Arek93 Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 Zdaję sobie sprawę, że może to zabrzmieć dziwnie i wiem, jak małe prawdopodobieństwo jest, że będziecie znali odpowiedź na moje pytanie, ale zapytam i tak, ponieważ pewna sprawa bardzo mnie nurtuje. Tarota odkryłem jako dziecko. Miałem sześć lat i w gazecie odkryliśmy z siostrą piękną talię. Wycięliśmy ją. Były to tylko Arkana Wielkie. Po latach, kiedy zacząłem zajmować się Tarotem na poważnie odnalazłem tę talię przypadkowo. Nazywa się Cosmic Tarot. Byłem przeszczęśliwy, bo tak bardzo ją uwielbiałem. No i od razu zakupiłem, ale musiałem czekać około roku aż będzie dostępna. Moje pytanie dotyczy natomiast innej talii, a to wprowadzenie miało tylko na celu zaznaczenie tego, że "cuda się zdarzają" Otóż, po jakimś czasie, również jako dziecko, dostałem inną gazetę z inną talią kart. Również były to Arkana Wielkie. Nie były tak piękne jak Cosmic Tarot. Znajdowały się na nich po prostu postacie na białym tle, dosyć "śmiesznie" wyglądające, taki surrealistyczne. Nie pamiętam, co to była za gazeta. Wiem tylko tyle, że kart się nie wycinało, ale tak jakby wyrywało. Były wpięte w gazetę i należało je, że tak powiem, "wytargać" z tektury. Były raczej małych rozmiarów i tak jak mówię: może dla kogoś nie przedstawiałyby niczego ciekawego, ale jednak mam do nich sentyment. Problem w tym, że nie posiadam już tych kart. Piszę, bo liczę, że ktoś z Was może będzie pamiętał tę gazetę i tę talię i podpowie mi, czy te karty można gdzieś dostać, czy były robione tylko na potrzeby tamtej gazety. Kurczę... to było z dziesięć lat temu i to wszystko, co mogę Wam powiedzieć, ale na pewno są tu osoby, które mają dłuższe doświadczenie z Tarotem niż ja i może pamiętają w jakich gazetach pojawiał się Tarot na przestrzeni lat. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KatiJo Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 Też miałam karty wycięte z gazety, ale nijak sobie nie przypomnę jak wyglądały Jak nikt nie wpadnie na to, to jedyne co możesz zrobić to poprzeglądać strony z kartami, może Ci się nasunie... Np: Taroteca.tk Tarot Cards, Meanings, Readings & Community at Aeclectic Tarot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villandra Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 może chodzi Ci o Tarota Marsylskiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek93 Posted February 8, 2013 Author Share Posted February 8, 2013 Heh, nie, gdyby to był Marsylski to bym wiedział na pewno. I na pewno bym nie chciał zakupić, bo estetyka tych kart mnie odrzuca. Dziękuję za linki. Stronę Aeclectic znałem wcześniej, a tę drugą przeglądnąłem i również nie ma na niej tych kart. Może były po prostu stworzone od tak, dla gazety. I zresztą na takie właśnie wyglądały. Szkoda, bo choć nie były piękne, to mam do nich sentyment. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PannaDorotka Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 (edited) Ponoć w Claudii w 1997 roku był jakiś tarot do wycinania... może to będzie jakiś trop Na okladce była Pani w kapeluszu w kropki i jakaś torba w gratisie do gazetki ;p (tak, ja też się dziwię, że ktoś może mieć taką pamięć ) Edited February 25, 2013 by PannaDorotka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarna0603 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Na pewno we "Wróżce" były karty do "wyrwania" właśnie. I czasowo by się zgadzało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iridos Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 http://ctud.blox.pl/resource/jws_suligacards.gif moze o te ci chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
exquisite Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 może zerknij jeszcze na tę stronę - http://www.tarotpedia.com/wiki/Tarot_Decks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts