Skocz do zawartości

Jak się zakończy dla mnie kwestia noszenia okularów? - będzie weryfikacja 7 maja

Erza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w czwartek byłam u okulisty, w celu takiej wizyty kontrolnej

okazało się, że na lewym oku mam zarysowaną rogówkę :(

i do tego czasu mam zakraplać oczy i nosić okulary (przez dwa lata nosiłam soczewki kontaktowe)

7 maja idę na kolejną wizytę

dodam, że okularów nie chcę nosić, nie znoszę ich, utrudniają mi uprawianie sportu i ogólnie czuję się w nich źle i mało pewna siebie

stąd kilka pytań

1. jak przedstawia się stan zdrowia mojego lewego oka na dzień dzisiejszy?

Sprawiedliwość, Królowa kielichów, Królowa monet ---> suma Wieża/Rydwan

pojęcia nie mam, chyba karty pokazały samą wizytę czwartkową, Sprawiedliwość u mnie ma zamknięte oczy; sądzę, że karty pokazały, że sama sobie zapracowałam na to zarysowanie, że nosiłam ciągle soczewki, a nie robiłam przerw; ogólnie oko jest w trakcie gojenia się

2. jak będzie przedstawiał się stan mojego lewego oka na dzień 7 maja (czyli wizyty)?

wypadła 8 buław, dalej Mag, Kochankowie, 7 monet ---> suma Koło/Mag

myślę, że do tego czasu oko będzie zdrowe, aczkolwiek jeszcze trzeba będzie nosić okulary :( i za jakiś czas udać się na kontrolę

3. co zaleci mi okulistka?

Wisielec, As buław, Słońce ---> suma Koło/Mag

jeszcze odczekanie z noszeniem soczewek, albo robienie przerwy w ich noszeniu, np. od rana do godziny 17 noszenie soczewek, a potem okulary; być może jeszcze będę musiała zakraplać oko

4. czy będę mogła nosić soczewki?

Król mieczy, Rycerz mieczy, Umiarkowanie ---> suma Sprawiedliwość

chyba tak, ale na zmianę z okularami

Napisano

trzeba będzie do 8 dni stosować się do zaleceń lekarza. W przeciwnym razie istnieje prawdopodobieństwo, że może wdać się infekcja i komplikacje. Jednak widać,że jesteś i będziesz pod opieką lekarza,przez co nastąpi szybka poprawa. Podsuma pokazywać może uraz (wieża) na skutek przemieszczania się czegoś w oku (rydwan)...więc jak najbardziej efekt uboczny noszenia szkieł...albo chodzenia na drzemkę w szkłach gdy oko się wysusza...

2. jak będzie przedstawiał się stan mojego lewego oka na dzień 7 maja (czyli wizyty)?

będzie znaczna poprawa, ale lekarka mimo to może zalecić zakrapianie oczu i inne szkła... jakby dobrano Ci inne? Nie wiem czy wiesz, ale nie każde szkła mają taką samą średnicę...może u Ciebie jest zbyt wielka i podrażnia oko?

zmianę szkieł albo propozycja okularów ;) napewno nowe rozwiązanie jakieś :)

oj zaleci okulary...zdaje się...by oczy odpoczęły od szkieł.

Pytanie tylko czy połuchasz zaleceń hehe

Napisano

Dzięki Daff

może faktycznie one są duże... sama nie wiem, ale nosiłam je 2 lata i nic mi nie było, nawet pojęcia nie miałam, że cośkolwiek mi dolega, dopóki nie poszłam na wizytę...

w okularach za bardzo chodzić nie chcę :( nie po to zdecydowałam się na soczewki, żeby wracać do piksów ;/

ale jak trzeba będzie, to będę nosić ;/ bo większych powikłań nie chcę

Napisano

nie wiem jakich używasz,ale może spróbuj acuvue oasys miesięczne lub 2 tygodniowe?

Napisano
nie wiem jakich używasz,ale może spróbuj acuvue oasys miesięczne lub 2 tygodniowe?

no właśnie tych używam

Napisano

no to te dobre są...zapytaj więc przy okazji czy podczas drzemki gdy wysusza Ci się oko mogła CI sie uszkodzić :)

Napisano
no to te dobre są...zapytaj więc przy okazji czy podczas drzemki gdy wysusza Ci się oko mogła CI sie uszkodzić :)

zapytam, ale ja wiem już czym sobie "uszkodziłam" oko i kiedy mniej więcej to było

zatarłam sobie oko i soczewka się podwinęła i przesunęła, trąc przy tym oko

Daff, a zerkniesz jeszcze do moich schematów?

Napisano

zerknę zerknę, skończę tylko co zaczęłam bo siedzę jeszcze na czymś innym:)

• Maestro
Napisano

W tej sprawiedliwości to ja widzę to tak: przedstawia się tak, jak je potraktowałaś:) Widać, że trzeba nawilżyć oko, ja w Królowej Kielichów widzę nadprodukcje łez jako reakcję na stan zapalny (bo pewnie jakiś lekki jest, choć niewidoczny "gołym okiem"), nie powinnaś może nadwerężać tego oka, tzn. nie zakładać soczewek, nosić okulary przeciwsłoneczne, żeby nie narażać oka na niekorzystny wpływ czynników zewnętrznych (wiatr, słońce itp.)

wg mnie widać, że proces gojenia będzie przebiegał szybko i prawidłowo, ale na efekty będziesz musiała jeszcze poczekać:) Tzn. będzie dobrze, ale okulista zaleci Ci wizytę kontrolną za tydzień.

zaleci odpoczynek, zaniechanie używania soczewek na jakiś czas

nie od razu,z czasem tak, będziesz mogła, ale w chwili obecnej potrzebne będą okulary

Czy używasz kropli nawilżających? Ja ostatnio sobie kupuję. 2 lata temu wpadło mi coś do oka pod górną powiekę, bardzo bolało, płukanie solą fizjologiczna nic nie dało.Potem ten okruszek utkwił mi w tęczówce, przerażona pobiegłam z powrotem do pracy do okulisty, który wyjął mi to z oka i powiedział, że mam lekką ranke rogówki, spowodowaną tym, że to "coś " mi wpadło. Zalecił nawilżanie oka i powiedział, że jutro będzie już ok.I faktycznie było. Dlatego polecam używanie jakichkolwiek kropelek, nawet nie codziennie, ale od czasu do czasu. Choć podejrzewam, że Ty używasz z powodu szkieł.

Napisano

Dzięki Inez, no teraz używam żelu i biodacyny, czyli hardkorowo poszło skoro dała mi antybiotyk, nic na tym oku nie widać tylko mi trochę przeszkadza przy mruganiu

nie mam pojęcia czym to się zakończy

• Maestro
Napisano
Dzięki Inez, no teraz używam żelu i biodacyny, czyli hardkorowo poszło skoro dała mi antybiotyk, nic na tym oku nie widać tylko mi trochę przeszkadza przy mruganiu

nie mam pojęcia czym to się zakończy

Biodacyna nie jest silnym antybiotykiem, więc spoko. Ale widzę, ze znowu pojawiła sie w aptekach, bo jeszcze 2 lata temu były ogromne problemy z tymi kroplami, bo zdaje się, że producent nie dostał zgody, jakies parametry nie były spełnione.Nasi okuliści przestali ją przepisywać:)

Napisano
Biodacyna nie jest silnym antybiotykiem, więc spoko. Ale widzę, ze znowu pojawiła sie w aptekach, bo jeszcze 2 lata temu były ogromne problemy z tymi kroplami, bo zdaje się, że producent nie dostał zgody, jakies parametry nie były spełnione.Nasi okuliści przestali ją przepisywać:)

nie znam się na tym :) chodzi mi o skuteczność, ale coś czuję, że to się tak łatwo nie skończy :(

• Maestro
Napisano
nie znam się na tym :) chodzi mi o skuteczność, ale coś czuję, że to się tak łatwo nie skończy :(

Żel pewnie nawilżający? To dobrze, bo działa mocniej niż krople (wiem to od znajomego farmaceuty:lol:). Nie martw się, będzie dobrze. Boli Cię?

Napisano
Żel pewnie nawilżający? To dobrze, bo działa mocniej niż krople (wiem to od znajomego farmaceuty:lol:). Nie martw się, będzie dobrze. Boli Cię?

hehehe, już ja wiem od jakiego farmaceuty :zeby: żel jest wspomagający w leczeniu uszkodzeń rogówki, m.in. przy noszeniu soczewek kontaktowych

na początku noszenia miałam krople nawilżające, ale potem nie były mi potrzebne

w zasadzie sama nie wiem, czy mnie boli czy nie, czy sobie wmawiam...

Napisano

Sprawiedliwość, Królowa kielichów, Królowa monet ---> suma Wieża/Rydwan; HB VIII Sprawiedliwosc

No jest problem, widac, ktory trzeba usunac. W tej chwili jestes pod opieka lekarza, masz spore szanse na to, zeby oko ladnie wyzdrowialo. Wazne, zebys stosowala sie do zalecen lekarskich, bo widac, ze winiki sa adekwatne do tego, jak sie tych zalecen posluchasz. Jezeli je zignorujesz i odpowiednio do tego bedzie efekt dla zdowia Twojego oka.

wypadła 8 buław, dalej Mag, Kochankowie, 7 monet ---> suma Koło/Mag, HB XXII Glupiec i IV Cesarz

No chwile to potrwa, zanim bedzie widac efekty. Widac tu konkretne dzialania, ale tez Twoje zniecierpliwienie ta sytuacja. Chcialabys, zeby poszlo szybko a to moze sie nieco przedluzyc (w kontekscie tego, jak Ty bys tego chciala). Wazne, zeby teraz odpowiednio zadzialac, bo na przyszlosc to Tobie zaowocuje. Nawet, jezeli nie od razu bedzie widac efekty, one przyjda... takze cierpilwosci, leczenie przyniesie pozytywne skutki.

Wisielec, As buław, Słońce ---> suma Koło/Mag, HB V Papiez

Jeszcze jakis czas bedziesz musiala nosic okulary. Na razie stan oka nie bedzie jeszcze pozwalal na noszenie soczewek. Takze pozostanie na ten czas tak, jak jest. Okulistka widac chce miec pewnosc, ze wszystko pojdzie dobrze. Chce zapobiegac jakims powiklanim na przyszlosc.

Król mieczy, Rycerz mieczy, Umiarkowanie ---> suma Sprawiedliwość; HB XIV Umiarkowanie i V Papiez

Tak, ale wylacznie, jezeli teraz zastosujesz sie do zalecen lekarki. Jezeli tak sie nie stanie i zignorujesz to, mozesz miec dalsze problemy ze wzrokiem i tym samym byc moze brak mozliwosci noszenia soczewek. Takze to, co bedzie pozniej zalezy od tego, co zrobisz teraz.

Napisano

Bardzo dziękuję Sacralku :*

no właśnie pilnuję dawkowania kropli, nie przemęczam oka, wcześniej kładę się spać, dziś już mi się nieco nastrój i nastawienie poprawiło także myślę, że będzie ok :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Weryfikuję :)

myślę, że do tego czasu oko będzie zdrowe, aczkolwiek jeszcze trzeba będzie nosić okulary :( i za jakiś czas udać się na kontrolę

jeszcze odczekanie z noszeniem soczewek, albo robienie przerwy w ich noszeniu, np. od rana do godziny 17 noszenie soczewek, a potem okulary; być może jeszcze będę musiała zakraplać oko

chyba tak, ale na zmianę z okularami

oko jest zdrowe, nie ma śladu po zarysowaniu :))))

mogę już nosić soczewki :))))

okulistka poradziła jeszcze na noc zakraplać oko żelem, aby wykończyć opakowanie

okularów nosić nie muszę, chyba, że mam taką potrzebę :)

karty dobrze to wszystko pokazały :)))

dzięki za pomoc :*