Skocz do zawartości

Dieta i jej dzialanie

SacralNirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wraz z nastepnym nowiem mam w planie przejsc na Raw Food... czyli ogolnie surowizne. Jestem Vegan, ale mam zamiar przynajmniej jakis czas poprobowac Raw´u.

Stad mam tez kilka pytan.

1. Jak latwo/trudno przyjdzie mi wprowadzenie w zycie tej diety? - V Papiez, XIII Smierc, As Mieczy + XXI Swiat ---> suma XVIII Ksiezyc i IX Eremita

Widac, ze bede musiala wyjsc poza swoje przyzwyczajenia kulinarne, odciac sie od nich, otworzyc na zupelnie nowe. Podsum mowi o tym, ze na poczatku czeka mnie duzo prob i macania gruntu, zeby wynalesc to, co mi odpowiada i jest rzeczywiscie moje. Zeby sie dostosowac do tego.

2. Z jakimi trudnosciami przyjdzie mi sie zmierzyc? - 4 Bulawy + VII Rydwan, XX Sad ---> suma IX Eremita

Dla rodziny bede gotowac normalnie. Bede sama w tym sposobie odzywiania. Wiec mozliwe, ze bedzie mnie kusic to, co bede gotowac dla dzieci np.

3. Jak bedzie sie realizowalo moje trwanie w tej diecie? - IX Eremita + As Bulaw, VIII Sprawiedliwosc ---> suma XVIII Ksiezyc i IX Eremita

Jak wyzej. W podsumie pojawia sie Ksiezyc i Eremita. Bede probowac tego, tamtego, ale bedzie zapal i w koncu sie zgram z tym.

4. Jakie efekty mi ona przyniesie? - Krolowa Monet + 0 Glupiec, Krol Monet ---> XV Diabel i VI Kochankowie

Nie wiem. Ze bardziej zaczne dbac o swoje zdrowie? Moze wygladac tez bede jakos swiezej, mlodziej. Hmm...

Dodam, ze moim celem nie jest schudniecie a ogolnie oczyszczenie organizmu z wszelkich przetwarzanych produktow.

Z rozkladu ogolnie widze, ze latwo nie bedzie. Moje przyzwyczajenia, fakt, ze gotuje dla dzieci... moga byc przeszkoda. Zapal jednak bedzie i chyba uda mi sie wytrzymac. W tym Eremicie widze, ze jednak uda mi sie znalesc swoje...

Prosze o zerknienie okiem, a nawet dwojgiem oczu, na rozkladzie... :wstydnis:

Napisano

1. Jak latwo/trudno przyjdzie mi wprowadzenie w zycie tej diety? - V Papiez, XIII Smierc, As Mieczy + XXI Swiat ---> suma XVIII Ksiezyc i IX Eremita

Tutaj bedzie bardzo ciezko bo masz w tradycji zajadac sie i to wymagalo by ogromnych zmian i zaangazowania nie tylko ciebie lecz calego otocznia

2. Z jakimi trudnosciami przyjdzie mi sie zmierzyc? - 4 Bulawy + VII Rydwan, XX Sad ---> suma IX Eremita

Takimi ze juz raz probowalas ale nie wyszlo a poza tym nikt nad toba nie bedzie czuwal wiec mzoesz miec problemy zeby przestrzegac

3. Jak bedzie sie realizowalo moje trwanie w tej diecie? - IX Eremita + As Bulaw, VIII Sprawiedliwosc ---> suma XVIII Ksiezyc i IX Eremita

A sporadycznie cos podjesz czasem wiecej czasem mnie ale tylko jak ciebie najdzie... nikomu sie nie bedziesz chwalic ale ogolnie to ok

4. Jakie efekty mi ona przyniesie? - Krolowa Monet + 0 Glupiec, Krol Monet ---> XV Diabel i VI Kochankowie

Dosc dobre ale widac ze jakis facet pomoze ci, moze dobierze Ci odpowiednia diete? i wtedy beda lepsze efekty

• Lubię to! 1
Napisano (edytowane)

Fakt, ze probowalam. Pociagnelam tydzien i padlam. Znaczy nie, ze nie mialam sil, ale zjadalam cos z rodzina. :hahahaha:

Nic... Nowy rok, nowe postanowienia.

Dzieki za pomoc... :bukiet:

PS. Tu chodzi o diete weganska, ale potrawy przyrzadzane bez gotowania, pieczenia, smazenia, przetwarzania jednym slowem. Odchudzanie nie jest tu tematem, chociaz z tego, co wiem, jest efektem ubocznym, bardzo zreszta milym, stracic ten czy ow kilogram.

Edytowane przez SacralNirvana
Napisano

Makabrycznie ci to pojdzie. Zaparcia i wzdęcia ci sie pokazują. Będziesz jakbyś miała kołek w żołądku i nie wiem czemy ale tu się pokazuja zapchane jelita.

Eremita - roblemy zdrowotne w obrębie jamy brzusznej, najczęściej kłopoty z jelitami i trzustką.

As mieczy - utrata energii

Rydwan - rozwolnienie albo zaparcia długotrwałe

Krolowa Denaró - W kwestii zdrowia karta ostrzega przed reumatyzmem

Głupiec - bóle głowy, podatność na przypadkowe skaleczenia, złamania,

Krol Denarów - W sprawach zdrowotnych ostrzega przed kłopotami z układem kostnym.

Ja też jestem vega i raz w tygodniu owszem robie sobie na samych sokach ale coś tak drastycznego to nie dziekuje. To nie dla ludzi, pierwotni tak sie zywili ale żyli max do 40 lat.

• Lubię to! 1
Napisano

Dzieki Selenit... Ciekawe to, co piszesz. Ale chce wyprobowac. Nie bede ciagnela na sile, bo np. utraty energii nie bede mogla zdzierzyc. Sily musze miec.

Gość Daffne
Napisano

Racjonalnie i z determinacją widać podejdziesz do diety ^^. Jednakże, możesz mieć trudność w wytrwaniu w diecie. Jakiś czas będzie szło bardzo dobrze, ale mogą Cię nachodzić nagłe "ochotki" na małe co nieco...zwłaszcza jak coś gdzieś zobaczysz u Kogoś, w reklamie itp. Silna wola i duża motywacja jednak zwycięży (pustel). Efekty powinnaś widzieć i zapewne będziesz zadowolona, jednakże Ty sama możesz ocenić ją jako średnio efekt, no chyba,że planujesz schudnąć raptem parę kilo :).

Napisano

Tzn. nadwagi nie mam. Jak by sie przy okazji te pare kilo schudlo to jest ok. Ogolnie zawsze przy takiej diecie jakos wiecej energii mialam. Nie wiem, jak teraz. Tzn. w pierwszych dniach byl przyplyw energii, pozniej roznie. Ale chcialabym dluzsza chwilke to pociagnac. :)

Wiele razy poscilam w Ramadanie... jeszcze z mezem. A to post trudny, bo od wschodu do zachodu slonca nie mozna jesc ani pic, nawet kropli wody. Potem jak sie jadlo to juz bardzo niewiele. Takze potrafie, jak trzeba. Mysle, ze problemem moze byc to, co zawsze. Musze miec bardzo dobrze zorganizowany jadlospis, zeby przypadkowo i w biegu (tam jest Rydwan) a ja ciagle w biegu jestem. Wpadam do domu, lece dalej, wpadam i lece, no wiec, zeby w biegu nie lapac za byle co albo w zmeczeniu nie zjesc tego, co reszta rodziny bo nie chce mi sie myslec czegos dla mnie. Na tym zawsze polegalam.

Napisano

od tej diety się nie chudnie :)))) ale fakt oczyszcza organizm a to skutkuje oczyszczaniem naszej strefy asto :)

Napisano

I dokladnie to jest moim celem. Przede wszystkim oczyszczanie... :) Reszta tu nieznaczaca. Na odchudzanie wybralabym inna diete. A zalezy mi na tym, co powyzej. :)

Napisano

1. Będą się z tym wiązać ogromne zmiany, coś zupełnie nowego. Nie zaprzepaścisz... powiedzmy, że poprzednich przekonań, ale też skłonisz się właśnie do tego nowego sposobu odżywiania. Myślę, że możesz być przy tym osamotniona, bo pewnie sama przejdziesz na tę dietę, więc przyjdą też wątpliwości z tym związane. Musisz mieć przy sobie kogoś, kto będzie Cię motywował do dalszych prób. Myślę, że Ci się uda :)

2. Kompletna nowość, co najważniejsze. Poza tym będziesz od samego początku nastawiona na szybkie efekty i to, że nie dasz się żadnym problemom, ale z czasem zaczniesz się wahać, zobaczysz że to było złe podejście. No i Eremita w podsumie - moim zdaniem tu chodzi o to osamotnienie, zero poparcia w robieniu zmian.

3. Będą wyrzeczenia, ale i jakie skutki! Na pewno uda Ci się dojść do końca diety. Nie poddasz się, zyskasz nowe siły i co najważniejsze - będziesz uczciwa z posiłkami wobec samej siebie, co daje gwarancję na to, że powinno być ok.

4. Będziesz jeszcze bardziej wyczulona na wszystkie pokusy żywieniowe i koniecznym będzie trzymanie się dalszych zasad tej diety, nawet jeśli dobiegnie ona końca. Zadziała tak jak powinna, uda Ci się wszystko. Bądź co bądź, królowa i król monet zamykają "bramy" Tarota, więc moim zdaniem przynosi to pomyślność i znak, że to, co postanowisz, zrealizujesz.

• Lubię to! 1
Napisano (edytowane)

Wprowadzenie: dasz radę Tradycyjne (papież) jedzonko jest przy Śmierci - może troszkę uciązliwe ale jestes do tego przygotowana teoretycznie i wprowadzenie w życie (realizacja) nastapi.

Po drodze będą pokusy ale Ty przetrwasz przy swoim postanowieniu - Sąd da po łapkach i jak szybko po cos sięgac będziesz tak szybko się wycofasz.

trwanie będzie skuteczne ale będziesz myslała w trakcie "czy ta dieta to fakt- skuteczna (?) czy to tylko pozory, wymysł dla ascetów".

Co do efektów, nie wiem...czy chcesz przy tej diecie na stałe? Bo jesli jest czasowa to pewnie co jakis czas bedziesz do niej wracała....

Powodzenia!

Edytowane przez Vivere
  • Lubię to! 1
Gość Iwka78
Napisano

będzie cię to bardzo dużo kosztować, bo surowe jedzenie nie leży w twojej naturze. Wydaje mi się, że będziesz musiała się mocno pilnować, mocno zaprzęgnąć umysł do kontroli. Suma mówi mi, że czasami będziesz się łamać i podjadać coś innego, ale zrealizujesz swój plan

tak jak napisałaś, będzie ci ciężko ze względu na dzieci, na gotowanie dla nich, ale będziesz wytrwała i dokonasz zmiany, będziesz się pilnować...

Ojjj ciężko chyba... jak wiadomo żołądek lubi ciepło, niby tu jest As buław, ale ja nie widzę tego jako energii ognia... raczej jako brak energii, zatrzymanie jakieś... efekt będzie osiągnięty w zależności od tego jak bardzo będziesz konsekwentna....

Tu mam dużo wątpliwości co do efektów... mam takie wrażenie jakbyś się niby oczyściła, ale przypłaciła to oczyszczanie problemami z czymś innym...

Ogólnie patrząc na karty byłabym na nie....

Napisano

Dzieki Vivere, dzieki Ivus...

Zamierzam poprobowac, zobaczymy. Nie bedzie nic na sile. Jezeli bedzie mi ostro lecialo po energii, no to podziekuje. Moze lato bedzie lepszym momentem na taka diete. W sumie wszystko wtedy dostepne krajowe itd... wiekszy wybor surowizny swiezej, nie z chille czy meksyku... czy innego egzotycznego panstwa.

Gość Linkinia
Napisano

Łatwo nie będzie, ale też bardzo trudno też nie. Wyjdziesz poza ramy swojego dotychczasowego upodobania kulinarnego, Śmierć mi pokazuje początek nowego cyklu. W Asie mieczy widziałabym podjęcie wyzwania, realizowanie go, a w Świecie otwarcie się na ten sposób. Księżyc i Pustelnik - tak jak piszesz metodą prób i błędów będziesz szukała czegoś, co najbardziej Ci będzie odpowiadało.

Dla rodziny bede gotowac normalnie. Bede sama w tym sposobie odzywiania. Wiec mozliwe, ze bedzie mnie kusic to, co bede gotowac dla dzieci np. --> nic dodać, nic ująć.

Będziesz sama stosowała dietę, dlatego będziesz walczyła z pokusami... ale w tej sprawiedliwości widziałabym opamiętanie i trzymanie się swojego zamiaru.

Tu mam problem. Z jednej strony jakiś efekt uzyskasz, w tej Królowej widziałabym poczucie się młodszą, piękniejszą, bardziej zadbaną. Ale nie wiem, czy Głupiec nie oznacza, że nie wszystko się uda, tak jakbyś chciała. Że coś nie wyjdzie. Może Król Monet, to ktoś, kto na Ciebie wpłynie w tej kwesti... Podsuma nie ułatwia mi zadania, więc tu tak tylko troszkę ten punkcik zinterpretowałam ;)

• 4 miesiące temu...
Napisano

Weryfikuje...

Diete owszem rozpoczelam, ale pociagnelam w meczarniach 2 tygodnie... i odpuscilam sobie. Podjadalam ciagle, chodzilam glodna, brakowalo mi energii... Takze w koncu przestalam.

Teraz znowu wrocilam do tego i idzie mi bardzo fajnie. Duzo zielonych roslin, swiezyc... duzo szejkow i innych fajnych rzeczy...

W tej chwili 4. dzien jestem na Raw...

Nawet nie wiem kiedy 3 kilo dodatkowo poszlo w dol, co oczywiscie zaszkodzic nie zaszkodzi. Jednak to teraz i nie wtedy...

Takze wtedy jednak zbytnio nie wyszlo.