Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czasami mam dziwne myśli dotyczące świata i ludzi. Ostatnio wyjątkowo uciążliwa jest myśl o tym, czy inni ludzie naprawdę istnieją i mają świadomość czy są to tylko np. bardzo inteligentne roboty. Ta druga możliwość wydaje mi się bez sensu, wiem że ludzie najprawdopodobniej istnieją, ale nie mogę przestać o tym myśleć... Na co dzień mam dużo zajęć a mimo to te myśli się pojawiają i są męczące. To znacznie nasiliło się od czasu przeczytania artykułu w internecie "Naukowcy sprawdzą, czy żyjemy w matrixie". Jak można zapomnieć o tych myślach? PS Jestem zdrowy psychicznie, może tylko za bardzo nerwowy i lękliwy. :z_jezorem_na:

Napisano

Znieś te myśli na drugi plan. Wcale nie jest powiedziane, że to o czym myślisz, nie jest prawdą.

Ja od zawsze żyję ze świadomością że WSZYSTKO jest możliwe i po prostu żyję jakoś specjalnie się nad tym nie rozwodząc, gdyż opcji "prawdy" jest nieskończenie wiele...

Napisano (edytowane)

Naprawdę wierzysz w boga, ktory dał ci duszę i wolną wolę, byś mógł przeczytać artykuł o tym ze możesz nie być człowiekiem, a robotem działającym schematycznie?

Uwierz niema to żadnego znaczenia czy masz wolną wolę. Nawet niema co się martwić, jeżeli zdasz sobie sprawę jakimś dziwacznym sposobem, że jej nie masz.

W końcu nigdy jej nie miałeś.

Już prędzej uwierzę, że wszystko na pewnej najgłębszej strukturze jest jednością, niż wierzyć w to ,że te odrębne złożone cząstki, jedne mogą mieć wole, inne nie.

Edytowane przez metalage
Napisano (edytowane)

Co ma do tego moja wiara w Boga? I skąd wiesz, że nigdy nie miałem wolnej woli? Chodzi mi tylko o to, żeby zapomnieć o tych dziwnych myślach, bez zastanawiania się nad jakimikolwiek ideologiami, których są miliony i można dojść co najwyżej do wniosku, że po myśleniu o nich rozbolała nas głowa... Wydaje mi się też, że mnie źle zrozumiałeś, chodziło mi o ideę mówiącą o tym, że na świecie świadomość mam tylko ja a inni ludzie z jakiegoś powodu są sztuczni i nie mają świadomości. PS zgadzam się z tym, że w pewnym sensie wszyscy możemy być jedną świadomością, ale każdy człowiek czuje oddzielnie.

Edytowane przez Quei
Napisano

Mogę Cię zapewnić ze swej strony, że nie jestem sztuczna, jeśli Cię to uspokoi;)

Napisano
Mogę Cię zapewnić ze swej strony, że nie jestem sztuczna, jeśli Cię to uspokoi;)

Ja bym jej nie ufał, to może być ten jeden botów forowych co mają podbijać ilość postów ;D

Napisano

Niestety nie uspokoiło mnie to, bo bot też byłby w stanie zapewnić mnie o swojej prawdziwości :P Musze raczej sam siebie przekonać do tej teoretycznie oczywistej rzeczy.

• 1 miesiąc temu...
Napisano
Ostatnio wyjątkowo uciążliwa jest myśl o tym, czy inni ludzie naprawdę istnieją i mają świadomość czy są to tylko np. bardzo inteligentne roboty. (...)

PS Jestem zdrowy psychicznie, może tylko za bardzo nerwowy i lękliwy.

pisz książki science-fiction.

Napisano

Miałem tak w dzieciństwie... może to coś nerwicowego? Ale tak czy siak... co to za różnica kim są inni ludzie? :D a niech sobie nawet są tymi robotami - w moim życiu nic to nie zmienia ;)