, zdarzyło mi się dokładnie 3 razy, że ktoś mi mówił o kimś, np. "że X ma długie włosy, gra na basie".

Potem za kilka dni załóżmy, idę z osobą opowiadającą przez miasto i nagle zwrócę uwagę na jedną osobę i pytam się,

koleżanki / kolegi czy to nie jest ten X ? Po czym dostaję odp, że tak.

Ale tak jak napisałam, zdarzyło mi się to 3 razy :)

• Lubię to! 1
Napisano

tak zaczęłam się zastanawiać nad tym tematem i na własnym przykładzie zaobserwowałam, że i owszem - "ściągam" ludzi, o których myślę, ale praktycznie zawsze jak wyobrażam sobie osobę, której nigdy nie widziałam to ten obraz raczej nie jest przystający do rzeczywistości :P

a jeszcze tak z ciekawostek...ostatnio śniła mi się pewna osoba z forum :D i nie mam pojęcia jak ta osoba wygląda w realu :) i co śmieszne - obraz ze snu jest zupełnie inny niż moje "świadome" wyobrażenie tej osoby....więc jedna osoba a dwa portrety :) hm.... może jednak to ma jakiś sens...może podświadomie wyczuwam, że ten ktoś ma dwa oblicza? :D

Gość dziarka
Napisano

Boilerek to bardzo ciekawe a może to po prostu wyobraźnia? Bądź jakieś uprzedzenia? A co do tematu chyba każdy tak ma że jak słyszy opowieści to coś tam w głowie mu się na jakiś obraz układa tylko nie koniecznie jest on potwierdzony w realu.

Napisano
ja mam często tak, że jak o kimś myślę, to spotykam tą osobę, albo ta osoba dzwoni....nie znam się na tym jakoś specjalnie, ale może to po prostu zasada przyciągania, albo "wyczuwanie" się? :)

To telepatia. Masz zdolności telepatyczne jak ja zresztą ;) Telepatia to porozumiewanie się bez użycia słów, często siłą woli. Jak się skupisz na konkretnej osobie to wysyłasz ku niej fale magnetyczne o określonej częstotliwości, które ona odbiera jako bodziec mówiący żeby się z Tobą skontaktować. Warunek: druga osoba też musi posiadać zdolności telepatyczne.

Napisano

Wiecie co ja pamiętam jak niedawno jechałem pociągiem, wsiadłem na początkowej stacji i czekałem na odjazd. Naprzeciwko mnie po drugiej stronie przedziału siedział pewien chłopak. Ja zacząłem sobie tak myśleć jakby tu do niego zagadać... Tak z ciekawości... Pomyślałem sobie, że może spytam się go o której ten pociąg odjeżdża. Ale dałem sobie spokój i odwróciłem głowę w stronę okna. Po chwili ten chłopak do mnie: "Sorry, nie wiesz o której ten pociąg odjeżdża?" :D:D