zdravkov Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 mam skarebusza niebieskiego czy on cos znaczy ....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
caliah Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Witaj Zdravkov, pierwsze pytanie: czy jesteś chrześcijaninem, osobą wierzącą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest truskawka Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 (edited) Skarabeusz jest jednym z najstarszych i powszechnie stosowanych symboli starożytnych Egipcjan. Skarabeusz ze złożonymi skrzydełkami symbolizuje dyscyplinę, życie które jeszcze nie przekształciło się w egzystencję, które dopiero zaczyna swoją podróż próbując powoli rozłożyć skrzydła dochodząc do momentu, gdy zacznie nimi w końcu szybko poruszać. Jest on symbolem wskrzeszenia i obrazem samoodnawiającego się słońca. Więcej -> Skarabeusz Skarabeusz to egipski święty żuk, symbol samo stworzenia. Jest uważany za symbol przynoszący szczęście i pomyślność. Edited January 14, 2009 by truskawka dopisek ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek003 Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Truskawko masz rację, ale aby to był prawdziwy amulet, musi powstać z żuka który został uwięziony w bursztynie. Jeżeli jest podrabiany, nie ma on zbyt dużej mocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Domi_ Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 (edited) Mam skarabeusza w domu -skamienialine prosto z Egiptu .Miałam ich 5 ale ......... niestety mam złe z nimi doświadczenia .Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej to napisze. Edited March 8, 2009 by _Domi_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remik Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 Przeczytalem watek na temat skarabeusza, ze niby masz zle doswiadczenia. Ja dostalem rowniez od znajomej ktora wrocila z Egiptu i jakos podchodze do tego sceptycznie wiec czy mogla bys napisac dokladniej o co chodzi z tymi zlymi doswiadczeniami? Bede bardzo wdzieczny za informacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Domi_ Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 Hej. Nosiłam skarabeusza na szyi , na rzemyku .Skarabeusz praktycznie dotykał mojej skóry . Głównie miałam problemy zdrowotne , zapalenie krtani, chrypka- choroba wracała zawsze w najmniej odpowiednich momentach np. przed egzaminem ustnym. Potem z jakiś powodów nie nosiłam skarabeusza i po jakimś czasie znów go zawiesiłam na szyi i wszystko się powtórzyło i wtedy zrozumiałam )) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 Bo z amuletami jak z ubraniem, na jednego pasuje, na drugie nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Domi_ Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 Dokładnie )) . Kiedy je dostałam to byłam pewna że przyniosą mi szczęście. Fakt ze nabrałam pewności siebie ,przełamałam pewne bariery:) , ale zdrowie upadało:( i to w takich chwilach, gdy było mi ono bardzo potrzebne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regis_ Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 Niektóre zwierzęta w Egipcie uważane były za święte, ponieważ utożsamiano je z bogami np.: krokodyl (Sobek) z powodu swych rozmiarów i brutalnych ataków, baran (Chnum, bóg stwórca) ze względu na swoje siły prokreacyjne, szakal (Anubis związany ze zmarłymi i balsamowaniem), ponieważ cmentarzyska stanowiły ulubione miejsce jego łowów itd. Odmianę żuka- skarabeusza składającego jaja w kulach ubłoconego nawozu uznano za metaforę aktu stworzenia (a także tego, jak słoneczna kula podróżuje po niebie, na co szczególnie zwróciłabym uwagę, bo wiadomo o szeroko rozprzestrzenionym kulcie słońca w owym kraju -> kult Re). Stał się on bogiem- Chepri, stanowiącego symbol stworzenia. Egipcjanie uważali również skarabeusza za symbol tarczy słonecznej, bo jest ona oczywistym źródłem nadludzkiej mocy, jednak to, że ma niezmienny kształt i jest widoczne sprawia trudność w jego personalizacji, bo trudno było założyć iż ma ono ludzką zdolność do odbioru (inni bogowie mieli cechy ludzkie). Z tych powodów, rozmyślając nad właściwościami amuletów ze skarabeuszem, patrzyłabym głównie na symbolikę słońca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
26487_1543264626 Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Ja tam osobiście za Skarabeuszem nie przepadam- cokolwiek by nie znaczył. Nie przekonuje mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saritha_86 Posted September 29, 2010 Share Posted September 29, 2010 Ja właśnie dostałam skarabeusza w prezencie i powiem szczerze, że mam do niego mieszane uczucia... Jakoś do mnie nie przemawia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buddha Posted September 30, 2010 Share Posted September 30, 2010 zabawne - bardzo możliwe że boisz się (przynajmniej podświadomie) - robaków i owadów i innych takich... ale możliwe że to niewłaściwe wibracje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts