Guest Daffne Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Walet Pik Ogólne znaczenie karty: Karta złodzieja, aktora i oszusta, kreatywna praca, wątpliwa wartość człowieka, inicjacja do świata tajemnic, ekstremalny człowiek. Bywa buntowniczy i nieposłuszny co może pokierować go na złą drogę. Bywa również podstępny i bywa, że postępuje nieuczciwie. Walet Pik Student. Poznasz kogoś kto ciągle się uczy albo poszukuje wiedzy. To też może być znak że okres nauki się w twoim życiu nie skończył. To też karta oszczerstw i oszustw. Może oznaczać człowieka nieżyczliwego, fałszywego na którym nie można polegać. Plotkarz, krętacz. Walet odwrócony zapowiada, kłopoty, zmartwienia i niepokoje ostrzega też przed niebezpieczeństwem. Źródło: Walet Pik Źródło - strona internetowa: Strona Domowa (by truskawka) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolka365 Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Walet pik Symbolizuje młodą osobę, zarówno kobietę jak i mężczyznę, osobę raczej niefrasobliwą, przyjacielską i ciekawską. Może to być również dyletant, a przejawiany przez niego entuzjazm w różnych sprawach może nie trwać długo. Klient przważnie wie o kogo chodzi. Jeżeli nie, to wróżbita musi wykorzystać swoją intuicję żeby ustalić płeć tej osoby. Walet pik często wskazuje na jakieś sprawy miłosne. Reprezentowana przezeń osoba będzie dla klienta ważna, lecz może on/ona może mieć wątpliwości co do dłuższej trwałości tego związku, gdyż walet bardziej zajmuje się tym, co jest tu i teraz, a nie mysli o przyszłości. Jeśli klient jest kobietą, walet będzie mężczyzną. Te młody człowiek zwykle jest ambitny, sparawny manulanie i gotowy do ciężkiej pracy, jeżeli się ustatkuje. Kobieta, której wróżymy pomoże mu dojrzeć. Jeśli klient jest mężczyzną, walet reprezentuje kobietę. Jest to osoba pozytywna, zaskakująca, obdarzona intuicją i kontrowersyjna. Dlatego związek z nią jest ekscytujący, lecz raczej niezbyt spokojny. Klient może czasem czuć sie niepewnie, jakby niesiony prądem w nieznanym kierunku. Źródło: Richard Webster, Wróżenie z kart dla początkujących. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nalka47 Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Walet pik – podobnie, jak i pozostałe walety symbolizuje myśli, plany i zamiary. Czasami informuje o próżnych nadziejach i nierealnych oczekiwaniach. walet pik + 10 pik = zakończenie trudnego okresu w życiu. Źródło : Książka -Vitalij Zajczenko " Niezwykle wróżby ze zwykłych kart " 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nalka47 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 J♠ Pozycja Prosta: Kawaler, wykształcony, ambitny, uparty. Uzdolniony urzędnik, lekarz, pracownik. Osoba mundurowa. Kontroler finansowy, pracownik banku. Zazdrosny, niestały w uczuciach. Najstarsze dziecko. Marzy o wielkiej karierze. Uważaj, zaczynają się domowe kłopoty, złodziej przy domu. Odwrócony: Złodziej, zdrajca, szpieg. Podstępny i nieuczciwy. Niedouczony fachowiec, zły lekarz, urzędnik, prawnik. Zwiastun kłopotów. Zakała ludzkości. Człowiek mafii. Symbol zła. Nie odróżnia dobra od zła. Walet odwrócony zapowiada, kłopoty, zmartwienia i niepokoje ostrzega też przed niebezpieczeństwem. Źródło : Książka H. Zuk -KARTY KLASYCZNE 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szukajaca drogi Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 walet pik w połączeniu z damą pik, informuje o kradzieży lub o szajce złodziejskiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WróżkaZębuszka Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 To i ja się dołączę: ja mam waleta pik w rozkładzie ZAWSZE jako kartę nauki, studenta, lekcji życiowej, pokory - to taka karta oznaczająca konieczność spokornienia w stosunku do życia, zatrzymania się, nauczenia czegoś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarownica Posted March 19, 2015 Share Posted March 19, 2015 U mnie Walet Pik zawsze pokazuje na jakiś ból dupy. Z przekleństwami w tle Albo my mamy problem ze światem i zły humor, albo świat z Nami co manifestuje się w jakiś nieprzyjemnych incydentach (jak np. oberwanie mi niedawno lusterka w samochodzie - ze złośliwości). Jak chodzi o zdrowie to działa przeczyszczająco 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted March 20, 2015 Administrator Popular Post Share Posted March 20, 2015 Walet pik - nic dobrego. Judasz, świnia i szuja. Ale to też zależy i od pytania i od otoczenia, w którym się Walet pik znajdzie. Na ogół oznacza, że trzeba być czujnym, bo jest to osoba skłonna do złego, która może pytającego wykolegować. Zasada jest taka, że im więcej wokół niego jest kart nieprzychylnych, tym bardziej trzeba na niego uważać, bez względu na to, kogo Walet reprezentuje. Bo to nie musi od razu być oszust lub złodziej. Walet może sygnifikować zdolnego pracownika, szczególnie urzędnika, lekarza lub innego, który nosi uniform służbowy i / lub pracuje w służbach publicznych. I tu - jeśli jest to lekarz, to może to być dobry diagnosta, ale może też postawić błędną diagnozę. Urzędnik - kompetentny - sprawnie załatwi sprawę, ale może być zwykłym urzędasem, pedantem, sztywno trzymającym się przepisów i do tego złośliwym. Nie załatwisz z nim niczego. Ogólnie jako pracownik - to człowiek oddany swej pracy. Ale może być kretem, czyli wtyką konkurencji albo podkładać świnię kolegom. Może być lojalny wobec przyjaciół, oddany sprawie której służy ale też może być zdrajcą, donosicielem, kimś kto zdradzi pytającego lub sekrety paczki, której jest członkiem. Jako członek rodziny może to być dziecko lub młody człowiek, którego ciągle trzeba mieć na oku, by czegoś nie wywinął, nie zszedł na złą drogę lub całkiem wredne dziecko, które nie zawaha się oskubać rodzicieli lub wnusio, który zwinie babci emeryturkę. Albo brat, który zwędzi siostrze tableta i opyli na Allegro. Siostrzeniec, który wyjdzie z wizyty u cioci razem z jej ukochaną kolią z pereł. Jeśli ma oznaczać spotkanie to może to być spotkanie po latach, odnowiona znajomość, czyjeś odwiedziny ale też może to być spotkanie niemiłe, bo Walet reprezentuje też takie osoby, których nie chce się widzieć czy ich spotkać. Na przykład może kogoś nawiedzić teściowa, wtedy to spotkanie może być miłe (jeśli kochasz teściową), niemiłe (jeśli to wredny babsztyl). Gorzej, gdy spotka się kolegę, z którym niegdyś łączyły pytającego jakieś ciemne sprawki i przeszłość zacznie bruździć teraźniejszości lub - to już paskudna sytuacja - gdy zapuka do drzwi komornik lub karki od ściągania długów… I tak jest ze wszystkim, co reprezentuje Walet - to, co on ze sobą przyniesie zależy od tego, w jakim otoczeniu się znajdzie. Kiedy wyszedł mi Walet pik jako karta dnia, to pierwszą reakcją było cisnące mi się spontanicznie na usta, a wszystkim dobrze znane słowo, zaczynające się na literę K. Ale… nic strasznego się nie zadziało, przeciwnie - pilnie oddałam się pracy (własnej, nie zawodowej) i skończyłam to co miałam zamiar przedtem skończyć, ale do tej pory się nie udało. Tak, że dla mnie oznaczał oddanie się pracy a nie te wszystkie okropności, które inni o nim opowiadają 5 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted March 20, 2015 Administrator Popular Post Share Posted March 20, 2015 Ismer szczęściara Hmmm, szczęściara powiadasz? Raczej nie, po prostu Walet pokazał się ze swojej lepszej strony, gdyż znalazł się w wybitnie dobrym otoczeniu. Czyli w moim Ale byłam pieruńsko zmęczona, pod koniec pracy zapomniałam jak się nazywam, wyjałowił mi mózg ze zwojów, gdyby tam wtedy ktoś zajrzał to zobaczyłby jeśli nie pustkę to najwyżej bezkształtną galaretę. Bo Walet jest też kartą jałową, przeciwną dzieciom - bywa, że wskazuje na bezpłodność, poronienie, aborcję, skłonność do celibatu lub na miłość niezaspokojoną, platoniczną. Oczywiście nie sam z siebie, tylko z odpowiednimi kartami towarzyszącymi. A u Ciebie co? To Ty strzelałaś focha, a nie Walet on tylko wskazał nawał pracy, któremu musiałaś podołać tego dnia... 5 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anhana Posted March 20, 2015 Share Posted March 20, 2015 Ale jakie to jest dobre otoczenie? Bo dla mnie dobre otoczenie to są kiery i kara od 10 karo w górę. Jak widzę waleta pik obok np 9 kier to mi się nie bardzo podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted March 20, 2015 Administrator Popular Post Share Posted March 20, 2015 (edited) Dobre otoczenie to na ogół kiery i kara, ale czasami także piki, nawet trefle - choć bardzo rzadko. Pik może pokazać poważną sprawę, np. związaną z diagnozą lekarską - powiedzmy, że uczestniczy w niej właśnie Walet pik jako lekarz. I ten pik pokaże czy diagnoza jest prawidłowa czy nie, czy Walet - lekarz się pomylił. Trefl może pokazać, że diagnoza wprawdzie nie była trafna, ale skutek da się odwrócić. Walet pik w towarzystwie 9 kier - może pokazać, że będą kłopoty w miłości, w skrócie "jałowa miłość", związek bez przyszłości, albo przeciwnie - jest to związek rozwojowy, bo 9 kier oznacza, bardzo ogólnie, spełnienie tego co teraz jest dla pytającego najważniejsze, radość i zadowolenie. To, jakim ostatecznie Walet okaże się partnerem jest dalszą kwestią, może być taki sztywny, czy zamknięty albo pochłonięty ważniejszymi sprawami niż siedzenie w domowych pieleszach, lecz to dalsza prognoza. Teraz mój ulubiony cytat: 9 kier to "bogactwo, chwała i powszechny szacunek o ile nie ma kart złych, które znaczą przeciwieństwo tego powodzenia. Jeśli są te złe karty, to o ile dalej pojawią się jakiekolwiek karty zwiastujące pomyślne wieści, szybko odrobisz straty i zapomnisz o niepowodzeniach". Cytuję, bo nie ja to wymyśliłam, ale ponieważ sprawdziło mi się niejednokrotnie to wciągnęłam to do moich znaczeń. I u Ciebie, jeśli Walet jest "zły" to odwróci powodzenie 9 kier, aliści dalej o ile będą karty dobre - szybko odrobisz straty, więc już Walet może Ci w tym wypadku nakukać. Jak będą na końcu karty złe, to ostatecznie będzie kiepsko i "zły" Walet ostatecznie skiepści wszystko, w tym dobro 9 kier. Anhana, ale nie zapominaj, że wychodzimy z różnych założeń - Ty używasz 24 kart a ja 52, w tym z odwróceniami. Stąd mogą być rozbieżności, bo przy 24 coś musi być też na nie, nawet jeśli są to dobroczynne kiery. Walet pik jeśli pojawi się z 9 kier u Ciebie może być niefajny, ale u mnie już niekoniecznie. Obu nam się jednak sprawdzi, bo każda idzie własnym tokiem rozumowania, który - oprócz przyjętych znaczeń - dyktuje także ilość i znaczenie kart z odwróceniami lub bez - u każdej z nas. Poza tym ważne jest w jakiej kolejności karta stoi: czy pierwszy idzie Walet a za nim 9 czy też odwrotnie. A w ogóle zauważyłam, że dobrze Ci karty idą PS bez przesady, bogactwo i chwała może nie, chodzi ogólnie o powodzenie Edited March 20, 2015 by Ismer 3 4 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Ismer Posted February 15, 2020 Administrator Share Posted February 15, 2020 Walet Pik to osobnik nieciekawy, o skłonnościach do złego; do złodziejstwa, oszukiwania ludzi, czyli jest to ktoś, kogo należy się wystrzegać. Jako sytuacja oznacza zbliżanie się zła, kłopotów, niepokojów, przeżyć psychicznych, a nawet - w połączeniu z innymi kartami - nieszczęść. źródło: Z.Śliwa, talia 24 i 32 karty 3 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts