Skocz do zawartości

moja technika LD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

świadome sny zawsze miałam spontanicznie .... potem zawsze wiedziałam , że jak jestem we śnie to jest to sen, a potem nauczyłam się kontrolować sytuację .

Ogólnie to teraz już nie lubię świadomych snów(w sensie spełniana marzeń) , ale powiem jak moja psychika , podświadomość potrafi mnie na taki nakierować .

Otóż , najłatwiejszą metodą według mnie , jest wskakiwanie w coś . np w przepaść czy z dachu . ja często wskakiwałam po prostu w ziemie i wtedy uzyskiwałam pełną kontrolę nad tym co ma być dalej , co ma być dalej .

Druga metoda wydaje mi się być trudniejsza bo wymaga już "opanowanej świadomości " . Czyli , że we śnie potrafię tak jakby zatrzymać wszystko , powiedzieć , że chce widzieć co innego , czuć co innego i nagle jestem w takim scenariuszu jakim chce .

Do świadomych snów doszłam poprzez moje ogólne problemy ze snem ... często samoistnie wybudzałam, a potem nie mogłam dalej spać .Potem po ponownym zaśnięciu mogłam bez problemów kontynuować mój poprzedni sen jeśli tak chciałam lub zacząć inny. Pamięć snów po przyszła bardzo szybko , chociaż na początku to ćwiczyłam (ćwiczenie polegała na tym , że zaraz po wybudzeniu nie zrywam się od razu , lecz leżę z zamkniętymi oczami i przypominam sobie wszystkie sny ). potem już w trakcie dna mogłam sobie spokojnie wszytko przypomnieć . Do tego bardzo zwracałam uwagę na odczucia w snach .. po nich też sobie łatwo sen przypomnieć .

no i ostatnia rzecz . zastanówcie się po co Wam są świadome sny ...

Można się od nich uzależnić , i popaść w depresję (ponieważ , we śnie możemy czuć się spełnieni , być z kimś z kim nie mamy szansy być w rzeczywistości ) po wybudzeniu natomiast wracamy do rzeczywistości i może być to bardzo przytłaczające ... dlatego uważam , że raz na jakiś czas jest to fajne , odprężające . ale sen jako zamiennik nie jest dobry . trzeba być naprawdę ustabilizowanym psychicznie i emocjonalnie by bawić się z LD bo inaczej dużo krzywdy można sobie zrobić .

Dobrym sposobem wykorzystywania LD jest dla mnie sposób "naprawiania się " zamiast spełniać swoje marzenia w snach.

Chodzi o to , że można się nauczyć pewnych uczuć które powinniśmy czuć , a niektórzy nie czują . Np. poczucie bezpieczeństwa możemy sobie wypracować poprzez sny tak , że będziemy mogli się nauczyć odczuwać je w rzeczywistym świecie . Po prostu poprzez sen otwieramy dostęp do pewnych uczuć , właściwości psychiki ...

I jeszcze raz powiem , że spełnianie we śnie swoich marzeń (których nie możemy spełnić w rzeczywistości ) nie prowadzi do niczego dobrego . więc zastanówcie się , czy chcecie się czuć jeszcze gorzej .

• 4 tygodnie później...
Napisano
że spełnianie we śnie swoich marzeń (których nie możemy spełnić w rzeczywistości ) nie prowadzi do niczego dobrego

Z tym sie zgodze, ale to wszystko zależy od stanu emocjonalnego jednostki. Jeden będzie chciał pozostać w śnie, a codzienność będzie mu szarzeć, a drugiemu posłuży jako skuteczna i mocna afirmacja.

najłatwiejszą metodą według mnie , jest wskakiwanie w coś . np w przepaść czy z dachu . ja często wskakiwałam po prostu w ziemie

tej techniki bym się obawiał. W niektórych przypadkach, sporadycznie może człowiek stracić (nawet na ułamek sekundy) poczucie że jest na jawie i może być problem.

Napisano
Z tym sie zgodze, ale to wszystko zależy od stanu emocjonalnego jednostki. Jeden będzie chciał pozostać w śnie, a codzienność będzie mu szarzeć, a drugiemu posłuży jako skuteczna i mocna afirmacja.

dokładnie , napisałam coś podobnego trochę później :))

tej techniki bym się obawiał. W niektórych przypadkach, sporadycznie może człowiek stracić (nawet na ułamek sekundy) poczucie że jest na jawie i może być problem.

dlatego napisałam , że to moja technika wywoływania LD . Ogólnie nigdy nie budziłam się z koszmaru, nawet gdy go miałam , albo potrafiłam wyłączyć uczucia (nie wiem czemu tak się działo i nie wiem jak ) albo po prostu zmieniałam sen ( to już sama świadomie )

ale ostatnio wole dopuszczać do głosu moją podświadomość i nie chce tym świadomie sterować ;))

lubię w ten sposób rozwiązywać jakiś problem po prostu :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

A mi często świadomy sen się urywa. Jest taka sytuacja, że czuję - mam to i nagle zapominam, zapominam, zapominam. Nie jest na tyle mocny, żebym mógł nad nim panować. Np gdy chcę coś zrobić, to ogranicza mnie fizyka, nie zawsze mogę uczynić cokolwiek bym chciał.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bardzo ciekawe wypowiedzi.Postaram się ćwiczyć świadome śnienie i myślę że powinno mi to pomagać w rzucaniu palenia jeżeli dobrze zrozumiałam LD.Zobaczę jak mi będzie

szło.Jeżeli doprowadzę do tego że w życiu realnym także przestanę palić to opiszę jak to zrobiłam.

• 5 lat później...
Napisano

A do czego konkretnie prowadzą te techniki? Czy one maj jakiś konkretny cel? Innymi słowy: po co robione są te techniki? Co ma się osiągnąć robiąc je?!