Skocz do zawartości

Wyliczanie kart osobistych, duszy i rozwojowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zauważyłam, że wiele osób poprzez Tarota chce poznać samego siebie. Ja osobiście bardzo sobie cenię poznawanie samej siebie poprzez Tarota, uwielbiam takie rozkłady i wyliczenia :) Odszukałam w swoich notatkach temat, który mi chodził ostatnio po głowie. Tutaj na Forum również znalazłam informacje na ten temat, nie porusza on jednak całościowo tematu, tylko porusza problem jeden Karty.

Odświeżymy troszkę to zagadnienie. Myślę, że wiele osób chętnie skorzysta :)

Obliczanie osobistej karty nazywanej także Kartą życia, karty duszy i karty rozwoju jest kombinacją astrologii i numerologii. Korzystając z daty urodzenia, możemy obliczyć, która z kart Wielkich Arkanów reprezentuje główne nurty naszego życia.

Karta osobista pokazuje osobiste cechy, które będą się rozwijały. To są właściwości, którymi otwieramy się na świat, środki, których używamy do oddziaływania na otoczenie. Karta ta pokazuje jak reprezentujemy siebie i jakie zadania musimy wypełnić a także wyzwania, jakie przed nami stoją.

Karta wyrażająca naszą zewnętrzną osobowość, naszą maskę, rolę społeczną, którą odgrywamy przed innymi.

Była rozmowa w tym temacie na Forum tutaj http://www.ezoforum.pl/ogolnie-o-tarocie/8084-karta-zycia.html

Obliczenie Osobistej karty:

1. Dodaj do siebie dzień, miesiąc i rok urodzenia

np. 23-07-1952 = 23+7+1952 = 1982

2. Dodaj do siebie cyfry wyniku z punktu 1.

1+9+8+2 = 20

Osobista Karta to XX

Jeśli wynik będzie większy od 22 (np. 27) należy dodać do siebie cyfry jeszcze raz (2+7 = 9)

Obliczanie Karty duszy:

Karta duszy pokazuje jakie cechy duchowe będą się w nas rozwijać. Te cechy to ukryta moc, dzięki której odkryjemy własną ścieżkę, drogę do nas samych, do naszego wnętrza, do wewnętrznego mistrza.

Karta, która określa nasze wnętrze i jest obrazem naszej duszy, czyli kim naprawdę jesteśmy, gdy opadnie maska, gdy przestaniemy ulegać wpływom społecznym, gdy zrezygnujemy by aprobata innych kierowała naszymi poczynaniami

1. Dodaj do siebie cyfry z Osobistej karty (20), 2+0 = 2

Twoja karta to II

ukazuje energię i wyzwania, kolejne kroki rozwoju. Przeważające czynniki w każdym roku twojego życia.

Obliczanie Karty rozwoju:

Karta, która określa nasze obecne problemy, pozwala przyjrzeć się obecnej sytuacji, wyznacza drogę i kierunek naszych działań

Dodaj liczby z dnia i miesiąca urodzin, uzyskaną liczbę następnie doda do liczby bieżącego roku

Przykład:

23.3.2008=23+3+2008=2034=2+0+3+4=9

Czyli Kartą Rozwoju na rok 2008 dla osoby urodzonej 23.3 jest Eremita (IX)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Temat ten ma służyć rozmowom i wyjaśnianiu niejasności. Możemy tutaj rozmawiać o poszczególnych kartach i ich interpretacji. Natomiast wszelkie wyliczeni indywidualne z interpretacjami bardzo proszę zamieszczać w odpowiednim dziale Interpretacja Kart zaznaczając w temacie postu, że są to wyliczenia Kart życia, duszy i rozwoju.

• 2 lata później...
Napisano

Karta osobista - wyliczamy ja z daty urodzenia i jest wynikiem dodania do siebie dnia, miesiaca i roku urodzenia.

Jezeli liczba jest wieksza niz 22 sumujemy to jak w numerologii.

Przykladowo:

1.5.1948 = 1+5+1948 = 1954 = 1+9+5+4 = 19

Czyli Karta osobista w tym przypadku jest XIX Slonce.

Inny przyklad:

5.7.1952 = 5+7+1952 = 1964 = 1+9+6+4 = 20

Czyli karta osobista jest tu XX Sad.

Jeszcze jeden przyklad:

9.3.1957 = 9+3+1957 = 1969 = 25 = 2+5 = 7

Czyli karta osobista jest tu VII Rydwan.

Karta duszy.

Jezeli liczba karty osobistej jest wyzsza niz 9 sumujemy wtedy te liczbe jak w numerologii i mamy karte duszy. Jezeli liczba ta jest rowna 9 lub mniejsza wtedy liczba karty osobistej jest rowna liczbie karty duszy.

I przykladowo, jezeli w 1. przykladzie wyzej mielismy jako karte osobista XIX Slonce, liczba karty duszy bedzie 10, czyli X Kolo Fortuny, jako ze 1+9 = 10.

W drugim przypadku, gdzie mielismy XX Sad, liczba karty duszy bedzie 2, czyli II Kaplanka, poniewaz 2+0 = 2.

W trzecim przypadku mielismy jako karte osobista VII Rydwan. Poniewaz 7 jest mniejsze niz 9, liczba karty duszy bedzie identyczna, takze mamy tu VII Rydwan zarowno jako karte osobista, jak i karte duszy.

Karta rozwojowa.

Obliczamy ja w dniu urodzin na caly kolejny rok az do dnia przed kolejnymi urodzinami.

I przykladowo ktos, kto sie urodzil 1.5.1991:

Liczymy:

1.5.2013 = 1+5+2013 = XII = 1+2 = 3 - III

Czyli mamy karte rozwojowa XII Wisielec i opcjonalnie III Cesarzowa, na czas od 1.5.2013 do 30.04. 2014.

Inny przyklad.

Ktos urodzony przykladowo 5.7.1991.

Liczymy:

5.7.2013 = 5+7+2013 = XVIII Ksiezyc = 1+8 = 9 - IX

I mamy jako karte rozwojowa XVIII Ksiezyc i opcjonalnie IX Eremite. Karta ta liczy sie jednak od 5.7.2013 i bedzie wazna do 4.07.2014.

Poniewaz jeszcze nie mamy 1.7. zamiast roku biezacego musimy wpisac w wyliczenia na JESZCZE teraz - rok poprzedni.

Czyli:

5.7.2012 = 5+7+2012 = XVII Gwiazda = 1+7 = 8 - VIII

I tu mamy jako karte rozwojowa XVII Gwiazde i opcjonalnie VIII Sprawiedliwosc. Te karty obowiazuja do 4.7.2013. Czyli do dnia przed urodzinami.

Zrodlo: Akron Hajo Banzhaf - Der Crowley Tarot

• 4 tygodnie później...
Napisano

Prosze mi powiedziec według której talii interpretować karty nr 8 i 11?

Napisano

widze że lasy że ho ho :) a w które miejsce najlepiej sie udać?

Gość Daffne
Napisano
Prosze mi powiedziec według której talii interpretować karty nr 8 i 11?

wg takiej jaką sama uznajesz lub posiadasz. Jest to dowolne :)

• 2 lata później...
Gość befimaka
Napisano

Bardzo ciekawy temat, ponieważ połączenie tarota i numerologii jest jak czekolada z chili. ;) Szkoda by było, gdyby taki fajny temat został zepchnięty w mroki dziejów. :)

Wg tych wyliczeń okazuje się, że moją Kartą Osobistą i Kartą Duszy są Kochankowie. I zgadza się, bo mówi ona o zjednoczeniu przeciwieństw, a moja natura takową jest. No i obecny rok, do następnych urodzin (Karta Rozwoju), to karta XXI, czyli Świat. I czegóż więcej można oczekiwać od życia? :)