Skocz do zawartości

Obszerny przewodnik po Tarocie snow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako swiezo upieczona posiadaczka tarota snow przegladalam ksiazeczke dolaczona do kart ( nie wiem jak polska wersja , ale angielska to malenka - choc tresciwa ksiazeczka) i znalazlam w niej informacje ze wystarczy wyslac maila z prosba i mozna otrzymac spory przewodnik w formacie pdf , za darmo oczywiscie. Wyslalam , dostalam - w ciagu 1 minuty! 144 strony objasnien i wyjasnien ( w tym astrologia i hebrajskie litery ktore sa na kartach) , informacji i interpretacji. Jednym slowem mnostwo wiedzy( na razie tylko z grubsza rzucilam okiem). Jak napislam nie wiem co jest ujete w polskiej ksiazce ( moze to macie i tylko dla mnie to takie odkrycie). Ale jesli ktos zainteresowany i angielski mu nie straszny to mozna wyslac prosbe na adres mailowy : [email protected] .

• 6 lat później...
Napisano

od lat korzystam z tej talii :okok:

i nawet nie wiedziałam, że jest taki poszerzony przewodnik po kartach (książeczke dostałam razem z talią, ale kto by to czytał :_jezyk:)

zapytałam poprzez podany adres kilka dni temu - i dzis otrzymałam na maila :) 

• 3 tygodnie później...
  • Moderator
Napisano
W dniu 4.09.2019 o 15:58, Ava55 napisał:

od lat korzystam z tej talii :okok:

i nawet nie wiedziałam, że jest taki poszerzony przewodnik po kartach (książeczke dostałam razem z talią, ale kto by to czytał :_jezyk:)

zapytałam poprzez podany adres kilka dni temu - i dzis otrzymałam na maila :) 

Możesz przesłać?

Ja mam mieszane uczucia do tej talii, z jednej strony widać bardzo profesjonalne podejście do tematu chociażby na przykładzie właśnie takowej książeczki tudzież przewodnika. Opisy znaczeń i symboli - bardzo dobra pozycja, ale same wizerunki na kartach, no taki typowy Ciro... pięknie ale błędnie.... błądzi niesamowicie ale tworzy pięknei

Napisano

ja nie mam problemów z tą talią - to moja ulubiona

a gdzie wg Ciebie błądzi -co się nie zgadza w Twoim odczuciu ?

plik mam w pdf - jak mi dasz maila, to Ci wyślę

Napisano (edytowane)

Nie uważam, że Ciro za dużo w tej talii błądzi - systemów Tarota jest kilka, zależy według której go porownujesz - pamiętam, że ostatnio byłeś zafascynowany Marselskim ;). Zresztą, na moje - Tarot jest systemem bardzo symbolicznym i metaforycznym, to nie jest coś takiego scislego jak astrologia, lub nawet kabala. Znaczeń i nawiązań jest wiele. Każdy tarocista czyta w nim i widzi co innego, według własnych skojarzeń i odczucia. To jest też jedna z moich ulubionych talii i dobrze się z nią pracuje. Nie narzekam :D

Edytowane przez Nice
  • Moderator
Napisano

Dziewczyny... tak na szybko...

Ciro nie jest tarocistą, tylko rysownikiem, talie tworzył w ramach konsultacji z tarocistkami. O ile w sytuacji, kiedy np. Tarocista ma postawione zadanie stworzyć talię i ma do dyspozycji rysownika np. duet Maria Caratti (wróżka) i Antonella Platano (rysownik współpracujący z Lo Scarabeo) wówczas talia ta (np. ta która obecnie się posługuje The Wheel of the Year) ma przemyślaną kompozycję jest ze sobą spójna, widać w tych taliach, że rysownik namalował obraz, odpowiadający wyobrażeniom wróżki. Przy Ciro jest trochę odwrotnie i to niestety widać po wizerunkach. On ma wizje jakąś koncepcję, która jest poniekąd wariacją talii RW i konsultuje to pod kątem merytorycznym z wróżka....

I popatrzmy na klasyczny przykład karty Kochankowie: na każdej talii  Ciro w tym także i w tarocie snów ta karta przedstawia wizerunek pary w miłosnym uścisku, jest bardzo nacechowana erotyzmem ta karta, podczas gdy, ani Tarot Marsylski, ani Tarot Rider-Waite (Coleman) tego w ten sposób nie przedstawia... jest to po prostu bardzo literalne odwzorowanie nazwy karty... Ciro motyw wyboru z karty Kochankowie (TM) przenosi na 2 buław - w każdej talii Ciro 2 buław ma znaczenie: wybór, podczas gdy nawet i Waita ta karta nie ma takiego znaczenia (jest to raczej karta bierności, wspólnoty (w sensie danego miejsca np. wspólnota mieszkaniowa w danym bloku) karta współpracy, władzy w sensie panowanie).  To są takie dwie podstawowe zmiany, które on wprowadził. Do tego dodałbym wizerunki na każdej innej karcie, w której idąc w stronę artyzmu przedobrzył i wypaczył znaczenie karty np. 9 pucharów, np. 10 buław, 2 monet, itd praktycznie do każdej karty jestem w stanie się przyczepić... ale graficznie są one prześliczne....