Jump to content

Bastet

Reina

Recommended Posts

Nagle zapragnęłam mieć w pokoju statuetkę Bastet. To taki impuls. Mam wrażenie, że będę się dobrze czuć w jej obecności (może to dlatego, że lubię koty i jej wizerunek jest dla mnie jak najbardziej przystępny?). Spotkał się może ktoś z jej posążkami? Czy one (jeśli nie tej bogini, to jakiegoś innego bóstwa egipskiego) faktycznie "emanują" jakąś energią, że tak to nazwę? Czy są silnymi amuletami/talizmanami?

Bogini miłości i płodności oraz wojny.

Utożsamiana z żywiołami ognia i wody.

Znam osobę, która ze wszystkich bóstw egipskich również upodobała sobie postać Bastet.

Być może dlatego, że emanuje pozytywną energią, wzmaga poczucie siły, pewności siebie, niezależności.

Coś z charakteru kota :)

Ja czuję "pociąg" do Nefretete, już samo imie wywołuje u mnie reakcję. Uwielbiam ją, jest o niej bardzo mało informacji, próbowałam szukać w internecie. Jedyne,co znalazłam o Nefretete to to,że była bardzo mądrą kobietą jak na tamte czasy i dziwnie zniknęła z życia dworskiego. Mam wzieruek Neftetete (mały,złoty) i przymierzam się do tego,by go nosić na szyii.

Nefertete nie była boginią jak Bastet ;) Była królową,żoną Amenhotepa Vi.Z pewnych przesłanek i zapisków,zniknięcie jej było spowodowane tym,że zmieniła imię i została faraonem,a tymi mogli być tylko mężczyźni.Inna teoria głosiła to,że była mężczyzną.Jak dotąd Netertete(Nefretiti) jest najbardziej tajemniczą postacią starożytnego Egiptu.

Uwielbiam tę postać :D Mam jej trzy wizerunki,łącznie z najbardziej znanym popiersiem (duplikat).

Jeśli chodzi o egipskich bogów,to interesujący są wcześniej wspomniana Bastet i Horus.

• 3 months later...

Bastet nie była boginią wojny . Była nia Sachmet - lwiogłowa . Jako jedynemu egipskiemu bóstwu składano jej ofiary z ludzi . Kiedy zaczynała sie wojna , by zapewnić pomyslność wojskom faraona kapłani Sachmet wydzierali serca wieźniom lub jeńcom wojennym i smarowali krwią jej kamienny posąg . Sami unurzani we krwi kroczyli w uroczystej procesji ulicami Teb .