Skocz do zawartości

Finanse

Geranium

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak zrealizują się oczekiwania Pani X, że poprawi się w jej małżeństwie sytuacja finansowa w ciągu roku:

9 mieczy/ rycerz buław/ król monet/ diabeł/ umiarkowanie ->

Pani ewidentnie przygnieciona problemami, rozmyśla o tym, że mogłoby być lepiej, robi, co może, ale mąż nie daje z siebie za wiele (to akurat wiem od niej bezpośrednio), nie wiem jak połączyć króla monet z ryckiem buław, ale dalej mi karty chyba sugerują, że nie będzie tej poprawy, ale też nie będzie pogorszenia. Co o tym sądzicie?

Napisano

9 mieczy/ rycerz buław/ król monet/ diabeł/ umiarkowanie -> XVI Wieza, HB XI Pasja

Przede wszystkim musialaby przestac sie zamartwac a zaczac dzialac. Mozliwe, ze tez wspierac meza jakos, nie liczyc ze tylko on uniesie ciezar utrzymania rodziny. Tu widac bardzo jej inicjatywe. Czy ona pracuje? Tu jakby miala przejac nieco wiecej inicjatywy, stac sie zawodowo aktywniejsza. Jezeli boi sie, ze sobie nie poradzi, to odrzucic te leki na bok i po prostu zaczac dzialac.

Napisano
9 mieczy/ rycerz buław/ król monet/ diabeł/ umiarkowanie -> XVI Wieza, HB XI Pasja

Przede wszystkim musialaby przestac sie zamartwac a zaczac dzialac. Mozliwe, ze tez wspierac meza jakos, nie liczyc ze tylko on uniesie ciezar utrzymania rodziny. Tu widac bardzo jej inicjatywe. Czy ona pracuje? Tu jakby miala przejac nieco wiecej inicjatywy, stac sie zawodowo aktywniejsza. Jezeli boi sie, ze sobie nie poradzi, to odrzucic te leki na bok i po prostu zaczac dzialac.

Pani pracuje i zarabia więcej od Pana. Tzn pan ma dochody nieregularne, więc czasem zarobi więcej, ale ogólnie nie daje to stabilizacji im i stąd zmartwienia pani. Ona by go chciała namówić na wyjazd za granicę, bo jest okazja, ale pan się boi rozłąki z rodziną i ogólnie woli się trzymać czegoś, co zna, mimo że to się już nie bardzo opłaca... Przyznam rację, że pani mało wsparcia daje i bardziej pana "wypycha" niż mobilizuje, ale oni są małżeństwem 20 lat, trochę się nawarstwiło problemów i pani nie ma do pana cierpliwości, choć myślę, że mimo wszystko są za sobą bardzo.

Gość stagnacja
Napisano

Jak zrealizują się oczekiwania Pani X, że poprawi się w jej małżeństwie sytuacja finansowa w ciągu roku:

9 mieczy/ rycerz buław/ król monet/ diabeł/ umiarkowanie

będzie dużo zmartwień ale jeśli pan sie postara to jakoś będzie, raczej wydaje mi sie, że niewiele sie zmieni może nawet troche sie pokomplikuje, może właśnie trzeba będzie więcej działania z obu stron

Napisano

No to pani powinna tupnac noga i pana zmobilizowac. W Diable i Wiezy widzialabym przelamanie tych jego lekow przed wyjazdem i Wieza w podsumie daje Rydwan, wiec konkretnie (XI Moc w podsumie) powinna nie ulegac panu a pokazac mu, jakie szanse to stwarza, jednoczesnie tak, zeby te pana leki jakos przelamac. Wiec konkretnie, ale z powerem.

Napisano

i tu widac to wypychanie za granice ale facet okoniem stoi

nie widac zeby wyjechal nie widac poprawy

oni jakies długi kredyty zobowiazania musza spłacac?

Napisano
i tu widac to wypychanie za granice ale facet okoniem stoi

nie widac zeby wyjechal nie widac poprawy

oni jakies długi kredyty zobowiazania musza spłacac?

Nie, raczej nie, ale narzekają, bo nie ma z czego odłożyć na jakieś lepsze rzeczy typu nowy samochód, remont domu...

Napisano
Jak zrealizują się oczekiwania Pani X, że poprawi się w jej małżeństwie sytuacja finansowa w ciągu roku:9 mieczy/ rycerz buław/ król monet/ diabeł/ umiarkowanie

postawiłas na oczekiwania, czyli na emocje czyli - widać to, co ona czuje nie to, co faktycznie jest ;)

widać, ze się męczy, nie spi nocami (9 mieczy) i zastanawia się nad poprawą (rycerz buław) sytuacji finansowej, myśla nad tym, czy może mąż móglby coś jeszcze załapać (król denarów), poprosić o podzyżkę, ze to on powinien pomyśleć teraz nad finansami a nie ona. Możliwe podstepne działanie (diabeł) jakieś małe szantaże. A umiarkowanie to sugeruje mi spokój o jej pozycje finansową.

Napisano
postawiłas na oczekiwania, czyli na emocje czyli - widać to, co ona czuje nie to, co faktycznie jest ;)

widać, ze się męczy, nie spi nocami (9 mieczy) i zastanawia się nad poprawą (rycerz buław) sytuacji finansowej, myśla nad tym, czy może mąż móglby coś jeszcze załapać (król denarów), poprosić o podzyżkę, ze to on powinien pomyśleć teraz nad finansami a nie ona. Możliwe podstepne działanie (diabeł) jakieś małe szantaże. A umiarkowanie to sugeruje mi spokój o jej pozycje finansową.

To ja im więcej wiem, tym wiem mniej chyba :P Bo nie można ponoć zaczynać pytania do kart od "czy", więc jak miałabym zadać pytanie o poprawę finansów? I czemu akurat w tej kwestii jest ono źle sformułowane? Wiele osób pyta o realizację oczekiwań w związkach, relacjach i jest dobrze, też przecież chcą zobaczyć realne szanse a nie odbicie własnych zachcianek ;p chodzi o to, że konkretnie na sprawy materialne się tego nie robi? Bo nie bardzo rozumiem. Ostatnio mam problem z tymi pytaniami.

Napisano

każdy stawia karty i pytania wg siebie, ja tylko podpowiadam, daję nowe pomysły...

ja nie pytam o oczekiwania, bo wg mnie oczekiwania to to, co ja czuje a nie to, jak sie sytuacja zmieni etc. Jesli są uczucia (w sensie zwiazek) to owszem - oczekiwania moga byc ale jesli chodzi o prace to pytamy o 'sucha sytuacje' a nie o to, co ja czuje.

Tak mi sie wydaje...

Mam nadzieje, ze w miare jasno napisałam.

Napisano

Czyli wtedy lepiej zapytać, jak zmieni się, albo jak będzie wyglądała sytuacja finansowa? Bo tego "czy" bardzo nie lubię, jest takie determinujące. A na relacje, jak robisz i pytasz o oczekiwania, to nie wychodzą Ci zachcianki i wtedy jest okej? Fascynują mnie te pułapki :D

Napisano

Ja osobiscie zawsze staram sie zaczytać pytania od 'jak', 'jakie' etc.

A relacje zalezy od rozkładu, pytania etc. Zdarza sie stawiac na 'sucha sytuacje'a zdarza sie pytac o uczucia.

Napisano

Kwestia wyczucia własnych kart, myślę. Ja ostatnio wyciągam karty na dzień, żeby sobie w ciągu dnia obserwować, jak mi się to spełnia. Dzisiejszy asik denarów mi całkiem fajnie rozpoczął dzień xD Poszukam później jakiegoś wątku o kartach dnia, to wrzucę.