majowa19 Posted November 11, 2011 Share Posted November 11, 2011 Rafael Oto nadworny medyk Jego królewskiej mości, archanioł słonecznego oblicza – Rafael. Jako jeden z siedmiu aniołów stoi przed majestatem Pana. Na Drzewie Życia szósta Sefira Tiferet tłumaczona jest po hebrajsku jako Słońce. Symbolizuje harmonię, równowagę, a także radość istnienia w sensie biologicznego życia. Bo również po hebrajsku imię Rafael oznacza „Bóg uzdrawia”, ze szczególnym wskazaniem na światło jako źródło mocy. Archanioł reprezentuje więc życiodajną energię, która w boskim rozumieniu jest wyjątkowa. Nic dziwnego – skoro zarządza chórem Potęg, jego aniołowie muszą być potężni. Dlatego czyni wielkie cuda i sprawia, że niemożliwe staje się możliwym. Opowieści o archaniele W Księdze Tobiasza Rafael uzdrawia Sarę i ślepego Tobiasza. Zaprzyjaźnia się z nimi, radzi, poucza, wskazuje drogę. Odpędza też demony i mówi, że wszystko to sprawił Bóg. Zwraca uwagę na chwałę i uwielbienie należne nie jemu, ale wyłącznie Bogu, który go posłał i przekazał mu swoją moc. W apokryfach Rafael jest jednym z czterech archaniołów towarzyszących Jezusowi w drodze na Ziemię. Przybywa również w widzeniu do Ezdrasza z gałązką steraksu, żywicznego drzewa służącego do okadzania ołtarzy. Na Drzewie Życia zajmuje centralne miejsce – to Słońce, wokół którego skupiają się wszystkie planety. Zamyka trzeci trójkąt trzeciej sefiry zbliżającej się w kierunku Ziemi. Jej wartość liczbowa 10 kończy etap duchowych poszukiwań w sferze niedostępnej dla ludzi. Jednak pomniejszona do 1 rozpoczyna proces poznania kolejnych światów przeznaczonych już dla człowieka i wszystkich istot zamieszkujących fizyczny świat. Archanioł Rafael osadzony w środkowej kolumnie symbolizuje serce. Jest aniołem złotego promienia przenikającego duszę, aby nie błądziła w ciemnościach, lecz weszła w strefę światła. Kabała przypomina, że jeśli ludzie chcą nawiązać łączność między sobą, powinni chodzić w światłości. Cechy • patron pielgrzymów, wędrowców, handlowców • opiekun małżeństw, papieży, duchowieństwa • uzdrawia, pobudza do życia • nadaje kształt i barwę wszystkim istotom zamieszkującym Ziemię • patron topazu, diamentu, cytrynu i złota • kolor – złoty, żółty • rośliny i kadzidła – słonecznik, wawrzyn, listki laurowe, winorośl, żywica olibanowa, styraks Medytacja Zapal kadzidło i jedną złotą świecę. Zwróć się w kierunku Ziemi Świętej i zaśpiewaj Bogu hymn pochwalny. Potem usiądź. Weź do ręki wcześniej przygotowaną kartkę i długopis i narysuj dwa trójkąty z mapy Drzewa Życia tak, aby tworzyły heksagram – gwiazdę o sześciu ramionach (rys. powyżej). Postaraj się zapamiętać to, co narysowałaś/eś, ponieważ będzie Ci to potrzebne do mentalnego obrazu podczas medytacji. Teraz odłóż kartkę i długopis. Zamknij oczy. Wyobraź sobie, że narysowana gwiazda zaczyna świecić intensywnym złotym kolorem. Odrywa się od kartki i powoli zbliża się do Twojej czakry splotu słonecznego. Gwiazda zamienia się w promieniste słońce i wnika w głąb klatki piersiowej. Gdy poczujesz ciepło lub inną wibrację, która będzie działać dobroczynnie, poproś anioła o dar uzdrowienia. Możesz powiedzieć: „Wzywam Cię archaniele Rafaelu, w imię Wszechmogącego Boga, ulecz moją duszę i ciało i przeniknij mnie swoim świętym promieniem. Bądź lekarstwem na wszystkie niemoce, prowadź mnie i nigdy mnie nie opuszczaj”. zrodlo:tekst Anna Wiechowska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts