Gość Iwka78 Napisano 23 Listopada 2012 Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Witam wszystkich:-) W związku z zaistniałymi sytuacjami w firmie (mam wrażenie, że podejmowane są błędne decyzje, które wydają się być dobre tylko teraz, ale chyba raczej takie nie będą w przyszłości...) w której jestem zatrudniona postanowiłam rozłożyć karty. To jest firma związana z budowlanką, firma jest mała, prowadzona przez dwóch członków zarządu, którzy często lubią sobie nadepnąć na odcisk.... Pytanie: jak potoczą się losy firmy (zaznaczam, nie pytam o swoje losy w tej firmie, a o istnienie przedsiębiorstwa), w której jestem zatrudniona od teraz do końca 2013 roku? karty RW, ułożenie proste. Karta 1 opisuje: Główny problem, okoliczności, sytuację obecną lub główny cel - Rycerz Denarów - powiedziałabym, że brak stabilności finansowej, lekki chaos... Karta 2 opisuje - co powoduje pogłębienie problemu - Król Kielichów - powiedziałabym, że problemy spowodowane są przez jednego z członków zarządu, który podejmuje wiele błędnych decyzji finansowych, wydaje pieniądze na lewo i prawo nie myśląc o konsekwencjach... Karta 3 opisuje - powód danej sytuacji, podstawowe impulsy, dążenia i pragnienia - 4 puchary - może to jest moje rozczarowanie tą firmą? konkretnie formą zarządzania... Karta 4 opisuje - sytuacje z przeszłości, które wpływają na obecną sytuację - Rycerz pucharów - nieodpowiedzialne działanie... Karta 5 opisuje - Twoją postawę i obecne przekonania, cel do jakiego dążysz, jakich oczekujesz efektów w związku z tą sprawą - paź mieczy - nie wiem jak mam to zinterpretować.... Karta 6 opisuje - Tradycyjnie uznawana jako ukazanie najbliższej przyszłości - 10 mieczy - drastyczne zakończenie działalności firmy? Karta 7 opisuje - Postawę pytającego w tej sytuacji - 7 mieczy - ta karta kojarzy mi się z jakąś manipulacją wewnątrz firmy... Karta 8 opisuje - reakcje i postawę środowiska fizycznego, emocjonalnego czy społecznego - As denarów - 9 denarów (dobrana do Asa) - chyba inni widzą jakieś wielkie szanse i zbieranie plonów... Karta 9 opisuje - Tradycyjnie oczekiwania pytającego lub jego obawy - 6 mieczy - 8 denarów (dobrana do 6 mieczy) - martwię się, że pójdziemy wszyscy na dno...że mocno dotknie nas kryzys i się nie pozbieramy... Karta 10 opisuje - możliwy rezultat - 9 buław tło: 8 pucharów, paź denarów, 9 mieczy - no i coś pierdutnie... 9 buław- to raczej słaba karta, a 9 mieczy jeszcze gorsza... Generalnie mam takie jakieś dziwne odczucie, że jakiś urząd nas rozłoży na łopatki, tak jakby firma nie dokonała jakichś formalności... no już sama nie wiem... może ktoś zerknąć? Edytowane 23 Listopada 2012 przez Iwka78 pomyłka w podaniu kart w pozycji 10 Cytuj
alathea Napisano 23 Listopada 2012 Napisano 23 Listopada 2012 Pytanie: jak potoczą się losy firmy (zaznaczam, nie pytam o swoje losy w tej firmie, a o istnienie przedsiębiorstwa), w której jestem zatrudniona od teraz do końca 2013 roku? Karta 1 opisuje: Główny problem, okoliczności, sytuację obecną lub główny cel - Rycerz Denarów Rycerz den. nie kojarzy mi sie z chaosem, ewentualnie jako cien widzialabym tu dwie rzeczy a) sa jakies dzialania w toku, juz przez jakis czas trwaja i jest to niekorzystne dla firmy, bo albo sa negatywne albo te dzialania sa podejmowane zbyt malo energicznie - to jedno drugie - ze ze wzgledu na kondycje firmy ma ona zbyt wielu stalych (na etacie) pracownikow - w domniemaniu: zwolnienia lub zmiany umow i dodatkowo - Ty sie martwisz o swoaj prace wtej firmie (masz tam etat?) Karta 2 opisuje - co powoduje pogłębienie problemu - Król Kielichów jeden z szefow to beztroski facet, szasta firmowa kasa, podejmuje sie przedsiewziec/inwestycji/zawiera umowy - nie majac dobrej oceny sytuacji, tak "plywa" po powierzchi bez odpowiedniego rozeznania/wiedzy Karta 3 opisuje - powód danej sytuacji, podstawowe impulsy, dążenia i pragnienia - 4 puchary drugi partner ma tego juz dosyc, miarka sie przebrala Karta 4 opisuje - sytuacje z przeszłości, które wpływają na obecną sytuację - Rycerz pucharów ta karta jest wg mnie na zastepstwo Krola pucharow, pokazuje te same dzialania, ta sama osobe - bezmyslnego faceta, ktory kieruje sie emocjami chwili, a nie rozumem Karta 5 opisuje - Twoją postawę i obecne przekonania, cel do jakiego dążysz, jakich oczekujesz efektów w związku z tą sprawą - paź mieczy no troche trudno interprecic, bo mialo nie byc o Tobie, tylko o firmie nie podoba Ci sie to, co sie w firmie dzieje, mzoe tze rozmawiasz o tym, skarżysz sie bliskim badz znajomym czy rozprawiasz z kolegami z pracy n/t sytuacji w firmie i pokazujesz swoj niepokoj, niezadowolenie - z drugiej strony wiesz, ze nie masz na nia wplywu (jestes tu w Paziu, szef w Krolu lub Rycerzu) Karta 6 opisuje - Tradycyjnie uznawana jako ukazanie najbliższej przyszłości - 10 mieczy oby nie zwolnienia... moze tez byc podzial firmy, upadlosc, jakies drastyczne kroki beda podjete Karta 7 opisuje - Postawę pytającego w tej sytuacji - 7 mieczy i znow wychodzisz tu Ty, a mialo nie byc o Tobie - jestes podejrzliwa, nieufna co do tego, jak sie rozwinie sytuacja w firmie oraz co do Ci moze szefostwo zafundowac w zwiazku z tym... Karta 8 opisuje - reakcje i postawę środowiska fizycznego, emocjonalnego czy społecznego - As denarów - 9 denarów (dobrana do Asa) firma dostanie jeszcze jakas szanse, jesli maja dlugi - to prolongate albo moze kredyt jesli dotyczy Ciebie, wyjdziesz z tego obronna reka - czy to pozostajac w firmie na innych warunkch czy tez otrzymujac skadinad dobra propozycje finansowa Karta 9 opisuje - Tradycyjnie oczekiwania pytającego lub jego obawy - 6 mieczy - 8 denarów (dobrana do 6 mieczy) - obawiasz sie odejscia z firmy i koniecznosci dorabiania na zycie w jakies zle platnej pracy albo bez umowy (np. na czarno) Karta 10 opisuje - możliwy rezultat - 9 buław tło: 8 pucharów, paź denarów, 10 mieczy - tu firma moglaby oglosic upadlosc lub zwolnienia jesli te karty dotyczylyby Ciebie, to moze sama sie zwolnisz... oby z perspektywa na cos lepszego Cytuj
Gość SooYoung Napisano 23 Listopada 2012 Napisano 23 Listopada 2012 Widzę że panowie z zarządu nie chcą inwestować w rozwój firmy i stosuje metodę asekurowania się i pilnowania jeden drugiego - Ryc den. Nie wyrwą się przed szereg, za to pilnują kieszeni, żeby za dużo nie za inwestować. Problemem jest działanie jednego z panów i jego wizje co do firmy, a drugi to zlewa - 4 kielichy. Czyli co by który nie wymyślił to drugi będzie w opozycji. Sytuacja z przeszłości to jakaś kłótnia, albo napięta atmosfera w której myślę że panowie brali udział i od tego wzięło się ich obecne zachowanie. A taka postaw doprowadzi do zakończenia działalności. Myślę że graja na czas i chcą wyrwać dla siebie jak najwięcej. Dobrze by było jakbyś znalazła sobie wyjście awaryjne. Cytuj
bridaa Napisano 23 Listopada 2012 Napisano 23 Listopada 2012 masz 2 razy 10 mieczy w tym rozkladzie?? a tak poza tym tu widać że Tobie nie bardzo podoba sie to co sie tam dzieje i myslisz o ewakuowaniu sie, masz nerwa w tym Paziu, jestes podejrzliwa jak na dzien dzisiejszy dla mnie to sytuacja stabilna w firmie, jeśli na przyszłości faktyczne jest 10 mieczy (bo nie wiem ktora z nich jest pomylką) to moze pokazywac koniec firmy przez Króla Puch, czlowieka który bedzie dbal tylko o siebie i swój interes Cytuj
anais_33 Napisano 23 Listopada 2012 Napisano 23 Listopada 2012 firma ma kłopoty finansowe z czasem albo zamknie działalność albo będzie zmuszona ciąć koszty - zwolnienia , lepiej rozglądaj sie za czymś nowym Cytuj
Gość Iwka78 Napisano 23 Listopada 2012 Napisano 23 Listopada 2012 masz 2 razy 10 mieczy w tym rozkladzie?? a tak poza tym tu widać że Tobie nie bardzo podoba sie to co sie tam dzieje i myslisz o ewakuowaniu sie, masz nerwa w tym Paziu, jestes podejrzliwa jak na dzien dzisiejszy dla mnie to sytuacja stabilna w firmie, jeśli na przyszłości faktyczne jest 10 mieczy (bo nie wiem ktora z nich jest pomylką) to moze pokazywac koniec firmy przez Króla Puch, czlowieka który bedzie dbal tylko o siebie i swój interes kurde! faktycznie się pomyliłam... ostatnia to 9 mieczy... już poprawiam Cytuj
Gość Iwka78 Napisano 23 Listopada 2012 Napisano 23 Listopada 2012 Problemem jest działanie jednego z panów i jego wizje co do firmy, a drugi to zlewa - 4 kielichy. Czyli co by który nie wymyślił to drugi będzie w opozycji. dokładnie tak jest... Cytuj
iridos Napisano 24 Listopada 2012 Napisano 24 Listopada 2012 poróżni ich kłótnia jakaś co do zarządzania firma inne wizje no klapa może byc masz dychę mieczy a to coś z impetem musi runąć tu jeden z nich moze sie wycofac Cytuj
KatiJo Napisano 27 Listopada 2012 Napisano 27 Listopada 2012 Karta 1 opisuje: Główny problem, okoliczności, sytuację obecną lub główny cel - Rycerz Denarów - to może też chodzić o tych prezesiaków, może bywają nieruchawi, jeden na drugiego zwala, że to tamten coś miał zrobić... Każdy ma swój punt widzenia i zamiast do przodu - wszystko się ślimaczy... Karta 2 opisuje - co powoduje pogłębienie problemu - Król Kielichów - no kielichowy to chyba nie bardzo do zarządzania się nadaje... Za miętki, za nieobyty... Może w innych rzeczach lepszy, ale jak se sprawy nie zdaje, to nieciekawie... Karta 3 opisuje - powód danej sytuacji, podstawowe impulsy, dążenia i pragnienia - 4 puchary - ta firma jakby osiągnęła już swoje apogeum... Jak coś jest pełne to musi się przelać... Może za mała firma, za mały rynek... Brak nowych pomysłów lub niemożność ich wdrożenia... Karta 4 opisuje - sytuacje z przeszłości, które wpływają na obecną sytuację - Rycerz pucharów - nieodpowiedzialne na pewno, może też za małe doświadczenie... Karta 5 opisuje - Twoją postawę i obecne przekonania, cel do jakiego dążysz, jakich oczekujesz efektów w związku z tą sprawą - paź mieczy - chyba masz dość tej firmy, chciałabyś nauczyć się czegoś nowego i robić coś całkiem innego... Karta 6 opisuje - Tradycyjnie uznawana jako ukazanie najbliższej przyszłości - 10 mieczy - cóż - to karta kończąca... Albo definitywny szlus, albo atmosfera stanie się nie do zniesienia... Karta 7 opisuje - Postawę pytającego w tej sytuacji - 7 mieczy - ta karta kojarzy mi się z jakąś manipulacją wewnątrz firmy... No, ale to o Ciebie chodzi? Chyba nie zamierzasz nic manipulować? Ja myślę, że raczej chodzi o ucieczkę... Ratowanie siebie i tego co się da... Karta 8 opisuje - reakcje i postawę środowiska fizycznego, emocjonalnego czy społecznego - As denarów - 9 denarów (dobrana do Asa) - wydaje mi się, że na pomysłach i potencjale się skończy... Dużo gadania, mało efektów... Karta 9 opisuje - Tradycyjnie oczekiwania pytającego lub jego obawy - 6 mieczy - 8 denarów (dobrana do 6 mieczy) - no martwisz się, martwisz... Ale i zamyślasz o zmianie... Karta 10 opisuje - możliwy rezultat - 9 buław tło: 8 pucharów, paź denarów, 9 mieczy - coś się rozleci... Będą się starać trzymać do końca, ale nawet, jeśli się uratują to na pewno nie w takim kształcie jak obecnie... Cytuj
Gość Iwka78 Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 Karta 3 opisuje - powód danej sytuacji, podstawowe impulsy, dążenia i pragnienia - 4 puchary - ta firma jakby osiągnęła już swoje apogeum... Jak coś jest pełne to musi się przelać... Może za mała firma, za mały rynek... Brak nowych pomysłów lub niemożność ich wdrożenia... pomysły są, ale fatalne... ciągle te same... zero nowości... Karta 5 opisuje - Twoją postawę i obecne przekonania, cel do jakiego dążysz, jakich oczekujesz efektów w związku z tą sprawą - paź mieczy - chyba masz dość tej firmy, chciałabyś nauczyć się czegoś nowego i robić coś całkiem innego... oj mam dość... żebyś wiedziała.... Karta 7 opisuje - Postawę pytającego w tej sytuacji - 7 mieczy - ta karta kojarzy mi się z jakąś manipulacją wewnątrz firmy... No, ale to o Ciebie chodzi? Chyba nie zamierzasz nic manipulować? Ja myślę, że raczej chodzi o ucieczkę... Ratowanie siebie i tego co się da... no... za szczera jestem na manipulowanie.... Karta 9 opisuje - Tradycyjnie oczekiwania pytającego lub jego obawy - 6 mieczy - 8 denarów (dobrana do 6 mieczy) - no martwisz się, martwisz... Ale i zamyślasz o zmianie... ojjj kochana... jak ja zamyślam..... tak zamyślam, że zamyślam....:-)))))) fajnie się Ciebie czyta:-) dziękuję:-* Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi