Skocz do zawartości

Sen o morzu i plazy

Inez2503

Rekomendowane odpowiedzi

• Maestro
Napisano

Kilka dni temu miałam sen...Ponieważ byłam chora, nie miałam siły kłaść kart na niego,ale go zapamiętałam, bo wg mnie był wymowny...

Śniło mi się, że byłam na plaży z mamą i zdaje się była też z nami moja siostra. Stałam przy brzegu morza, morze miało kolor piaskowy, lekko zabrudzony, patrzyłam na dno i chwilami było widoczne, było czyste, a ja patrzyłam, czy będę mogła po nim stąpać (nie lubię jak na dnie leżą śmieci,czy meduzy itp.). Stwierdziłam, że mogę wejść. Wzięłam kij i zaczęłam uderzać w wodę,żeby wywołać fale, mówiłam przy tym, że bardzo kocham fale Bałtyku,bo są krótkie i mocne. Weszłam do wody i zaczęłam "udawać", że pływam. Tak naprawdę pływać niestety nie umiem. Nagle nadeszła mocna fala i ściągnęła mnie daleko od brzegu. Krzyczałam do mamy przerażona, że utonę. Nie miałam punktu zaczepienia,sytuacja wyglądała dramatycznie i nagle pomyślałam : choćbym się zachłysnęła, choćbym miała się poddusić dopłynę do brzegu. Przy brzegu stała moja mama, a ja zaczęłam płynąc i się obudziłam...

S-sygnifikator snu,który przybliży nam faktyczną tematykę snu

1 - czy sen został wywołany wydarzeniem,które już miało miejsce? 10 kielichów - tak, dotyczy mojej rodziny

2- czy ten sen odnosi się do tego,co dopiero ma sie wydarzyć? 6 kielichów Królowa Buław suma Ksieżyc/Pustelnik albo dotyczy to mojej waleczności,albo innej kobiety, która wkracza w zycie moich rodziców

3 -jak należy rozumieć symbolikę snu? Śmierć Słońce suma Koło/Mag to,co złe odejdzie, odzyskam spokój i poczuję się szczęśliwa

4-jak można odnieść ten sen do aktualnej sytuacji pytającego? 2 denarów 7 mieczy suma Słońce/Koło/Mag - jest taki etap podchodów, nieszczerości,sytuacja jest niby klarowna i jasna w tym Słońcu,ale nadal niepewna

5-co chce przekazać pytającemu jego podświadomość? 5 mieczy Umiarkowanie suma Słońce/Koło/Mag jestem niby spokojna, opanowana, no właśnie niby...bo nie osiągnęłam stanu pełnej harmonii, ta harmonia jest pozorna

6-co chce przekazać pytającemu jego nadświadomość? 8 mieczy Król Kielichów suma Wieża/Rydwan mam ograniczyć kontakty z meżczyzna

7-przed czym ostrzega sen? 3 mieczy 4 denarów suma Gwiazda/Siła - mam nie skrywać poczucia zranienia, powinnam raczej dzielić się emocjami

8-do czego zachęca sen?. Sprawiedliwość 8 kielichów Diabeł suma Głupiec nie powinnam oceniać, nie powinnam być zbyt surowa, mam patrzęc sercem i za jego głosem iść, tylko czy nie sprowadzi mnie na manowce?

Ja ten sen w głównej mierze odniosłam do mojej sytuacji rodzinnej, może jednak ktoś z Was odgadnie więcej? Wydaje mi się, że z tego snu płynie też przesłanie, że nawet jak znajdę się w sytuacji bez wyjścia, to i tak znajdę w sobie siły, żeby się z niej wydostać..

Napisano

Kochana -

morze, woda - to Twoje emocje, które jeszcze są w Tobie i co najważniejsze nie okiełzane do końca.

Co zatem wynika - woda jest lekko przybrudzona, a więc Twoja sfera psychiki odpowiedzialna za uczucia nie jest w pełni uporządkowana.

Sen niesie Ci poważne ostrzeżenie - Ty na siłę wkraczasz w tę sferę i za wszelką cenę chcesz proces oczyszczenia przyspieszyć ( o czym świadczą próby pływania - chcesz pływać, chociaż nie umiesz oraz pobudzasz wodę do wytworzenia fal), ale dobrze nie wiesz jak to zrobić -

radzę niczego nie przyśpieszać - psychika gdy jest gotowa, sama podejmie tę walkę - natomiast, gdy następuje to w chwili, gdy ktoś nie jest gotowy - to uwierz mi zalew nieświadomości może być tak duży, że mogą nastąpić zaburzenia psychiczne.

I to poważne. Pamiętaj, że najpóźniej wychodzą na światło dzienne bardzo zadawnione przeżycia, traumy, które mogły zaistnieć w dzieciństwie lub w poprzednich wcieleniach. A wtedy jest się z czym zmierzyć. Końcówka snu zapewnia, że z trudem poradziłabyś sobie z tą całą sytuacją - przemyśl dobrze swoje kolejne kroki w tej kwestii - jeśli koniecznie chcesz to przyśpieszyć to zrób to pod okiem doświadczonego psychoanalityka - nie sama.

• Maestro
Napisano
Kochana -

morze, woda - to Twoje emocje, które jeszcze są w Tobie i co najważniejsze nie okiełzane do końca.

Co zatem wynika - woda jest lekko przybrudzona, a więc Twoja sfera psychiki odpowiedzialna za uczucia nie jest w pełni uporządkowana.

Sen niesie Ci poważne ostrzeżenie - Ty na siłę wkraczasz w tę sferę i za wszelką cenę chcesz proces oczyszczenia przyspieszyć ( o czym świadczą próby pływania - chcesz pływać, chociaż nie umiesz oraz pobudzasz wodę do wytworzenia fal), ale dobrze nie wiesz jak to zrobić -

radzę niczego nie przyśpieszać - psychika gdy jest gotowa, sama podejmie tę walkę - natomiast, gdy następuje to w chwili, gdy ktoś nie jest gotowy - to uwierz mi zalew nieświadomości może być tak duży, że mogą nastąpić zaburzenia psychiczne.

I to poważne. Pamiętaj, że najpóźniej wychodzą na światło dzienne bardzo zadawnione przeżycia, traumy, które mogły zaistnieć w dzieciństwie lub w poprzednich wcieleniach. A wtedy jest się z czym zmierzyć. Końcówka snu zapewnia, że z trudem poradziłabyś sobie z tą całą sytuacją - przemyśl dobrze swoje kolejne kroki w tej kwestii - jeśli koniecznie chcesz to przyśpieszyć to zrób to pod okiem doświadczonego psychoanalityka - nie sama.

Wiesz, w sumie wydaje mi się, że dałam sobie radę z wieloma sprawami,czuję się dużo silniejsza niż byłam,ale chyba są we mnie traumy, przeżycia z wczesnych lat mojego życia..