Nebula Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Pod wpływem rozważań filozoficznych zadałam jakże proste pytanie xD Dlaczego Bóg stworzył świat fizyczny? As kielichów, 9 pentakli, 5 buław Hmm...potrzebował placu zabaw? Cytuj
SacralNirvana Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 As Kielichow, 9 Monet, 5 Bulaw ---> suma XIII Smierc; suma HB XV Diabel i V Kochankowie Poniewaz mial mozliwosci ku temu, potencjal. Poniewaz mial w sercu milosc i chcial ja przekazac dalej. Chcial stworzyc cos na podobienstwo siebie. Przekazac te boskosc dalej. Chcial, zeby energia, ktora mial w sobie poszla dalej, stala sie dzialaniem. I chcial stworzyc calkiem nowa forme siebie. Dajac cialo, dal duchowi rowniez pragnienia cielesne i mozliwosc kierowania sie sercem. Swa boska czastke ujal w inna forme i ograniczyl materia. Troche kojarzy mi sie to z tym, dlaczego ludzie pragna miec dzieci? To cos podobnego jest... Cytuj
Gość PannaDorotka Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 bo mu się w tej 9 denarów nudziło pytanie, czy faktycznie go stworzył, a jeśli stworzył, to który bóg w ogóle? Jakoś "nie czuję" tego pytania ;p (żeby nie napisaś, że jest dla mnie bez sensu ;p ) Cytuj
SacralNirvana Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Ja mysle, ze jako Boga mozemy definiowac te Swiadomosc, Energie, ktora jest zrodlem wszystkiego. Mysle, ze jezeli jest ona doskonala i pelna to nie mogla odczuwac jakis brakow czy samotnosci czy tez nudy. Ewentualnie impulsem moglaby byc milosc i chec utworzenia czegos na swoje podobienstwo i obraz (o czym tez mowi Biblia chociazby). Mysle, ze autorka pytania zadala kartom pytanie w takim kontekscie, jak ona pojmuje temat Boga. I takiej odpowiedzi udzielily jej karty. Takiej, ktora jest zrozumiala dla niej i odpowiada jej pojeciu Boga. Gdybym ja sie zapytala na pewno ukazalyby sie inne karty. Najprawdopodobniej takze zupelnie inaczej sformulowalabym to pytanie, poniewaz inaczej pojmuje kwestie "boga"... Takie luzne przemyslenia tylko. Cytuj
Nebula Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Napisano 26 Stycznia 2013 Więc jak lepiej brzmiałoby pytanie? Tak w ogóle to ja też uważam, że Bóg to świadoma, inteligentna energia. Cytuj
Gość PannaDorotka Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Więc jak lepiej brzmiałoby pytanie? Tak w ogóle to ja też uważam, że Bóg to świadoma, inteligentna energia. Odpowiedzą powinny być założenia Twojej religii... jeśli jesteś wierzącą katoliczką, to nie bardzo rozumiem w takim wypadku czemu używasz Tarota... no ale co kto lubi przepraszam za offtop ^^ Cytuj
Nebula Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Napisano 26 Stycznia 2013 Nie praktykuję żadnej religii, dlatego staram się to rozgryźć sama. Cytuj
JagodowaTruskawka Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 hmm ja to widze tak, ze chcial stworzyc cos pieknego, idealnego, taki raj, ale cos poszlo nie tak.. Cytuj
SacralNirvana Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Mysle, ze mozna wierzyc w Boga nie bedac przywiazanym do jakiejkolwiek religii. Nie chodzac do kosciola, nie bedac chrzczonym, bierzmowanym itd. Jedno to duchowosc, inna rzecz to religijnosc. Dla mnie duchowosc dopuszcza wiare w Boga, religijnosc to zawieszenie na konkretnych tradycjach, ramach, wyobrazeniach. I tu takim wyobrazeniem jest wyobrazenie o tym, ze "tarot jest zly". Przykladowo. Rownie dobrze moznaby rzec, dlaczego ktos uzywa kart anielskich? Moznaby wnikac w to i twierdzic, ze skoro Bog jest przeciwny tarotowi i jakimkolwiek formom wrozenia, to i karty anielskie odpadaja. Co do pytania jeszcze... Zeby poznac odpowiedz na to pytanie, warto odkryc najpierw, czym jestesmy? Czy jestesmy tylko tym cialem? Czy jestesmy czyms wiecej? Jezeli czyms wiecej to czym? A to odkryc mozna jedynie doswiadczajac. Dla mnie taka metoda doswiadczania siebie jest medytacja m.in., czysty umysl sprzed myslenia, ale to moje doswiadczanie. Ciekawostka jest, ze np. buddyzm jest postrzegany jako ateizm, jezeli chodzi o Boga. A mistrz Seung Sahn zapytany o to, czy wierzy w Boga, odpowiedzial "oczywiscie!"... Wiara w Boga nie jest zla. Zle sa wszelkie wyobrazenia na jego temat, ktore propaguja rozne religie. Cytuj
KatiJo Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Dlaczego Bóg stworzył świat fizyczny? As kielichów, 9 pentakli, 5 buław Po tych kartach wydaje mi się, że jednak go nie stworzył... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi