Przegrany Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 mam tylko pytanie co on pije??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roseflame Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 Wojtek Cejrowski jest smakoszem YERBA MATE. Pije się ją z bomilli ( najczęściej wydrążona tykwa, przez specjalną słomkę - nie pamiętam jak się nazywa, ale dobrze jak jest srebrna) Tą herbatę naprawdę trzeba polubić. Ma Kofeinę i świetnie pobudza. Po zalaniu gorącą wodą robi się koloru zielonego. Ja ją lubię z mlekiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reina Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 U mnie w biurze jest bardzo popularna z powodu właściwości pobudzających. Nie wiem jak sypana (wszyscy wiedzą, że taka jest najepsza), ale ta z torebeczek smakuje popiołem, przez co jej fanką nie jestem :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roseflame Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Reina, bo to właśnie trzeba sypaną... paproszki mają swój urok i smak... zapraszam do mnie do biura na herbatkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koliber* Posted June 18, 2009 Share Posted June 18, 2009 roseflame ma racje, herbatki sypane są lepsze gatunkowo I zgadza sie, że Yerba Mate daje powera. Trzeba umieć ją dobrze zaparzyć. I można ją parzyć kilkarazy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaisaa Posted July 1, 2009 Share Posted July 1, 2009 Yerba Mate na wlaściwości pobudzające. Kiedys byłam od niej uzależniona, ale to było zdrowe uzależnienie Szkoda, ze mi przeszlo :/ A Yerba Mate w torebce mówie stanowcze i zdecydowane NIE ! Musi byc sypana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vianne Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 Wojtek Cejrowski jest smakoszem YERBA MATE.Pije się ją z bomilli ( najczęściej wydrążona tykwa, przez specjalną słomkę - nie pamiętam jak się nazywa, ale dobrze jak jest srebrna) Tą herbatę naprawdę trzeba polubić. Ma Kofeinę i świetnie pobudza. Po zalaniu gorącą wodą robi się koloru zielonego. Ja ją lubię z mlekiem. Ta "słomka" to własnie bombilla. Naczynka są bardzo różne, osobiście preferuje zwykłe tykwy. Nie ma sensu przeinwestowywać, szczególnie na początku, a tykwa daje fajny klimat Ameryki Południowej Proponuję też nie kupować dużej, z doświadczenia wiem, że małe są bardziej poręczne (proszę pamiętać, że tykwę trzeba zaimpregnować! W wielu sklepach nie mówią o tym). Nie wiem skąd masz informację, że dobrze jak jest srebrna. To dość absurdalny pomysł zważywszy na jej pochodzenie i że w Ameryce Południowej pije się ja w ogromnych ilościach. Proszę darować sobie mate w saszetkach. Zdecydowanie lepiej kupić pół kilowy woreczek na początek, to nie jest dużo wbrew pozorom. Raz zalany susz można zalewać ponownie nawet 7-8 razy. Ale idzie go dość sporo. Tyle, że ta herbata ma smak w odróżnieniu od tego "popiołu", jak ktoś wcześniej trafnie zauważył. Mate zawiera nie tylko kofeinę. Jest również bogata w witaminy, szczególnie w B. Jest sporo różnych gatunków, rodzajów. Różnią się one smakiem, zawartością witamin, siłą działania. Cejrowski dodatkowo rozpromował w Polsce yerba mate po Paragwajsku... Na zimno tzw "terere". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataMusica Posted February 14, 2011 Share Posted February 14, 2011 a mnie Mate nie pobudza... Z resztą kawa też nie, ale kawy w ogóle nie lubię. Ale Matę tak ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasia miła Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 Ja uwielbiam yerbe:) I że tak się wyrażę w firmie zaraziłam kilka koleżanek. I teraz zamiast pić kilka kawek dziennie pijemy yerbe:) Pozdrawiam Kasia _________________________________________________________ Dobrze zagospodarowana przestrzeń? Zobacz kosze cargo i nie miej już z tym problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts