Wedrus7521 Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam, Dzisiaj dowiedziałem się od babci że byłem w dzieciństwie u szeptuchy i odprawiała coś przy czym był lany ołów, miało to wskazać strach. Babcia nie chciała więcej powiedzieć. Jak mam to interpretować? Cytuj
ivi123 Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 z tego co się orientuję ołów jest związany z chronieniem osób przed urokami Cytuj
imperatorin Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 a to na pewno był ołów? wikipedia twierdzi że topi się on w temperaturze 327C! już nie mówiąc o tym jak "zdrowe" są jego opary Cytuj
ivi123 Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 masz rację właśnie też o tym poczytałam... Cytuj
Gość Cohen Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 a może chodzi o wosk? Przelewanie wosku dzieciom jest powszechne na wsiach Cytuj
Seid Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 z tego co się orientuję ołów jest związany z chronieniem osób przed urokami Szczególnie skuteczne jest oblanie sprawcy uroku owym roztopionym ołowiem. Działa błyskawicznie i bezkonkurencyjnie. a może chodzi o wosk? Przelewanie wosku dzieciom jest powszechne na wsiach Zdecydowanie chodzi o wosk. Stara, sprawdzona technika. 1 Cytuj
Gość Cohen Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Szczególnie skuteczne jest oblanie sprawcy uroku owym roztopionym ołowiem. Działa błyskawicznie i bezkonkurencyjnie. Dzięki za pomysł, lecę odczynić urok teściowej! ^ ^ Cytuj
Wedrus7521 Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Napisano 15 Kwietnia 2013 Babcia powiedziała wyraźnie że ołów, ale mogła nie pamiętać. Do czego w takim razie służy lanie wosku dzieciom? Babcia mówiła jeszcze że się w tym czasie szeptucha modliła. Cytuj
Eruanon Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Szeptuchy, czy Babki jak są nazywane w moim regionie mają skuteczne praktyki. Sam byłem wożony do szeptuchy, która wykryła mi wady kości i stawów, co wyleczyła masażami i pozostały mi niewielkie pamiątki w postaci zakrzywień mostka. Co prawda matka nadal sie śmieje że w latach 90 mogli mieć za te moje masaże 3 'maluchy' ale warto było Cytuj
Wiedźmin Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam,Dzisiaj dowiedziałem się od babci że byłem w dzieciństwie u szeptuchy i odprawiała coś przy czym był lany ołów, miało to wskazać strach. Babcia nie chciała więcej powiedzieć. Jak mam to interpretować? Z pewnością nie był to ołów, ale wosk;) Babka leje wosk nad głową, a potem patrzy i ocenia o jaki problem może chodzić. Z tego co piszesz przypuszczam, że wyszedł u ciebie tzw. "przestrach". Musiałeś się czegoś przestraszyć w dzieciństwie i widocznie wywołało to jakieś problemy. Cytuj
Seid Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Do czego w takim razie służy lanie wosku dzieciom?Babcia mówiła jeszcze że się w tym czasie szeptucha modliła. W takim razie lała, żeby Cie wyleczyć, a nie zobaczyć co Ci jest. Poza tym musiało to być dawno, bo obecnie nie znam żadnej babki, która stosowałaby tę technikę. Jedna z nich leje co prawda, ale tylko diagnostyczne. Szkoda, bo technika jest bardzo dobra, kąpiele w ziołach się chowają, nawet sławetne jajko nie jest w wielu przypadkach tak skuteczne. Dzięki za pomysł, lecę odczynić urok teściowej! ^ ^ Najlepiej lejek w buzię i do przełyku ^^ Dawniej w ogóle było sporo sposobów leczenia tzw "jadu teściowej", oddzielne dla pań i panów, ale co do skuteczności trudno mi się wypowiedzieć z braku obiektu do badań. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez Seid Cytuj
Wedrus7521 Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Napisano 15 Kwietnia 2013 W dzieciństwie jeszcze wcześniejszym zobaczyłem ducha dziadka pod stołem jak wstałem w nocy iść do rodziców i się przestraszyłem, widocznie to mogło wyjść u szeptuchy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi