Skocz do zawartości

Babcia, dom, zapalone światło

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jakiś czas temu zmarła moja babcia. Z odwiedzinami jej przed śmiercią zwlekałam półtora roku, ponieważ w sercu kryłam zal do niej za mojego tatę, o którym tak często zapominała, mimo tego ze miała tylko dwójkę dzieci i do tego bliźniaków :_smutny:

Po prostu nie mogłam tego przeboleć, smutek w sercu rósł, bo w głębi serca naprawdę bardzo ja kochałam.

Już jakiś miesiąc przed śmiercią wiedziałam, że się z nią nie zobaczę, babcia umarła. Pożegnałam się z nią modlitwą,tylko i wyłącznie (nie poszłam odwiedzić ciała, ponieważ nie chciałam jej takiej zapamiętać). Od śmierci mijają dwa miesiące. Śni mi się jej dom, zapalone zawsze światła w oknach (taki obraz pamiętam z dzieciństwa) i babcia w domu czekająca na mnie, czuję zawsze, że czeka na mnie, a ja muszę tam iść do niej pomoc jej... Jak mam rozumieć to uczucie właśnie, które niesie każdy sen, że muszę iść do niej bo po prostu czuję, że jestem jej potrzebna.Tak jakbym miała się nią zaopiekować.

Jakie to może mieć znaczenie?

Edytowane przez opak
Napisano

Popraw posta zgodnie z ogłoszeniem i regulaminem działu.

PS nie masz polskich liter?

Napisano

Po pierwsze chciał bym powiedzieć że mi przykro z powodu odejścia bliskiej ci osoby i rozumiem co znaczą dla ciebie te sny ale nie koniecznie musi to coś konkretnego oznaczać.Sny równie dobrze mogą wyrażać stan emocjonalny,tęsknotę za czymś.Ale jeśli to coś na prawdę znaczy to być może to że babcia cie na tyle kochała że chce być przy tobie ,lub prosić cię o jakąś pomoc lub sama chce ci pomóc (ja tak miałem kiedyś w śnie) tłumaczeń może być bardzo wiele ale wydaje mi się że raczej chodzi tu o psychikę,pewien rodzaj tęsknotę pamiętasz sytuacje które zakodowały się w głowie,najbardziej charakterystyczne wspomnienia z babcią ,ja osobiście pamiętam mojego dziadka bardzo dobrze choć nie powinienem (umarł jak miałem 5 lat) czasami zdarza mi się że śni mi się sytuacja z dzieciństwa dość banalna ,wtedy zazwyczaj idę zapalić razem z mamą na cmentarz świeczkę nie wiem czy to w twoim przypadku zadziała ale w każdym bądź razie pomodlę się za twoją Babcię

Napisano

dziekuje ci nepi,czytajac twoje slowa zalewam sie lzami:_beczy:

Napisano

OK, poprawiłem polskie litery. Nepi, Ty też się, proszę, naucz rozdzielać wypowiedź enterami.

Myślę, że sam sen mówi dokładnie o tym, co dzieje się w Twoim wnętrzu przede wszystkim. Dziadkowie to też często nasi senni opiekunowie. Dom symbolizuje wnętrze.

Tutaj pojawia się we śnie dom babci. Ten dom mówi zatem bezpośrednio o niej. Zapalone światło w oknach domu to często symbol ciepła rodzinnego, miłości; samo światło to również nadzieja na lepsze jutro.

Sama pisałaś, że to taki obraz domu, jaki zapamiętałaś z dzieciństwa. To dzieciństwo ma też najczęściej największy wpływ na naszą osobowość i wspomnienia oraz ich idealizację.

Wiesz, że to już nie wróci. Myślę jednak, że doskonale zdajesz sobie sprawę z tego ciepła i miłości, jakie w tym wszystkim były. Natomiast to uczucie, że musisz koniecznie do niej iść, postawię hipotezę, że to Twoje poczucie niespełnienia, wyrzuty sumienia lub coś podobnego - związane są z faktem, że nie zdążyłaś się z babcią zobaczyć przed jej śmiercią. Teraz tego już nie cofniesz, ale dlatego powraca w snach.

Jeśli tak jest, to być może nadejdzie symboliczne rozwiązanie tego wewnętrznego konfliktu, kiedy już będziesz na to gotowa.

Napisano

nie zdazylam jej powiedziec ze ja kocham i zaluje....