Skocz do zawartości

Gofry - szukam przepisu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vampirella
Napisano (edytowane)

Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś zechciałby się podzielić jakimś swoim sprawdzonym i wypróbowanym przepisem na gofry :D

Edytowane przez Vampirella
Napisano

ja słyszałam od kolegi, który jest kucharzem, że gofry robi się jak naleśniki tylko, że ciasto musi być gęstsze...czyli daje się mniej mleka/wody, więc jak umiesz robić naleśniki to możesz iść za tą radą :) no ja w kuchni robię wszystko "na oko" więc nie podam żadnych konkretnych proporcji :P ale za to mogę się podzielić trikiem mojej ciotki, który może być stosowany przy naleśnikach i gofrach....uwaga....można dodać ulubiony budyń żeby wzbogacić smak :D

• Lubię to! 1
Gość Vampirella
Napisano

Jak ktoś by chciał coś dodać, albo podzielić się swoim przepisem to będę wdzięczna niezmiernie :)

Bo jak do tej pory próbowałam jeszcze przepis na ciasto biszkoptowe, tylko że zamiast biszkoptu w foremce to w gofrownicy robiłam takie gofry - biszkopciki, smaczne wyszły, no ale to nie gofry ...

Napisano

Umiesz robić naleśniki? To i gofry zrobisz z takiego samego ciasta, tylko że lepiej aby było ciut gęściejsze. Możesz dodać budyń do smaku jak napisała boilerek albo kakao, cynamon lub inne dodatki jakie lubisz

• 1 miesiąc temu...
Gość LuckyBoy94
Napisano

Noz kurde, ludzie ;D

Pisac, dzielic sie, a jak ktos da cos niedobrego to czakramy poskrecam ;D

Vampus ale mi smaka narobilas ;/

To moze ja powiem co ja daje ;p

Mleko, troszke wody zwyklej/mineralnej, troche bialej oronzady, troche cukru waniliowego, troche proszku do pieczenia, naprawde kilka ladnych jajek ;D, maka oczywiscie, duzo cukru ;D (no bez przesady), kropelka lub dwie armotu, troszke cynamonu, zdarza mi sie skropic troche cytryny.

Robienie ciasta na gofry w moim wykonaniu to magia ;D.

• Ismer zmienił tytuł na Gofry - szukam przepisu
  • 2 lata później...
Gość alieninside
Napisano

Nie wiem czy ta osoba szuka jeszcze przepisu ale moze komus innemu sie przyda:

Co kupić?

• 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania

Jak przygotować?

1. Oddziel żółtko od białka.

2. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.

3. Osobno ubij białko.

4. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem.

5. Mocno rozgrzej gofrownicę.

6. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.

7. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

https://aniastarmach.pl/przepis/gofry/

To chyba najlepszy przepis. Gofry sa chrupiacy ale nie tluste. Jedyna moja uwaga jest taka aby po wyjeciu z gofrownicy gofry ulozyc na metalowej kratce aby ostygly. Inaczej zrobia sie miekkie.