Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W niektórych wierzeniach kapłan był zwiastunem awansu. Jako symbol może wyrażać kilka rzeczy:

Kapłan może być spowiednikiem, powiernikiem tajemnic. To jemu mówimy o problemach i o tym, co nas boli. Może więc na tej zasadzie symbolizować przyjaciela, powiernika naszych sekretów, często jeszcze z lat wcześniejszych, odległych. Będzie to po prostu wspomnienie takiej osoby, może być to wspomnienie również faktycznie jakiejś osoby duchownej, która była nam z tego powodu bliska. Równie dobrze może to być jednak po prostu abstrakcyjna wartość/obraz i nie dotyczyć żadnej konkretnej osoby. Czasami może mówić o tym, że przyda nam się jakaś porządna rada.

Czasem też może wskazywać na osobę, która w trudnej chwili będzie nam gotowa pospieszyć skutecznie z pomocą, ale taki obraz musi się łączyć również z innymi symbolami. Mi np. ostatnio obraz strzelającego do mnie księdza sprawdził jako konieczność szybkiego i natychmiastowego działania w odpowiedzi na problem, w którego rozwiązaniu pomogła mi życzliwa osoba.

No ale nie można też pominąć możliwości, że taki obraz księdza w pewnych sytuacjach może łączyć się z poczuciem winy i odczuciem, że się "grzeszy".

Tutaj ogólnie chyba istotne znaczenie dla interpretacji może mieć tradycja kulturowa śniącego jak i jego system wierzeń. Choć u nas te znaczenia i tak mogą się przeplatać nawet u ateistów, ze względu właśnie na ramy kultury, w której się wychowujemy i w której żyjemy.

Napisano

Ksiądz jest też łącznikiem z Bogiem - lub 'istotami wyższymi', wyższym poznaniem - takimi bajerami. To jest pośrednik. Jest jakby głosem tej drogi.

Z kolei gdy spotykamy go we śnie na naszej drodze (ulicy, ścieżce, whatever) - możnaby zrozumieć jego słowa (czy nawet sytuacje z nim związane) jako słowa Boga/sił wyższych/przeznaczenia - czy czego tam.

Jest on ogólnie pozytywnym znakiem 'otrzymania czegoś'. Jakiegoś zaszczyhtu, mądrości. Dostąpienia do czegoś.

Nawiązując do twojego snu - kiedy z księdzem jest coś nie ta, obraca się on przeciwko nam - można wnioskować złamanie zaufania, 'sprzdanie' sekretów, otrzymanie ciosu w plecy...

Ale ogólnie rzecz biorąc - istotne są elementy towarzyszące księdzu - jego zachowanie, nasze zachowanie, itp.

Napisano

No tak, tylko ja tego księdza w sumie pozytywnie odebrałem z tego co pamiętam. Nie miałem odczucia 'zdrady'. Chyba nawet wiedziałem, że to zrobi. Prędzej bym się tu skłaniał do czegoś w stylu 'tak musi być' - jako wyraz boskiej woli. Niemniej jak zestawiłem to z symboliką brani palnej, to coś w ten deseń mi się właśnie urodziło i potem w krótkim czasie mi się sprawdziło właśnie tak jak opisałem. Nie wiem, może czegoś mogłem nie zauważyć. Choć jak teraz o tym myślę, to może i to było do późniejszej, ostatniej sytuacji. Wtedy nie szybkość decyzji, ale szybkość wydarzeń.

Łotewa. Nie będę mieszać tu dwóch symbolik. Ale niech zostanie jako jakaś ilustracja.

• Ismer zmienił tytuł na Ksiądz
  • Dodaj nową pozycję...