Skocz do zawartości

duchy i szpital

Weronika Kozłowska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Śniły mi się duchy, widziałam je przez specjalne urządzenie,

było ich sporo jednak zapamiętałam twarz starszego mężczyzny z wąsami.

Nie byli przyjemnie nastawieni. Bałam się ale pozostawałam tak i się im przyglądałam.

Później sen się urwał i byłam w szpitalu - nie wiem co tam robiłam. Leżałam w sali z chorymi

było bardzo ciasno, była tam też moja córka, również jako pacjent.

Nie wiem co to wszystko oznacza, pomoże ktoś?

Napisano

Ludzie zawsze byli przekonani o istnieniu dwóch światów - naszego/ świata jawy i tego drugiego, w którym istnieją duchy i bogowie, a do którego wstęp mamy tylko we śnie lub w transie.

Twój sen porusza właśnie ten temat. Zwykle człowiekowi nie dane jest przekraczać granice między tymi światami. Do pewnego stopnia jest to obłożone tabu. W wielu kulturach tylko szamani mieli umiejętności/prawo porozumiewać się z duchami. A za to prawo płacili swoim statusem, kogoś innego, odmiennego od zwykłych członków społeczności. Nawet w naszej nowoczesnej, zmechanizowanej kulturze, widzenie ducha jest powodem strachu. Nawet jeżeli mówimy o duchach bliskich, odczuwamy pewien niepokój.

Twój sen pokazuje to poczucie, że nie można tak po prostu przekraczać tej granicy. Potrzebujesz specjalnego urządzenia. A nawet wtedy duchy nie wydają się przyjazne, a oglądanie ich kończy się wizytą w szpitalu.

Powiedziałabym, że zetknęłaś się z czymś co spowodowało, że zaczęłaś rozważać/dostrzegłaś coś, co zwykle nie jest przeznaczone do dostrzegania. Jakieś społeczne tabu, jakąś sprawę, o której wiesz, że zgodnie z konwenansem nie powinnaś myśleć. Coś co było przekroczeniem, jakiejś granicy i co może kończyć się niepokojem i zakłóceniem równowagi.

Być może szpital jest tu nie tylko możliwym zagrożeniem wynikającym ze złamania tabu, ale przyczyną. W szpitalu ludzie chorują a czasem umierają. Śmierć i choroba są również pewnego rodzaju nietykalnym tematem. Przeraża ludzi na tyle, że nie mówi się o niej żeby nie wywoływać wilka z lasu. Jeżeli coś przyciągnęło twoją uwagę do tego tematu to mogłaś poczuć się zaniepokojona.

W tej sytuacji córka w szpitali oznaczałaby twoje obawy o utratę tego co masz, co zdobyłaś, co kochasz.