Jump to content

Tranzyty do progresywnych planet

MagiQ

Recommended Posts

• 1 month later...

Kilka różnic:

1) tranzyty do planet urodzeniowych są znacznie lepiej opisane i częściej używane niż drugi przypadek

2) są też prawdopodobnie bardziej poważane

3) tranzyty do planet urodzeniowych mogą być używane "osobno", ale tranzyty do planet progresywnych już słabiej i poleca się zrobić "potrójne koło" z wpływami, aby nie powychodziły różne "dziwne rzeczy"

Samo tłumaczenie jest procesem skomplikowanym i mogło by zająć... potężny artykuł astrologiczny. Trochę więcej można przeczytać w tej anglojęzycznej książce, którą posiadam: Llewellyn's Complete Book of Predictive Astrology: The Easy By Kris Brandt Risk | eBay .

Jednak sama tematyka jest obecnie uboga, ponieważ zdaję sobie sprawę, że większość astrologów w sposób wyraźny nie opisała (przykładowo) różnic pomiędzy dyrekcjami, progresjami, tranzytami na dyrekcje, tranzytami na progresje, tranzytami na solariusz, więc tutaj mógłby powstać nawet... nowy podręcznik, albo co najmniej kurs. A tak, będziemy mieli intuicyjne poszukiwania połączone z próbami znalezienia Graala, jeśli będziemy chcieli używać kilkunastu (!) technik naraz.

Jeśli więc o mnie chodzi, to sam nie potrafię PRECYZYJNIE opisać różnicy pomiędzy tranzytem/natalnym oraz tranzytem/progresją. Widziałem już takie próby, ale mnie to one nie satysfakcjonują...

Pozdrowienia!

• Like 1

• 3 weeks later...
  • 3 years later...
Guest Jaglanka

Ja na podstawie moich obserwacji mogę powiedzieć, że tranzyty na solariusz działają bardzo mocno. Jak się nie wie o co chodzi bo przecież mam takie "fajne" tranzyty aktualnie w radixie warto spojrzeć na tranzyty działające na aktualny solariusz - szczególnie przejścia przed domy solarne. Mogą one okazać się dużo bardziej adekwatne w stosunku do rzeczywistości niż tranzyty na radix - szczególnie jeśli planeta tranzytowa idzie w solariuszu przez dom trudny jak 8 czy 12 - wtedy problemy będą "szły" z domu w radixie lub z nim będą związane.

• Administrator

Ale jest również i odwrotnie - przejście tranzytowe przez solariusz może nie dać większych lub nawet i żadnych efektów, to też sprawdzone jest na własnym radixie (bo ten znam najlepiej i mam możliwość weryfikacji na bieżąco).

W tym wszystkim jest tyle wzajemnych zależności, że można się pogubić. Ja nigdy nie interpretuję solara w oderwaniu od natalnego i progresji, a jak do tego tranzyt bieżący wdepnie, to dopiero mam pewność, że zdarzenie będzie miało miejsce.

Chociaż swego czasu były niejakie rozbieżności między moją interpretacją a mojej prof, ponieważ ja przewidziałam tylko rodzaj zdarzenia nie przykładając się zbytnio do oceny jego wagi, a ona tą wagę oceniła. To był mój błąd, no ale na błędach człowiek się uczy ;)

Guest Jaglanka

Oczywiście - radix jest jak najbardziej podstawą do interpretacji solariusza. Nawet odpuszczając resztę (bo nie każdy chce tak wszystko dokładnie wiedzieć ;) ) bez radixu ani rusz.

• 2 months later...
Witam

Jaka jest różnica między tranzytem do planety urodzeniowej a tranzytem do planety progresywnej ?

Tranzyty do progresji pokazują najbardziej aktualne wydarzenia. Raczej sporo astrologów je stosuje.