Geranium Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) Sacral Nirvana poleciła mi kiedyś fajny rozkład Osho na zrozumienie siebie i pewnych złych schematów, które w życiu powielam. Chodzi o schematy zachowań, które są złe, a mimo to wkółko do nich dochodzi, tak jakbym się nie uczyła na błędach. Ciężko mi się to interpretowało, co jest chyba wyraźnym sygnałem, że jednak nie rozumiem siebie xD 1) Główny temat - Świat - nie wiem zupełnie o co chodzi w tym punkcie, czy temat jako problem, czy co... w każdym razie pomyślałam, że mam wiele możliwości, talentów i opcji, których nie wykorzystuję przez jakieś obawy, gorsze nastroje, lenistwo. 2) Czynniki wewnętrzne, których nie jestem świadoma - 2 buławy - może problem z wyborami? Źle ich dokonuję, brak mi konsekwencji, kiedy już się na coś zdecyduję? 3) Czynniki zewnętrzne, których jestem świadoma - 3 kielichy - znowu problemowa karta, serio nie wiem, przychodzi mi na myśl w odniesieniu do tej karty tylko to, że dzięki kompromisom mogłabym być dużo szczęśliwsza w życiu. 4),5) Rozwiązanie, którego potrzebuję - Królowa Buław, 5 denarów - może powinnam skupić się na samodoskonaleniu, rozwoju osobistym, a reszta sama by się ułożyła najlepiej, bo póki próbuję ogarnąć życie prywatne to guzik z tego wychodzi, a na 'karierę' i hobby też narzekam, bo przez to zaniedbuję te sfery. Za bardzo chcę mieć kontrolę nad ludźmi i za dużo analizuję. 6) Rozwiązanie ostateczne, wgląd w sprawę - Gwiazda - dla mnie problemem jest nie karta, a podpunkt, nie wiem o co chodzi, czy to jest rozwiązanie, które samo przyjdzie, czy znowu jakieś najlepsze proponowane dla mnie, nie wiem, ale kojarzy mi się nadal z wykorzystaniem własnego potencjału i przedłożeniem tego ponad relacje, którym poświęcam chyba za wiele czasu i energii. Co o tym sądzicie? Może sama Sacral Nirvana się wypowie? Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez Geranium Cytuj
Ewitta Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Brak ci samodyscypliny. Za dużo myślisz, za mało działasz. Świat mówi o tym, że jesteś ciekawa życia, wiesz ile ci oferuje. Ale Świat pokazuje też chaos w twoim życiu i nieumiejętność jego ogarnięcia. W 2óch buławach dużo planujesz. U RW mężczyzna trzyma właśnie świat - globus i planuje gdzie pojedzie i co zrobi. Niestety na planowaniu się kończy. Za to jeśli dzieje si coś ciekawego, jakaś, zabawa, to jesteś tam w pięć minut. 3 kielichy, to karta zabawy, spotkań ze znajomymi. Generalnie miłego i przyjemnego spędzania czasu. A żeby odnieść w czymś sukces, to wiadomo, trzeba poświecić czemuś więcej czasu. Królowa buław i 5 monet - może zrezygnować z pewnych przywar królowej buław. Królowa buław nie jest typem pracusia, jest za to bardzo emocjonalna i emocjami w życiu się kieruje. "Mam zły dzień, to nie zrobię tego, bo mi się nie chce". Niech inni zrobią. Ale z kolei jest bardzo ambitną kobietą, więc rodzi w niej to pewien dysonans. Zazwyczaj więc pracą obarcza innych. Gwiazda - zastanowić się co w życiu jest dla ciebie ważne, czego chcesz tak na prawdę i do czego dążysz. Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez Ewitta Cytuj
Erza Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 1) Główny temat - Świat są dwa światy... ten pierwszy to Ty sama, to, co myślisz, czujesz, pokazujesz, mówisz, pragniesz, etc. Drugi to świat zewnętrzny, to, co Cie otacza, czyli ludzie, sprawy, sytuacje, doświadczenia; sądzę, aby problem się rozwiązał powinnaś zrozumieć, że człowiek jest małym światem żyjącym w wielkim świecie, że to, co myślimy przekłada się na rzeczywistość; my jesteśmy praprzyczyną tego, co odbija w świecie, świat nie decyduje za nas, to my się zgadzamy na obecność czegoś w naszych małych światach lub nie, ale czasami są pewne rzeczy, które musimy oddać, musimy się pogodzić z ich stratą i niekiedy jest to bardzo bolesne, ale właśnie akceptacja tych zmian jest lepsza niż kurczowe trzymanie się czegoś; Świat mówi też o otwartości umysłu, ta karta zawsze kojarzy mi się z typowym renesansowym humanistą, który dostrzega dobre i złe strony i wybiera rozsądnie 2) Czynniki wewnętrzne, których nie jestem świadoma - 2 buławy tu chyba istnieje problem zjeść ciastko i mieć ciastko; za dużo kombinujesz, szukasz jedynie plusów i minusów zamiast działać, nie oceniasz też swojego postępowania (przepraszam, jeśli piszę za ostro); w 2 za dużo chcesz a za mało się o to starasz; być może obawiasz się ryzyka lub konsekwencji swoich działań (szczególnie tych, które wiążą się z obraniem nowej drogi) 3) Czynniki zewnętrzne, których jestem świadoma - 3 kielichy sądzę, że jeśli pojawia się szansa na coś, np. na wyjście na imprezę, sms od faceta z propozycją spotkania, to Ty zawsze jesteś na tak; to może też zabrzmi za ostro, ale wydaje mi się, że chcesz być postrzegana jako osoba towarzyska, mająca czas, będąca zawsze gotowa na propozycje spotkań, na pomysły innych, czekasz tylko aż ktoś przejmie inicjatywę; hm czasami trzeba znaleźć równowagę w tym wszystkim 4),5) Rozwiązanie, którego potrzebuję - Królowa Buław, 5 denarów widzę to podobnie jak Ewitta, zrezygnować z cech Królowej buław, oczywiście tych negatywnych, Królowa jest w gorącej wodzie kąpana, chce wszystko na już i na teraz przy małym swoim wkładzie własnym, jest ekspansywna, wszędzie jej pełno, jest zawsze chętna na propozycje innych; Kochana sama ma z tym problem też jestem taka, niezorganizowana, spontaniczna, a kiedy dzieje się coś nie po mojej myśli jest płacz, rozczarowanie i obwinianie wszystkich dookoła 6) Rozwiązanie ostateczne, wgląd w sprawę - Gwiazda spróbuj zobaczyć siebie w innym świetle, oczyma innych, posłuchaj tego, co mówią o Tobie inni, może pewne stwierdzenia się powtarzają i warto byłoby się im przyjrzeć, że skoro enta osoba mówi Ci, że Twoje postępowanie jest niewłaściwe, to może faktycznie takie jest; czasami przyjmujemy krytykę innych jako atak na naszą osobą, myślimy: " a co on/ona tam wie, zazdrości mi i tyle", a to tak nie jest, sami boimy się przed sobą przyznać, że mamy wady i nie jesteśmy idealni, grunt to zauważyć te wady, nie spychać ich, próbować je zmienić, nie od razu spektakularnie, ale powoli, znaleźć ich przyczynę Cytuj
Geranium Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Dziękuję Wam, dziewczyny, bardzo mi pomogłyście :* Szczególnie Ewitta, mnóstwo mi uświadomiłaś Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi