Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tym temacie chcę abyście pisali jakie książki o talizmanach, symbolach używacie i polecacie.Ja zacznę:

- TALIZMANY I AMULETY Język symboli

Autor: Felicitas H. Nelson

Wydawnictwo: KOS

Książka ma 272 strony, bardzo prosta w użyciu. Opisuje 90% istniejących talizmanów, z podziałem na grupy np.: Celtowie, znaki chińskie itp.

Polecam :)

Napisano

O, brzmi niezle :) ja jeszcze zadnej ksiazki tak specyficznej nie uzywalam, raczej pozbierane informacje o symbolach i innych dziedzinach tak ze cos bylo i o tym :)

poszukam

Napisano

Druga pozycja:

Kłódki Salomona (mniejsze)

Wydawnictwo: nieznane -.-'

Książka wprawdzie o magii, ale znajdziemy tam wiele rzadkich symboli, których nie spotkasz w normalnej książce, 156 stron

• 2 miesiące temu...
Napisano

mozna znalezc te ksiazki w necie (pdf) jesli tak to prosil bym o jakas wskazowke gdzie z gory dziekuje

Napisano

Nie wiem czy mam rację, ale czy polecona tu książka nie należy do tzw. ksiąg zakazanych? (pytam tylko z mojej, jakże natrętnej ciekawości). Chodzi mi o "Mniejsze kłódki Salomona" inaczej "Lemegeton", choć tak naprawde nie wiem czemu ten "zakaz" miałby służyć.

Napisano

Masz rację, książka jest zakazana przez kościół. Dlaczego? dlatego iż napisał ją uznany przez kościół za złego Salomon.

Napisano

No to jestem poganinem co się zowie :):) darujcie żarcik ;)

• 3 miesiące temu...
Gość Jaga_Wiedzma
Napisano

Też chyba nie do końca bo z tego co czytałam właśnie w pierwszej z polecanych książek, Kościół w końcu uznał krzyżyk za dozowolony amulet. Zbyt dużo osób tak go właśnie zaczęło traktować.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ciekawa pozycja to "Amulety, talizmany i zaklęcia" Adriana Devine. Można znaleźć kilka interesujących rzeczy.