Skocz do zawartości

Męcząca praca....

Iwka78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

pracuję tutaj od 3 lat... nie lubię pracy biurowej... chciałam po prostu zobaczyć, czy może coś się zmieni do lipca 2013 roku....

Pytanie: Jak będzie wyglądała moja praca w obecnej firmie do końca lipca 2013 roku, co się będzie działo....

Karty RW, ułożenie proste.

Karta 1 opisuje: Główny problem, okoliczności, sytuację obecną lub główny cel. Obrazuje również stan emocjonalny i psychiczny, główne wpływy – 4 buławy – jestem zniechęcona do tej pracy….

Karta 2 opisuje - co powoduje pogłębienie problemu, wpływy pogłębiające problem lub łagodzące, a także osoby zaangażowane – 8 mieczy – kompletnie nie widzę tutaj miejsca dla siebie i możliwości wyjścia….

Karta 3 opisuje - powód danej sytuacji, podstawowe impulsy, dążenia i pragnienia, które nie są uświadomione, opowiada dlaczego tak jest. – 7 buław – nie mam możliwości przebicia się. Tutaj nie liczą się dobre pomysły….

Karta 4 opisuje - sytuacje z przeszłości, które wpływają na obecną sytuację. Pokazuje wydarzenia, okazje, które tracą już na znaczeniu. Zakończone sprawy – As buław – obiecywano mi złote góry, nie dostałam nic z tego złota…

Karta 5 opisuje - Twoją postawę i obecne przekonania, cel do jakiego dążysz, jakich oczekujesz efektów w związku z tą sprawą. – paź pucharów – nie wiem, co pokazuje paź… bo ja już niczego nie oczekuję… dla mnie to czysta wegetacja….

Karta 6 opisuje - Tradycyjnie uznawana jako ukazanie najbliższej przyszłości. To zbliżające się wpływy, wydarzenia, okazje, obawy. To czym człowiek jeszcze się zajmie w niedalekiej przyszłości. – 5 denarów dobrane X koło – na podwyżkę ni e mam co liczyć, to już wiem, ale chyba trzeba się zdać na los….

Karta 7 opisuje - Postawę pytającego w tej sytuacji. Podejście do tematu, punkt widzenia, pozycja, stanowisko lub rola, którą akceptuje. Jak również to co chce osiągnąć, jaki ma cel i co może – 10 buław – dostałam kilka nowych obowiązków, a co za tym idzie zero dodatkowej kasy….

Karta 8 opisuje - reakcje i postawę środowiska fizycznego, emocjonalnego czy społecznego. To obraz sytuacji jaki widzi otoczenie (partner, rodzina, pracownicy, znajomi, pracodawca)- 10 denarów dobrane 9 denarów – pracodawca widzi, że może sobie na mnie zarobić… i generalnie jestem niedoceniana….

Karta 9 opisuje - Tradycyjnie oczekiwania pytającego lub jego obawy. Jest to jednak karta dająca więcej istotnych informacji. Zwraca uwagę na to, co powinno się wiedzieć, czego unikamy w danej sytuacji, czego nie bierzemy pod uwagę- XVII Gwiazda – no oczywiście jak to ja… mam nadzieję, że coś się tu zmieni….

Karta 10 opisuje - możliwy rezultat – 3 buławy dobrane: VI kochankowie, rycerz mieczy, król mieczy – 3 buławy pokazują, że idę chyba o coś zawalczyć…. Będę musiała chyba dokonać jakiegoś wyboru…

dziękuję

I.

• Maestro
Napisano

W Twoich kartach nie ma tragedii:)

Karta 1 opisuje: Główny problem, okoliczności, sytuację obecną lub główny cel. Obrazuje również stan emocjonalny i psychiczny, główne wpływy – 4 buławy – ja bym powiedziała tak, że chciałabyś odpocząć, potrzebujesz oddechu, relaksu, spokoju

Karta 2 opisuje - co powoduje pogłębienie problemu, wpływy pogłębiające problem lub łagodzące, a także osoby zaangażowane – 8 mieczy – sama siebie ograniczasz negatywnym myśleniem

Karta 3 opisuje - powód danej sytuacji, podstawowe impulsy, dążenia i pragnienia, które nie są uświadomione, opowiada dlaczego tak jest. – 7 buław –są rzeczy, które Ci przeszkadzają, TY chciałabys, aby było inaczej, a tymczasem jest coś co na to nie pozwala, myslę, że jednak blokuje Ciebie Twoje nastawienie

Karta 4 opisuje - sytuacje z przeszłości, które wpływają na obecną sytuację. Pokazuje wydarzenia, okazje, które tracą już na znaczeniu. Zakończone sprawy – As buław – być może poczułas jakis przypływ energii, impuls do dizałania, coś co sprawiło, że poczułaś, że jednak chcesz tu być, a tu...zonk

Karta 5 opisuje - Twoją postawę i obecne przekonania, cel do jakiego dążysz, jakich oczekujesz efektów w związku z tą sprawą. – paź pucharów – jesteś troszkę przewrażliwiona, z drugiej strony chciałabyś, aby ktoś spojrzał na Ciebie życzliwiej, jak na człowieka, nie jak na robota

Karta 6 opisuje - Tradycyjnie uznawana jako ukazanie najbliższej przyszłości. To zbliżające się wpływy, wydarzenia, okazje, obawy. To czym człowiek jeszcze się zajmie w niedalekiej przyszłości. – 5 denarów dobrane X koło – ja myślę, że po okresie takim mało ciekawym nastąpią nieoczekiwane przez Ciebie pozytywne zmiany, tym bardziej, że suma obu kart daje Cesarzową

Karta 7 opisuje - Postawę pytającego w tej sytuacji. Podejście do tematu, punkt widzenia, pozycja, stanowisko lub rola, którą akceptuje. Jak również to co chce osiągnąć, jaki ma cel i co może – 10 buław – jesteś zmęczona, tym bardziej, że jesteś osoba odpowiedzialną przy tym, czyli przejmujesz się swoimi obowiązkami

Karta 8 opisuje - reakcje i postawę środowiska fizycznego, emocjonalnego czy społecznego. To obraz sytuacji jaki widzi otoczenie (partner, rodzina, pracownicy, znajomi, pracodawca)- 10 denarów dobrane 9 denarów – otoczenie mysli sobie, że masz pracę, pieniądze, jesteś zadbana i niezależna, ono nie dostrzega problemów

Karta 9 opisuje - Tradycyjnie oczekiwania pytającego lub jego obawy. Jest to jednak karta dająca więcej istotnych informacji. Zwraca uwagę na to, co powinno się wiedzieć, czego unikamy w danej sytuacji, czego nie bierzemy pod uwagę- XVII Gwiazda – ale wiesz co, jesteś mimo wszystko optymistką i naprawdę wierzysz w poprawę sytuacji:)

Karta 10 opisuje - możliwy rezultat – 3 buławy dobrane: VI kochankowie, rycerz mieczy, król mieczy

wydaje mi się, że pojawi się jakaś możliwość,wybór, będziesz musiała podjąć konkretną decyzję, wprowadzi to w Twoje zycie trochę chaosu i zamieszania

• Lubię to! 1
Napisano

Widać zmęczenie, dużo pracy i wewnętrzną chęć zmian. Niestety tylko wewnętrzną chęć. Zasiedziałaś się w tej firmie i przyrosłaś to tego stanowiska, takie stateczne karty jak 4 buławy.

Może warto porozmawiać podwyżce, albo rozejrzeć się za innym zajęciem? Bo w MOŻLIWYCH rezultatach masz karty ruchu. Ale to są tylko możliwości, a nie pewne rezultaty.

Kombinuj.

• Lubię to! 1
Napisano
Karta 1 opisuje: Główny problem, okoliczności, sytuację obecną lub główny cel. Obrazuje również stan emocjonalny i psychiczny, główne wpływy – 4 buławy – jestem zniechęcona do tej pracy….

Nie wiem. Mi kojarzy sie to tak, jakby ta praca byla etapiem, ktory mentalnie juz za soba zamknelas a jednak jeszcze tam tkwisz. Nie czujesz wiecej zadowolenia, chcialabys ruszyc do przodu.

Karta 2 opisuje - co powoduje pogłębienie problemu, wpływy pogłębiające problem lub łagodzące, a także osoby zaangażowane – 8 mieczy – kompletnie nie widzę tutaj miejsca dla siebie i możliwości wyjścia….

No jak wyzej. Doszlas do punktu, do tzw. slepej uliczki i nie widzisz mozliwosci ruchu, w tym takze rozwoju. Czujesz sie, jakby ktos zamknal Cie w klatce, odebral sily zyciowe a jednak kazal sie z tego cieszyc. Nie daje Ci to wiecej radosci.

Karta 3 opisuje - powód danej sytuacji, podstawowe impulsy, dążenia i pragnienia, które nie są uświadomione, opowiada dlaczego tak jest. – 7 buław – nie mam możliwości przebicia się. Tutaj nie liczą się dobre pomysły….

Ta praca to dla Ciebie jak walka z wiatrakami. Ile bys sie nie wysilala, wkladasz wiecej wysilku niz potem masz z niego zyskow. Takze wklad pracy Twojej, jak rowniez zaangazowania, jest nierownomierny do tego, co wraca do Ciebie z powrotem. To wlasnie powoduje w Tobie poczucie niezadowolenia. Czujesz sie niedoceniania, o wiele rzeczy musisz walczyc. Nie czujesz sie tam juz u siebie.

Karta 4 opisuje - sytuacje z przeszłości, które wpływają na obecną sytuację. Pokazuje wydarzenia, okazje, które tracą już na znaczeniu. Zakończone sprawy – As buław – obiecywano mi złote góry, nie dostałam nic z tego złota…

No tak, jak sama piszesz, byl impuls, ktory sprawial wrazenie, ze mogloby z tego, cos byc. Impuls pozostal impulsem i nie rozwinelo sie z tego nic znaczacego, przynajmniej dla Ciebie.

Karta 5 opisuje - Twoją postawę i obecne przekonania, cel do jakiego dążysz, jakich oczekujesz efektów w związku z tą sprawą. – paź pucharów – nie wiem, co pokazuje paź… bo ja już niczego nie oczekuję… dla mnie to czysta wegetacja….

No, ze jednak uda Ci sie spelnic swoje marzenia, moze bardziej nawet oczekiwania. Chcesz, zeby cos sie zadzialo, czekasz moze tez na jakis gest ze strony (pracodowcow), ktory by to wszystko jeszcze mozliwie naprawil. Takie ludzenie sie co nieco, ze moze nie jest (jeszcze) tak zle, jak czujesz.

Karta 6 opisuje - Tradycyjnie uznawana jako ukazanie najbliższej przyszłości. To zbliżające się wpływy, wydarzenia, okazje, obawy. To czym człowiek jeszcze się zajmie w niedalekiej przyszłości. – 5 denarów dobrane X koło – na podwyżkę ni e mam co liczyć, to już wiem, ale chyba trzeba się zdać na los….

No sama 5 Monet wskazuje na radzenie sobie z sytuacja taka, jaka jest i wlasnie bida, ale po nim nastepuje kolo, ktore wszystko zmienia. W sumie tu moznaby dociagnac jeszcze karte. Podsumy to Cesarzowa i HB Diabel i Kochankowie. To nie sa podsumy jednoznacznie wskazujace na zly obrot sprawy. Raczej wskazuja one na to, ze mogloby byc lepiej, musialabys jednak w zdecydowany sposob zadzialac. Nie wiem, ruszyc cos, co Cie w tej chwili bardzo mocno ogranicza. Masz Cesarzowa a ta jest zadowolona... masz Kochankow a to tez obraz zadowolenia i decydowania w zgodzie ze soba. Ale poprzedza ich Diabel, ograniczenia. Moze ze strony szefowstwa, a moze u Ciebie. Przypatrz sie temu i zastanow, co moznaby zrobic. Tylko taka mysl...

Karta 7 opisuje - Postawę pytającego w tej sytuacji. Podejście do tematu, punkt widzenia, pozycja, stanowisko lub rola, którą akceptuje. Jak również to co chce osiągnąć, jaki ma cel i co może – 10 buław – dostałam kilka nowych obowiązków, a co za tym idzie zero dodatkowej kasy….

Tak, czujesz sie przytloczona tym wszystkim. Nie sprawia Ci to radosci. Wlasnie, nieodpowiednio wynagradzana praca nie daje poczucia spelnienia a jedynie przytlacza.

Karta 8 opisuje - reakcje i postawę środowiska fizycznego, emocjonalnego czy społecznego. To obraz sytuacji jaki widzi otoczenie (partner, rodzina, pracownicy, znajomi, pracodawca)- 10 denarów dobrane 9 denarów – pracodawca widzi, że może sobie na mnie zarobić… i generalnie jestem niedoceniana….

Tzn. nie... jestes doceniania i pracodawca widzi, ze ma przed soba kogos wartosciowego. Jedynie co... Ty z tego nic nie masz. To jest tu zle. Bo przeciez 10 Monet i 9 Monet mowia o tym, co Ty soba wnosisz. Gdybys byla niewartosciowa lub pracodawca by tego nie dostrzegal, nie trzymalby Ciebie, a tu widac, ze doskonale wie, co z Ciebie ma... ale nie chce, zebys Ty to wiedziala.

Karta 9 opisuje - Tradycyjnie oczekiwania pytającego lub jego obawy. Jest to jednak karta dająca więcej istotnych informacji. Zwraca uwagę na to, co powinno się wiedzieć, czego unikamy w danej sytuacji, czego nie bierzemy pod uwagę- XVII Gwiazda – no oczywiście jak to ja… mam nadzieję, że coś się tu zmieni….

Tak, masz nadzieje, ze nastapia zmiany. Ciekawe, w pkt. wyzej masz Gwiazde w podsumie. Gwiazda daje Sprawiedliwosc. Ogolnie tu potrzeba by rozmowy z pracodawca, konkretnej rozmowy i wyjasnienia tego, co sie dzieje.

Inaczej Twoja Gwiazda pozostanie tylko marzeniem o siegnieciu po nia. A nie da szansy na konkretna zmiane.

Karta 10 opisuje - możliwy rezultat – 3 buławy dobrane: VI kochankowie, rycerz mieczy, król mieczy – 3 buławy pokazują, że idę chyba o coś zawalczyć…. Będę musiała chyba dokonać jakiegoś wyboru…

I tak, jak pisalam wyzej. Wydaje mi sie, ze przede wszystkim trzeba zaczac od konkretnej rozmowy. I to solidnej. Wazne, abys wiedziala juz na wstepie, na czym Ci zalezy, czego chcesz a czego nie chcesz. Tu szef (facet?) pokazal sie w Krolu Mieczy, wiec rozmowa musi byc jak najmniej emocjonalna, musisz miec argumenty konkretne, bo Cie inaczej zje... i wyjdziesz co najwyzej roztrzesiona i pokonana.

3 Bulawy mowia takze o tym, aby miec cierpliwosc i byc dobrej mysli, ze praca, ktora wykonujesz przyniesie skutki (stosowne do wysilku jaki w nia wkladasz) z czasem.

Takze wazne teraz, byc konkretna i umiec (sensownie, na chlodno) zawalczyc o swoje.

Powodzenia Iwonka. :)

• Lubię to! 1
Napisano

Dzięki Sacralciu:bukiet:

Ja to nawet w czasie przeszłym mówię o tej pracy... się właśnie na tym złapałam niedawno....

Napisano

No to w tych 4 Bulawach sie ladnie pokazalo, jakby zamkniety juz etap zycia.

Tak czy inaczej walcz o swoje Iwonka... glowa do gory i dzialaj. :)

Napisano

wyglada mi to tak, jakby praca pozwalala Ci realizowac swoje hobby (nie, zeby w pracy) - dzieki temu, ze masz jakie-takie zabezpieczenie materialne, mozesz czasem zrobic jakis kurs, poswiecic sie swoim zainteresowaniom

mozliwe, ze niedlugo pojawi sie opcja zostawienia obecnej pracy, zmienienia jej na inna lub inny rodzaj w ogole - ale jeszcze sie nie zdecudujesz, moze tez rodzina Ci to odradzi (partner lub bliski znajomy)

• Lubię to! 1
Napisano
wyglada mi to tak, jakby praca pozwalala Ci realizowac swoje hobby (nie, zeby w pracy) - dzieki temu, ze masz jakie-takie zabezpieczenie materialne, mozesz czasem zrobic jakis kurs, poswiecic sie swoim zainteresowaniom

mozliwe, ze niedlugo pojawi sie opcja zostawienia obecnej pracy, zmienienia jej na inna lub inny rodzaj w ogole - ale jeszcze sie nie zdecudujesz, moze tez rodzina Ci to odradzi (partner lub bliski znajomy)

chciałabym, żeby właśnie było tak ja mówisz....

ciągle tym żyję, że tu jestem tylko po to, aby móc rozwijać na boku swoje hobby....

i że kiedyś będę z tego hobby żyć....

Gość Konsuela
Napisano (edytowane)

Wiesz mozesz zrobic dwie rzeczy, poprosic o podwyzke ( 9 monet) albo szukac innej pracy. Albo ... postaw rozklad 'decyzja' na to co bedzie, jak sie sytuacja rozwinie gdy rozejrzysz sie za nowa praca, a co gdy zostaniesz w starej... Powodzenia

edit:

ciągle tym żyję, że tu jestem tylko po to, aby móc rozwijać na boku swoje hobby....

i że kiedyś będę z tego hobby żyć....

Moze ta sytuacja w pracy to znak ze czas i pora na realizacje tego marzenia? I na to pytanie warto bys zrobila rozklad :)

Edytowane przez Konsuela
Napisano

Moze ta sytuacja w pracy to znak ze czas i pora na realizacje tego marzenia? I na to pytanie warto bys zrobila rozklad :)

marzenie to ja na boku rozwijam tylko to wszystko pewnie wymaga czasu....

a rozkład faktycznie mogłabym zrobić, tylko sama nie bardzo wiem, który by pasował...

muszę pomyśleć...

dziękuję za cenną radę:-)