Reina Posted November 19, 2008 Share Posted November 19, 2008 Trafiłam na coś takiego jak karty I-Ching, nawiązujące jakoby do chińskiej filozofii I-Ching. Jest całe mnóstwo talii do wyboru. Czy ktoś się już spotkał z nimi? Jak się nimi wróży? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anatemka Posted August 7, 2009 Share Posted August 7, 2009 zamiast rzucać monetą mozna uzywać kart. Potrzebujesz księgi przemian do interpretacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reina Posted November 3, 2009 Author Share Posted November 3, 2009 A czy mozna z nich robic uklady, czy lepiej wyciagac tylko jedna karte i traktowac jeden symbol jako pelna odpowiedz, jak w tradycyjnym rzucaniu monetami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anatemka Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 nie robi sie z nich rozkładów. Przy rzucaniu moneta dostajesz zazwyczaj dwa heksagramy, bo w pierwszym często sa linie zmienne. Pierwszy opisuje dana sytuacje, drugi, po przekształceniu, najbardziej prawdopodobny kierunek zmian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reina Posted November 3, 2009 Author Share Posted November 3, 2009 W kartach nie ma jednak zaznaczonych linii zmiennych, wiec rozumiem, ze talia jest mniej "wiarygodna" od monet i liczenia? A moze mozna po prostu wyciagnac dwie karty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anatemka Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 I Ching to wróżba z krwawnika, monet albo drewnianych deseczek. Jak wrózyć z kart? Nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anatemka Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Piasecka wydała książke z kartami, może tam cos znajdziesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Luna9 Posted June 27, 2015 Share Posted June 27, 2015 Rozkladow sie nie robi - kazda karta to taki "rozklad" sam w sobie.. Mozna wrozyc metoda tradycyjna, ale i kartami. Ja jestem pod wrazeniem i polecam nie tylko do wrozenia.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts