Skocz do zawartości

Podstawowa lektura kabalisty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Postawowa lektura dla początkujących kabalistów:

- Kabała ujawniona

- Osięganie Światów Wyższych- jedynie w wersji wirtualnej,

- Na zawsze razem -w postaci PDF

- wiele artykułów bardzo przydatnych choćby M. Laitmana na stronach grupy kabalistycznej

Literatura dla zaawansowanych:

-Tora

-Pticha

-Szamati

-Zohar

-Drzewo Życia

-Talmud dziesięciu sfirot

w kolejnych komentarzach napiszę kilka słów dla zainteresowanych, aby przybliżyc tematykę :oczko:

Napisano

Nie słyszałam o takiej książce, co do "Drzewa życia", przesyłam tekst:

Wiedz, że do początku stworzenia, było wyłącznie Wyższe Światło, wszystko sobą wypełniające.

I nie było wolnej, niezapełnionej przestrzeni - wyłącznie równe, nieskończone światło zalewało wszystko sobą.

I kiedy postanowił On stworzyć światy i stworzenia je zasiedlające,

Tym otwierając doskonałość Swą,

Co stało się przyczyną powstania światów,

Skrócił siebie On w kropce centralnej swojej -

I skurczyło się światło i oddaliło,

Pozostawiając pustą, niczym nie wypełnioną przestrzeń.

I równomiernym było skurczenie światła wokół centralnej kropki

Tak, że miejsce puste formę okręgu stworzyło.

Ponieważ takim było skrócenie światła.

I po skurczeniu tej, w centrum wypełnionej światłem przestrzeni,

Wynikła okrągła pustka, wyłącznie wtedy

Objawiło się miejsce, gdzie mogą stworzenia i twory istnieć.

I przeciągnął się z Nieskończonego, światła promień prosty,

Z góry do dołu opuścił się wewnątrz przestrzeni pustej tej.

Przeciągnęło się, opuszczając się po promieniu, nieskończone światło w dół,

I w przestrzeni pustej tej stworzyło wszystkie całkowicie światy.

Przed tymi światami był Nieskończony,

W doskonałości tak pięknej swojej,

Że nie ma sił u stworzonych poznać doskonałości Jego -

Przecież nie może stworzony rozum sięgnąć Go.

Przecież nie ma u Niego miejsca, granicy i czasu.

I promieniem opuściło się światło

Do światów, w czarnej przestrzeni pustej znajdujących się wszystkich.

I krąg każdy od każdego świata i bliskie do światła - ważne,

Aż nie znajdujemy świat materii nasz w kropce centralnej,

Wewnątrz wszystkich okręgów w centrum lśniącej pustki.

I tak oddalony od Nieskończonego - najdalej ze wszystkich światów,

I dlatego materialnie tak niski -

Gdyż wewnątrz okręgów wszystkich znajduje się on -

W samym centrum lśniącej pustki...

Napisano

kabbala to słowo oznacza : otrzymywanie, a konkretnie: prawidłowy sposób otrzymywania;

Metodyka kabały jest praktyczna, ale czuje, że nie o to pytasz :)

Praktyka w tym wypadku to wskazanie kierunku, jak możemy zmienic naszą naturę wrodzoną, którą jest pragnienie otrzymywania, we właściwy tryb otrzymywania;

Mamy dwie drogi: jedna to droga cierpienia, a druga Tory i przykazań

Napisano (edytowane)

- Widzę że nie wiesz nawet co to jest kabałą praktyczna, szkoda.

- Jest to żydowska magia oparta na inkantacjach boskich imion i talizmanach. Practical Kabbalah - Wikipedia, the free encyclopedia

hmm... a czy nie możemy zając się kabałą dla początkujących ?:)

- mnie to co robi Kaballa... jak najbardziej interesuje/wystarcza... :)

- bo przynajmniej jest w Niej Chęć pomagania... a nie niechęć do tego co robią inni... :/

- wiec ?... czy możemy nie Magik-ować tylko zająć się kabałą od Podstaw... :)

- dla Magików... proponuje założyć raczej Swój osobny Temat... tak będzie prościej i łatwiej, raczej... ;)^

- to jest Temat Kabally... wiec prowadzi go tak jak Ona tego chce, i dla kogo chce...

- a chce jak widać od Podstaw, czyli dla początkujących, raczej... :)

- i raczej, chwała Jej za To... :))

---pozdrawiam... infedro :)

Edytowane przez infedro
Napisano

Jeśli widzisz tu niechęć to źle patrzysz, ja tylko szukam informacji o tej mało znanej formie kabały.

Napisano (edytowane)
Jeśli widzisz tu niechęć to źle patrzysz, ja tylko szukam informacji o tej mało znanej formie kabały.

- aaa... to O.K. sorrki... :)

- faktycznie :) ... widać uległem "pierwszemu wrażeniu" (podszeptu Ego)... cóż człowiek uczy się całe Życie, raczej... :)

- bo z drugiej strony To faktycznie mogło to być tylko niewinne szukanie informacji... :)

- chociaż... Sam sprowokowałeś do takiego odbioru... właśnie tym zdaniem ;

Widzę że nie wiesz nawet co to jest kabałą praktyczna, szkoda.

- określenie "nie wiesz nawet" jasno i dobitnie ukazuje Twoją niejako "arogancje/ignorancje" co do drugiej Osoby... i dlatego mój odbiór był Taki a nie inny...

- jeśli nie chciałeś wyrazić niechęci to powinieneś raczej ując to w inny sposób, czyli tak aby nie dotykać Osoby której pytasz... raczej :)^

- czyli np. tak... "Czy wiesz coś o Kabale Praktycznej ? ... szukam informacji na ten temat, i osób które mogłyby pomóc w tym względzie... :)"

- aaale O.K. ... być może jestem przewrażliwiony... :)^

- zobaczymy jak odbierze to sama kaballa... ;)

--- pozdrawiam... infedro :)

Ps.

- szkoda, ze tak mało osób jest świadoma Tego że dobór tych "zwykłych" codziennych słów...

jest tez Magią... bo i to Tą najważniejsza dla siebie Samego... ;)^

[video=youtube;tnE7qz5GUFY]

- a oto... "dowód"... :)

- i takie dowody/przykłady ... zbieramy/doświadczamy kazdego Dnia Naszego Życia, a ich konsekwencją jest Samopoczucie, czyli właśnie Jakość własnego Życia... :)

Edytowane przez infedro
  • Lubię to! 1
Napisano

dziękuję Infedro również i za filmik, który napełnia radością i daje do myślenia, a myśl ma przecież przeogromne znaczenie, MYŚL jest nie tylko siłą, jest czymś znacznie większym :)

jest wiele osób, które ciągle szukają i często nie zdają sobie sprawy z tego, czego czukają;

niejednokrotnie poszukiwania dzieją się z płaszczyzny podśwaidomych dążeń, by w pewnym momencie odkryć się......

wiele jest dusz szukających odpowiedzi, gdyż dotychczasowe wszelkie wątpliwości nie zostały rozwiane, a jedynie nasiliła się potrzeba, pragnenie odnalezienia tego czegoś, co nazwać jeszcze nie jest prostą rzeczą;

trudno na początku samemu odnalezc cos w gąszczu tak przeogromnej informacji w internecie chociażby, łatwo sie pogubić, dlatego o ile znajdzie sie ktoś, komu materiały/ informacje, które wstawiam tu sa przydatne, powiem : bardzo dobrze;

Przy pomocy nauki Kabały człowiek wszystkimi swoimi uczuciami wchodzi do świata wyższego, świata przyczyn wszystkiego tego, co się z nim dzieje tutaj. Widząc przyczyny tego, co się dzieje, człowiek kieruje swoją drogą, przez to osiąga cel swego życia, spokój, rozkosz i nieskończoną doskonałość jeszcze podczas życia na tym świecie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

tablica wykonana przez Elisheve, głębokości niezgłębione....Tora, Światło.....

Napisano

Myślę że warto tu dodać Liber 777 oraz to:

The Greek Qabalah | | A.

Niestety tylko w wersji angielskiej, ale lektura jest naprawdę pouczająca.

Co do nauki podstaw, to bardzo przydatny pod tym względem jest też Tarot, który pięknie ukazuje 4 drzewa i ścieżki.

Napisano

Mona jeszcze dodać:

Dion Fortune - Mistyczna Kabała

Gareth Knight - A Practical Guide to Qabalistic Symbolism

Israel Regardie - A Garden of Pomegranates

Israel Regardie - The Tree of Life

• 11 miesięcy temu...
Napisano
Ale to akurat jest książka o magiji thelemickiej. A raczej jej uróżowionej wersji. Ciężko to uznać za źródło kabalistyczne.

Zapraszam jeszcze raz do lektury

Ps.

Źródłem Kabały jest Tora pisana i Późniejsze Komentarze Do Niej Miszna i Gemara ( Tora ustna )

Szukać w Chasydyzmie lub po prostu w Tanasze

Napisano

Magia Współczesna owszem zawiera elementy nawiązujące do kabały, przy tym w mojej ocenie ciekawie opisane, lecz zgadzam się z opiniami o tym, że nie należy traktować tego jako źródła kabały; ponieważ informacje o niej są w sumie jak na całą książkę niewielkie. Brak u mnie twierdzenia, że sprawę potraktował lekceważąco, jednakże porównując wielość treści o kabale w stosunku do całej reszty, to jest jej stanowczo za mało by (w mojej osobistej opinii) uznać za kabalistyczne źródło.

Napisano
Magia Współczesna owszem zawiera elementy nawiązujące do kabały, przy tym w mojej ocenie ciekawie opisane, lecz zgadzam się z opiniami o tym, że nie należy traktować tego jako źródła kabały; ponieważ informacje o niej są w sumie jak na całą książkę niewielkie. Brak u mnie twierdzenia, że sprawę potraktował lekceważąco, jednakże porównując wielość treści o kabale w stosunku do całej reszty, to jest jej stanowczo za mało by (w mojej osobistej opinii) uznać za kabalistyczne źródło.

Całkiem niezła odpowiedź

• 6 lat później...
Napisano

No wskaźnik na krótko działa. Podłączony do przewodu pokazuję tylko 1/4 baku chociaż ten jest pełny. O ile na temp . pomogło zwiększenie do 8V to tutaj nie chcę więcej pokazywać. Czyli tak jakby rezystancja była za duża.