Skocz do zawartości

Jaką drogą byłoby bardziej opłacalnie?

x-latek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Więc tak. Od pewnego czasu sprzedaję rzeczy z domu, które nadają się do sprzedania. Moja sytuacja zmusza mnie do tego. Gotówka potrzebna na gwałt. Teraz chcę sprzedać konsolę do gry (PS3). Zanim jednak umieszczę ogłoszenie w internecie chciałbym dowiedzieć się, jaką to drogą będzie opłacalniej mi to sprzedać. Przypomnialem teraz sobie o takim miejscu w mieście w którym mieszkam, że są tam takie sklepiki, które skupują używane takie elektroniczne rzeczy. Mógłbym więc tam pojechać i się rozejrzeć. Ale z kolei to czas i pieniądze za komunikację (i nerwy). Postawiłem więc karty, czy to byłoby mi bardziej opłacalne, jeślibym tam jednak pojechał i się rozejrzał. Wiem, że tak czy owak różnica w kasie niebyłaby duża (czy przez internet, czy w takim sklepiku), ale dla mnie to trochę w tej mojej sytuacji to byłoby już coś.

Upraszczając pytanie: czy jechać tam z zamiarem sprzedania?

5 Pentakli w pozycji odwróconej Pustelnik 10 Mieczy w pozycji odwróconej

Równoległe karty.

5 Pentakli - dziadostwo, tylko jak mam to rozumieć? Grać biednego (nawet nie muszę takiego grać) i sprzedać to. Tylko jak? Czy od razu umieścić ogłoszenie w internecie? Czy tam jednak pojechać?

Pustelnik - szukać dalej. Znaczy się jednak jechać z tą moją maszynką tam?

10 Mieczy - sprawa jest zamknięta, znaczy się w tym sensie, że nie mam co już się z tym wysilać, kombinować więcej, tylko siedząc na tyłku w domu, najzwyklej w świecie wystawić ogłoszenie w sieci i wszystko.

Jak widzicie, według mego rozumowania karty przeczą sobie samym.

Jak Wy to widzicie? Hę?

EDIT: Teraz pojąłem, już po wysłaniu posta, że przecież mógłbym użyć pod taką sprawę lepszego rozkladu. No już trudno... Wysłane. Może jednak ktoś się wypowie co do mego rozkładu:icon_smile:

Edytowane przez x-latek
Napisano

nie inrterpretuję odwrócpnych więc polecę z normalnego rozkładu ;)

zapytaleś czy powiniehnes wiec uwazam, ze nie... bedzie to strata czasu, będziesz bardzo zawiedziony, wrócisz z niczym wg mnie...

Napisano

Ale czy mogłabyś jakoś uzasadnić swoją odpowiedź tak podług kart? Przetłumaczyć to jakoś z samych kart dlaczego?

Napisano

5 Monet (-), 10 Mieczy, IX Eremita ---> XII Wisielec, HB VI Kochankowie

Przede wszystkim juz samo 5 Monet odwrocone wskazuje, ze bardzo ciezko Ci to przychodzi... Lubisz te konsolke... a to, co robisz, robisz, bo nie widzisz po prostu innbego wyjscia. Tu te 5 Monet to Twoje takie juz miotanie sie, szukanie, gdzie sie da wyjscia. Jestes zwyczajnie zrozpaczony obecna sytuacja, o czym zreszta napisales, ale i karty to pokazuja. 10 Mieczy... to pozbycie sie tego wbrew sobie. Eremita... widzisz, ze Twoja sytuacja jest powazna... i duzo na ten temat myslales. Mimo, ze przyszlo Ci to ciezko, zdecydowales sie na to.

Jednak podsumy mowia, ze nie tedy droga. Wisielec mowi, ze cos musialbys zrobic inaczej. Kochankowie, zebys sie jeszcze raz nad tym porzadnie zastanowil i zrobil tak, jak myslisz, ze bedzie najlepiej.

W kazdym razie widac, ze sprawe nalezy jeszcze raz przemyslec. Mozesz nie wyjsc na probie sprzedazy tego tak, jakbys liczyl. I potem mozesz miec poczucie krzywdy. Ze sprzedales cos, co lubiles a w zasadzie niezbyt ta sprzedaz sie oplacala. Zysku niewiele w porownaniu z wartoscia dla Ciebie.

Jeszcze, co przyszlo mi do glowy, a propos tego sklepiku i wzgledem kart i poza kartami tez.

Droga - koszty. Sklepik na pewno bierze prowizje. Takze Twoj zysk moze byc naprawde niewielki. Ten sklepik tez chce miec zysk. I to, jak to wycenia, moze rowniez Cie nie zadowalac.

Albo co innego stanie na przeszkodzie, ze tego tam nie zostawisz i tak.

• Lubię to! 1
Napisano

x-latek - są rozkłady, w których można rozbijać karty na pojedyńcze sztuki a są takie, w których całość jest wystarczająco wymowna...

Nie potrafię Ci uzasadnić 'kiedy i jak je interpretuję' to przychodzi do mnie samo...

Patrząc na Twój rozkład widziałam go całosciowo a nie na jednostki tak też go zinterpretowałam...

Jak Ci się chce popatrz na moje posty i zoabczysz, ze nie ma zasady, kiedy interpretuję 'cały rozkład' a kiedy go rozbijam.

• Lubię to! 1
Napisano

O! SacralNirvana moja Dusza :hooray::smile2:

Żeby sprawa była jasna. Ona już jest zepsuta. Nie wciąga dysków, ale je odczytuje. Trzeba tylko zrobić taki mały tryk aby dysk znalazł się w środku i wtedy już jest w porządku. Wtedy już można grać lub oglądać filmy. I wszystko reszta jest w porządku z tą konsolą, oprócz właśnie tej dysfunkcji. Miesiąc temu ktoś mi ją zepsuł :sad2: No już mówię - jak się pitoli to się pitoli! Na całej linii.

Zepsute konsole też kupują, tyle, że wtedy za odpowiednie mniejsze pieniądze i jestem tego świadomy. Nawet w sieci są tacy co kupują używane-zepsute. Wiadomo, za pieniądze-ochłapy. Do takiego stanu się doprowadziłem:sad2:

No już mówię, takiego dziadostwa jak teraz to jeszcze w swoim życiu nie przeżywałem:_zly:

Napisano
x-latek - są rozkłady, w których można rozbijać karty na pojedyńcze sztuki a są takie, w których całość jest wystarczająco wymowna...

Nie potrafię Ci uzasadnić 'kiedy i jak je interpretuję' to przychodzi do mnie samo...

Patrząc na Twój rozkład widziałam go całosciowo a nie na jednostki tak też go zinterpretowałam...

Jak Ci się chce popatrz na moje posty i zoabczysz, ze nie ma zasady, kiedy interpretuję 'cały rozkład' a kiedy go rozbijam.

O, a to taka szpecka z Ciebie:icon_smile: Niewiedziałem :zdziwko:

BTW: Co do punkcików to nie wiem jak się je tu wystawia. Nie widzę tu u mnie takiej opcji. Chyba dlatego, że jeszcze jestem za nowy tu na Forum. A jeśli jest taka opcja i dla nowych użytkowników to prosiłbym o jakieś naprowadzenie mnie w tym.

Napisano

Szpecka :>? ze co to znaczy :D?

masz na dole posta - like it, pod sygnaturą jakby - podziękował i/lub taką gwiazdeczkę jako punkcik reputacji ;)

Napisano
Szpecka :>? ze co to znaczy :D?

No szpecka no... Fachowiec. Nie rozumiesz?...

To nie była ironia.

Punkcik dodany:icon_smile:

Gość Daffne
Napisano

czy jechać tam z zamiarem sprzedania?

wg kart będzie Ci jej bardzo żal oddać,masz tendencje do przyzwyczajania się do przedmiotów? Bo tu taki żal widać i sentyment zarazem. Wg mnie karty radzą byś z powodu ewentualnego żalu nie sprzedawał konsoli i zamiast tego obmyslił inny sposób (pustelnik) zdobycia kasy. Może sprzedaj coś innego albo pożycz parę groszy czy jakiś inny sposób...który umożliwi Ci przetrwanie kryzysu i pozostawienie Twojej ukochanej Konsoli (aż dziw, że jej imienia nie nadałeś jak to mężczyźni czynią z samochodami hehe)

Napisano
wg kart będzie Ci jej bardzo żal oddać,masz tendencje do przyzwyczajania się do przedmiotów?

Żal mi tylko że tyle wydałem na nią, a zysk z ewentualnej sprzedaży byłby bardzo krzywdzący (jeszcze ta dysfunkcja doszła do tego, nie z mojej winy:wsciekly:). Tylko tyle.

Czy czuję się przywiązany do niej, czy mam sentyment? Bardzo rzadko jej używałem. Naprawdę. Bardzo rzadko. Jestem facetem w średnim wieku jakby nie było hehehe.

Gość Daffne
Napisano
Żal mi tylko że tyle wydałem na nią, a zysk z ewentualnej sprzedaży byłby bardzo krzywdzący (jeszcze ta dysfunkcja doszła do tego, nie z mojej winy:wsciekly:). Tylko tyle.

Czy czuję się przywiązany do niej, czy mam sentyment? Bardzo rzadko jej używałem. Naprawdę. Bardzo rzadko.

w takim razie 5 monet wskazuje na fakt uszkodzenia i żal z tym związany jak piszesz..jakby nie patrzeć to starta jednak nie emocjonalna, a finansowa.

Jestem facetem w średnim wieku jakby nie było hehehe.

a tu można by się zdziwić jak starsi panowie hasają na konsolach :k035: :hahahaha:

Napisano

Moim zdanie podróż celem sprzedania przedmiotu w komisie (lub innym podobnym punkcie) nie przyniesie efektu. Nie stosuje odwróconych. Nachodzisz się jak ten pustelnik na talii RW, wkurzysz, umęczysz, efekt zaden (10 mieczy). Nie prosciej w necie?

Napisano
w takim razie 5 monet wskazuje na fakt uszkodzenia i żal z tym związany jak piszesz..jakby nie patrzeć to starta jednak nie emocjonalna, a finansowa.

No tak.

a tu można by się zdziwić jak starsi panowie hasają na konsolach :k035: :hahahaha:

Wiem wiem; nie ja :_nie:

Napisano (edytowane)
Nachodzisz się jak ten pustelnik na talii RW, wkurzysz, umęczysz, efekt zaden (10 mieczy). Nie prosciej w necie?

Tak to by wyglądało. Z kart wychodzi na to że lepiej przez net. Ja naprawdę dalej myślę, żeby to sprzedać. I'm that broke. Trudno, to już mój problem.

Edytowane przez x-latek
Gość Daffne
Napisano

a może lepiej postawić karty na rozkład decyzję?

Jak zrealizuje się sprzedaż konsoli przez np. allegro? 3 karty

Jak zrealizuje sie sprzedać konsoli w sklepiku? 3 karty

Napisano

:bezradny:

a może lepiej postawić karty na rozkład decyzję?

Jak zrealizuje się sprzedaż konsoli przez np. allegro? 3 karty

Jak zrealizuje sie sprzedać konsoli w sklepiku? 3 karty

Tu już kochana została mi taka alternatywa tylko: albo zgłaszać to do netu, albo zęby zacisnąć i jeszcze jej nie sprzedawać. Bo czy w ten sposób ją sprzedam, czy w inny, to i tak wiadomo że d*** zimna:_smutny:

Gość Daffne
Napisano

jeśli nie masz skąd pozyskać pieniędzy to trzeba sprzedać... i teraz ważne jak bo istotne ile gdzie dadzą :)

Napisano
jeśli nie masz skąd pozyskać pieniędzy to trzeba sprzedać... i teraz ważne jak bo istotne ile gdzie dadzą :)

Myślę myślę:mysli:

Czy jakoś sprężyć się i przeczekać, czy dawać ogłoszenie.

Zaraz nawet na papierosy nie będę miał w *****

Wiem wiem, jestem żałosny.

Gość Daffne
Napisano
Myślę myślę:mysli:

Czy jakoś sprężyć się i przeczekać, czy dawać ogłoszenie.

Zaraz nawet na papierosy nie będę miał w *****

Wiem wiem, jestem żałosny.

oj tam życie nie żałosność. Czasem każdego dopada niedostatek.

Daj ogłoszenie :)

Napisano

Nie gadaj tylko dzialaj.

Najmniej posrednikow... bo kazdy zarobic chce. Komisy moim zdaniem sa... duzo mniej korzystne pod tym wzgledem niz np. samodzielne sprzedawanie w necie.

Napisano

Teraz, konkretnie wiedząc już gdzie chcę to sprzedać pytam się jeszcze raz (też konkretnie) - sprzedawać czy nie sprzedawać? Jednocześnie przez tą wróżbę chcę utwierdzić się do końca w tym co mówią karty.

I tak.

9 Pentakli w pozycji odwróconej Pustelnik w pozycji odwróconej Rydwan

Hm, dwie dziewiątki... Liczba osiągnięć.

9 Pentakli, według Jóźwiaka to "wszystko na sprzedaż". Nie chciałbym tu podważać autorytetu pana Jóźwiaka ale taka interpretacja była od początku dla mnie jakaś bzdurna.

Aha, brak bezpieczeństwa materialnego powoduje to, że robię to co robię. Sama konsola nie jest też na 100% sprawna.

Odwrócony Pustelnik - nierozsądne podejście do sprawy poprzez decyzję o sprzedaży? Nie zostało to do końca tak naprawdę przemyślane?

Rydwan - a tu co? Żeby zapanować nad sobą, nie denerwować się, nie panikować? Przez takie panowanie mego umysłu miałbym powstrzymać się od sprzedaży?

A teraz moi kochani podsumy :icon_smile: Jak to robi SacralNirvana i inni tutaj:icon_smile:

9 Pentakli Pustelnik Rydwan >>> Śmierć w/g HB Rydwan

See! I have already learned something :icon_smile:

No ale dobrze, teraz w którą stronę miałbym to interpretować? Śmierć - zostaw to przedwsięzięcie, przestań myśleć o tym, znaczy się nie sprzedawaj. Czy kończ z tym - w sensie sprzedaj to. I taki to właśnie często mam problem z tłumaczeniem kart - w którą stronę?

Rydwan, taka sama karta wyszła i na końcu rozkładu. Znaczy się potwierdzenie tego żeby opanować się (nie panikować) i nie sprzedawać.

A może ten Rydwan znaczy, że to jest dobra, właściwa (i jedyna) droga aby sprzedać? Im dłużej siedzę w tych kartach tym głupszy jestem:oczy::unsure::confused2:

Napisano

dla mnie Smierc w podsumie mowi, ze ta forma, o ktorej mowimy - myslenia, dzialania, istnienia, cokolwiek, nie ma szansy bytu, musi przyslowiowo umrzec, aby narodzila sie nowa forma - Smierc 13 = 1+3 = 4 Cesarz - nowa forma - nowy pomysl.

Rydwan to dzialanie pozbawione watpliwosci. W podsumie to dla mnie tyle, co "dzialaj, a jak masz jakies watpliwosci to idz i nie ogladaj sie za siebie". W Rydwanie chodzi o dzialania bez krztynywatpliwosci. Masz cel przed oczami to go realizujesz, bez dziabania tematu tu i tam.

Jezeli wiec tu tak sie miotasz, czy to zrobic, czy nie... to rada bylaby... zostaw to i szukaj innych opcji.

Napisano

Aha, no i o to mi chodziło moja Droga:icon_smile: Już wiem co robić:icon_smile:

Dziękuję Ci i innym za udzielanie się w mym wątku:icon_smile: