kr0pecka Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 Powiadają, że pewnego razu spotkały się na Ziemi wszystkie uczucia i cechy ludzkich istot. Gdy Znudzenie ostentacyjnie ziewnęło po raz trzeci, Szaleństwo, jak zwykle obłędnie dzikie, zaproponowało: - Pobawmy się w chowanego! Intryga, niezmiernie zaintrygowana, uniosła tylko lekko brwi, a Ciekawość, nie mogąc się powstrzymać, spytała z typowym dla siebie zainteresowaniem: - W chowanego? A co to takiego? - To zabawa - wyjaśniło żywo Szaleństwo - polegająca na tym, iż ja zakryje sobie oczy i powolutku zacznę liczyć do miliona. W międzyczasie wy wszyscy dobrze się schowacie, a gdy skończę liczyć, moim zadaniem będzie was odnaleźć. Pierwsze z was, na którego kryjówkę trafię, zajmie moje miejsce w następnej kolejce. Podekscytowany Entuzjazm zaczął tańczyć w towarzystwie Euforii, Radość podskakiwała tak wesolutko, iż udało się jej przekonać do gry Wątpliwość, a nawet Apatię, której nigdy niczym nie dało się zainteresować. Jednakże nie wszyscy chcieli się przyłączyć. Prawda wolała się nie chować, w końcu i tak zawsze ją odkrywano. Duma stwierdziła, że zabawa jest głupia, ale tak naprawdę w głębi duszy gryzło ją, iż pomysł wyszedł od kogoś innego. Tchórzostwo z kolei nie chciało ryzykować. - Raz, dwa, trzy - zaczęło liczyć Szaleństwo. Najszybciej schowało się Lenistwo, osuwając się za pierwszy lepszy napotkany kamień. Wiara pofrunęła do nieba, a Zazdrość ukryła się w cieniu Triumfu, który z kolei wspiął się o własnych siłach hen! na sam szczyt najwyższego drzewa. Wspaniałomyślność długo nie mogła znaleźć dla siebie odpowiedniego miejsca, gdyż wszystkie kryjówki wydawały się jej idealne dla przyjaciół: krystalicznie czyste jezioro było wymarzonym miejscem dla Piękności, dziupla - w sam raz dla Nieśmiałości, motyle skrzydła stworzono dla Zmyslowości, powiew wiatru okazał się natomiast najlepszy dla Wolności. W końcu Wspaniałomyślność schowała się za promyczkiem słońca. Z kolei Egoizm znalazł sobie, jak sadził, wspaniałe miejsce: wygodne i przewiewne, a co najważniejsze - przeznaczone tylko, tylko dla niego. Kłamstwo schowało się na dnie oceanów, a może skłamało i tak naprawdę ukryło się za tęczą? Pasja i Pożądanie w porywie gorących uczuć wskoczyli w sam środek wulkanu. Niestety wyleciało mi z pamięci, gdzie skryło się Zapomnienie, lecz to przecież mało ważne. Gdy Szaleństwo liczyło dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć tysięcy dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć Miłość jeszcze nie zdołała znaleźć sobie odpowiedniego miejsca. W ostatniej chwili odkryła jednak zagajnik dzikich róż i schowała się wśród ich krzaczków. - Milion - krzyknęło na końcu Szaleństwo i dziarsko zabrało się do szukania. Od razu, rzecz jasna, odnalazło schowane parę kroków dalej Lenistwo. Chwilę potem usłyszało Wiarę rozmawiającą w niebie z Panem Bogiem. W ryku wulkanów wyczuło natomiast obecność Pasji i Pożądania. Następnie, przez przypadek, odnalazło Zazdrość, co szybko doprowadziło je do kryjówki Triumfu. Egoizmu nie trzeba było wcale szukać, gdyż jak z procy wyleciał ze swej kryjówki, kiedy okazało się, iż wpakował się w sam środek gniazda dzikich os. Trochę zmęczone szukaniem Szaleństwo przysiadło na chwilę nad stawem i w ten sposób znalazło Piękność. Jeszcze łatwiejsze okazało się odnalezienie Wątpliwości, która, niestety, nie potrafiła się zdecydować, z której strony płotu najlepiej się ukryć. W ten sposób wszyscy zostali znalezieni: talent wśród świeżych ziół, Smutek - w przepastnej jaskini, a Zapomnienie... cóż, już dawno zapomniało, iż bawi się w chowanego. Do znalezienia pozostała tylko Miłość. Szaleństwo zaglądało za każde drzewko, sprawdzało w każdym strumyczku, a nawet na szczytach gór i już, już miało się poddać, gdy odkryło niewielki różany zagajnik. Patykiem zaczęło odgarniać gałązki... Wtem wszyscy usłyszeli przeraźliwy okrzyk bólu. Stało się prawdziwe nieszczęście! Różane kolce zraniły Miłość w oczy. Szaleństwu zrobiło się niezmiernie przykro, zaczęło prosić, błagać o przebaczenie, aż w końcu poprzysięgło zostać przewodnikiem ślepej z jego winy przyjaciółki. I to właśnie od tamtej pory, od czasu, gdy po raz pierwszy bawiono się na Ziemi w chowanego, Miłość jest ślepa i zawsze towarzyszy jej Szaleństwo. opowiadanie znalezione na necie;) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patsy Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 ładne:))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirty-rich Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 awww, super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josephina Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 super według mnie ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chill Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 super ) ze tez czegos takiego sie nie doszukalam ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anixot Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Boskie... sama to napisałaś, czy gdzieś wynalazłaś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afuredasu Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Bardzo miło się czytało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sariel Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 hohoh:) fajne:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
petra.b Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 Strasznie to ładne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madia Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 Fantastyczne opowiadanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agusia86 Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 fajne to ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
caliah Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 Bardzo ładne Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ten post Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arielay Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 Po prostu rewelacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Key Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Gdzieś już czytałam to opowiadanie i za każdym razem jeszcze bardziej mi się podoba :serduszka2_na: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 A bo za rzadko zagladacie do tego działu, a tu kilka rewelacyjnych przypowieści: http://www.ezoforum.pl/legendy-i-madrosci-ludowe/11016-minuta-madrosci.html http://www.ezoforum.pl/legendy-i-madrosci-ludowe/9800-nadzieja.html http://www.ezoforum.pl/legendy-i-madrosci-ludowe/5535-siedzac-pod-czarodziejskim-drzewem.html Mądrości zaklęte w słowa. Ja często do nich wracam a ostatnio nawet kolekcjonuję je na swoim blogu Baśnie zapomniane i inne - Onet.pl Blog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaedeaoki Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 sliczne . i takie prawdziwe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wyspa Posted July 29, 2009 Share Posted July 29, 2009 ślepa miłość wzięła się z powiązania karmicznego, które zazwyczaj pęka po pewnym czasie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted July 29, 2009 Share Posted July 29, 2009 pewnie tak, ale w tym wypadku mamy do czynienia z przypowieściami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tamik74 Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 wspaniałe opowiadanko. z przyjemnoscia je czytałam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basik38 Posted September 2, 2009 Share Posted September 2, 2009 Superek ))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieznajomy_nikomu Posted September 5, 2009 Share Posted September 5, 2009 Opowiadanie bardzo przyjemne i świetnie napisane. Gratuluje autorowi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iguanna Posted September 5, 2009 Share Posted September 5, 2009 Śliczne Podczas czytania, słuchałam piosenki o tematyce miłosnej co sprawiło, ze czułam dreszcze na całym ciele śliczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bellugia Posted September 5, 2009 Share Posted September 5, 2009 rewelacja, ja bym dała za to Nobla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niuta Posted January 8, 2010 Share Posted January 8, 2010 bardzo ciekawe i wywołuje uśmiech na twarzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociara1star Posted January 17, 2011 Share Posted January 17, 2011 B . ładne : ) i prawdziwe .. : d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Weles Posted January 17, 2011 Share Posted January 17, 2011 Takie lekkie i wspaniałe. Doskonały styl. Świetnie się czyta. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annuulaa Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 głupie to jest:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Valestil Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 piękne naprawdę wzruszające Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basia1119 Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 piękna opowiesc i taka prawdziwa ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pit Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 Pofantazjować można owszem ,nawety psychoterapia zaleca pofantazjowanie sobie (konstruktywne) dla rozładowania stresu ,ale najgorzej gdy człowiek uwierzy w swoje fantazje i wyobrażenia . Teraz poważnie ,mówi się "'Ślepa Miłość" ,i co to dokładnie znaczy ?,dlaczego ona jest ślepa ta miłość? Ano dlatego że Nasze Uczucia - Pożądanie Seksualne i Namiętność są tak Wielkie i Zniewalające że Zaślepiają nasz rozsądny odbiór rzeczywistości,Rozum ,Rozsądek ,Pożądanie nas tak bardzo Zaślepia i całkowicie że całym światem umysłowym jest dla nas druga osoba . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enyo Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 Pomysłowe ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pit Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 Dzięki ,tak mi do głowy przyszło niedawno . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gullfaxi Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 PIT a nie dla tego 1osobie pozornie nie atrakcyjnej i zostawić wszystko i pójść za np. ślubowaniem z poprzedniego wcielenia lub tzw polówki karmicznej lub reinkarnacja mistrza POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pit Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Możliwe ,nieraz tak nas ciągnie do jakiejś osoby ,bo poprostu znaliśmy się w poprzednim wcieleniu ,lecz rodząc się w tym życiu oczywiście mamy inne ciało wygląd i niepamiętamy tamtego ,gdyż przysłaniają nam pamięć o naszych poprzednich wcieleniacch traumatyczne,ciężkie sytuacje z obecnego życia z lat młodości,musielibyśmy przepracować ciężkie sytuacje ,stresogenne z przeszłości z obecnego życia czyli oczyśccić się z nich ,to będziemy pamiętali kim byliśmy i skąd to i tamto wiemy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reniferek Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Cześć)) Pit czy Ty pisałeś o mnie??????? Bo ja tak czuję!!!!! I naprawdę jest tak, że ciągnie mnie do jednej osoby bezgranicznie. Rozsądek swoje, a serce swoje:))))) Pozdrawiam cieplutko:))))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ELL3 Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Możliwe ,nieraz tak nas ciągnie do jakiejś osoby ,bo poprostu znaliśmy się w poprzednim wcieleniu ,lecz rodząc się w tym życiu oczywiście mamy inne ciało wygląd i niepamiętamy tamtego ,gdyż przysłaniają nam pamięć o naszych poprzednich wcieleniacch traumatyczne,ciężkie sytuacje z obecnego życia z lat młodości,musielibyśmy przepracować ciężkie sytuacje ,stresogenne z przeszłości z obecnego życia czyli oczyśccić się z nich ,to będziemy pamiętali kim byliśmy i skąd to i tamto wiemy . A znasz takich ludzi ktorzy sobie przypomnieli poprzednie wcelenia? Bez pomocy regresingow,hipnozy czy numerologii.W co zreszta nie wierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gullfaxi Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 TAK ja znam pewne fakty z mojego życia zobacz dział życie przed życiem żeby nie robić bałaganu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pit Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 Ell 3 chyoćby ja osobiście przeżyłem i doświadczyłem tak niewiarygodnych rzeczy ,i życia z poprzednich wcieleń-opisałem na blogu,że nic dziwnego że nikt nieraz nie może uwierzyć mi w to co piszę czy mówię ,jest to tak niewiarygodne. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts