Skocz do zawartości

Problem - wazne

SacralNirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Coz... co roku bylo przyjete, ze przed zakonczeniem wakacji w szkole cory jakies dziecko wczesniej wyjezdzalo na wakacje i bylo ok. Ja nigdy tak nie robilam, w tym roku pierwszy raz. Moja cora wyjechala na wakacje (jedyna mozliwosc na ten moment, ja jeszcze nie mam paszportu gotowego), zeby pojechala na 100% na wakacje.

Wyjechala w pon. po poludniu, czyli w szkole nie byla 4 dni. Rok szkolny wzorowy, jedna z lepszych uczennic.

Co sie dowiaduje? W tym roku zakazano takich praktyk. Szkola ma obowiazek takie cos zglosic do urzedu szkolnego i moge stanac za to przed sadem, koniec koncow zaplacic wysoka kare.

Rozmawialam z nauczycielem, wychowawca i stwierdzil, ze bedzie rozmawial z gronem nauczycielskim, zeby to zalagodzic, ale jak to pojdzie, nie gwarantuje. Szczerze powiedziawszy, odechcialo mi sie wszystkiego.

W zyciu bym mlodej nie poslala, gdybym wiedziala, ze takie problemy z tym potem beda.

Jakie konsekwencje dla mnie bedzie mial ten wyjazd cory na wakacje do PL (jeszcze przed zakonczeniem roku szkolnego)? - chodzi w sensie czy trafi to do sadu, jakies kary pieniezne itp.

5 Bulaw, IX Eremita, 0 Glupiec ---> XIV Umiarkowanie, HB IX Eremita

Kurcze, nie wiem. Czyzby rzeczywiscie udalo sie to rozmyc po kosciach? Mozliwe, ze porobia mi wyrzutow, ze nastepnym razem mam sie zastanowic, co robie (ale ja nie mialam pojecia o zmianie tego cholernego prawa!)...

Ale Glupiec na koncu i Umiarkowanie w sumie... kary jakiejs finansowej czy grozb sadowych chyba nie zapowiadaja.

Kurcze... Sacra... mistrzyni od klopotow... :ojejku:

• Maestro
Napisano

moja pierwsza myśl, ze się rozejdzie po kościach, może będzie jakas szamotanina, podejmowanie decyzji, ale koniec końców dyrektor szkoły da sobie spokój

Napisano

sądzę, że to zostanie wyjaśnione w mniejszym gronie, czyli nauczyciele i Ty, być może zostaniesz wezwana do szkoły i zostanie Ci powiedziane, właściwie to, co już wiesz, że jest regulamin i szkoła zakazuje

tutaj ani sądu, ani kar pieniężnych nie widać

a tak na marginesie, to jakoś bardzo rygorystyczny ten regulamin, że nie wolno

Gość Nayala
Napisano

będziesz musiala się "wybornic" ale potem rzeczywiści epowinno być spokojnie, tylko dyr. może si ezastanwiac trochę co z tym fantem,ale na plus

Napisano

moim zdaniem będziesz musiała zawalczyć trochę, żeby tych konsekwencji nie było. Koniec końców sprawa zostanie załagodzona.

Napisano

Jakies nowe prawo nalozone odgornie. Ponoc bylo tak, ze rodzice zamawiali sobie urlopy juz m-ce wczesniej... i potem dzieciaki calymi grupami znikaly z klasy przed koncem roku szkolnego, klasy swiecily pustkami.

Mi nauczyciel powiedzial, ze szkole zalezy rowniez, zeby to sie rozeszlo po kosciach i on bedzie o to zabiegal, zeby tak wlasnie bylo. W moim imieniu ma powiedziec, ze to zostalo wyjasnione, teraz wazne, zeby z zewnatrz nikt sie tego nie przyczepil. Czy jakos tak...

Kurcze... dziecki dziewczyny. Stresa naprawde mialam dzis ogromnego. Dostalam swiadectwo mlodej, jest bardzo dobra uczennica... nauczyciel bardzo ja lubi...

Zobaczymy... Jak bede miala jakies info... oczywiscie napisze tu w ramach weryfikacji.

:bukiet:

Napisano

Te 5 Bulaw jeszcze to moze byc to, ze po szkole sie roznioslo, ze mloda pojechala i nauczyciele bardzo o tym gadaja. Nauczyciel, wychowawca, chce im to wlasnie przedstawic tak, zeby to zalagodzic, wiec moze wlasnie te jego proby zalagodzenia tu sa i te rozmowy. Hmm...

Napisano

Oby... bo stresa mam takiego, ze mi grucha nie chce przejsc przez gardlo :26:

Napisano

bedzie szum (5 buław), gadanie, straszenie ale zadnych konkretnych działń tam nie widze. Rozejdzie się po kościach wg mnie ;)

Napisano

Dzieki kobitki kochane.

No wlasnie to jest tak, ze ja zwalniajac we wtorek mloda z zajec powiedzialam w biurze (na tel.) szkolnym, ze mloda wyjechala. Bo wiadomo, ze trzeba szkole poinformowac. I juz biuro szkolne o tym wiedzialo i mnie postraszono konsekwencjami, ze to urzad szkolny bedzie musial wiedziec, ze kara bedzie itd.

I dzis poszlam odebrac swiadectwo mlodej, bo dzis zakonczenie roku szkolnego u starszych bylo (wczoraj mielismy zakonczenie zerowki u sredniej) i sie dowiedzialam, ze byl szum w szkole, bo nauczyciele JUZ o tym gadali w swoim gronie.

Takze temat przemaglowany jest. Dosc dluga rozmowa z nim byla i na koniec powiedzial tak, jak to napisalam wyzej. Ogolnie ma bardzo dobre zdanie o mojej corce i bardzo ja lubi, chociaz twierdzi, ze gadula niemilosierna... ale bardzo dobra uczennic. I swiadectwo ma naprawde swietne. W roku szkolnym w ogole nie opusciala chyba ani jednego dnia. Nie wagaruje, nie choruje... no nic. Zadania domowe zawsze porobione. No pod tym wzgledem nie czuje, ze mam dziecko w szkole. Przychodzi, robi swoje i tyle.

I nauczyciele to tez widza.

Nic... dzieki kochane dziewuszki... Wasze interpretacje sa bardzo cenne. Dziekue :bukiet:

Napisano

5 buław nerwy, spiecie walka ale wszystko się ułoży. W podsumie masz umiarkowanie czyli zródło zgody. Bardzo te karte lubie przy awanturach i nieporozumieniach. Wiadomo, ze się ułoży. Jakis Eremita, ktoś doświadczony i mądry złagodzi "dwie" zwaśnione strony.

Napisano

Dzieki kobietki. Nic, zamartwiac na zapas sie nie bede. Zobaczymy, co i jak. :bukiet:

Napisano

Nic się nie martw , będzie dobrze , zobaczysz. W gimnazjum gdzie chodzi moja córka takie rzeczy są nagminne. Nic Ci nie zrobią. Ty jesteś rodzicem a pogadać sobie mogą. :) Pozdrawiam.

Napisano

No... w moim bundeslandzie (wlasnie czytam) takie cos to 80 euro (i wszystko powyzej, bo to najmniejsza kara, bodajze do 300 euro w jakims tam miescie jest) kary na dzien...

Tutaj zrodlo tego jest... Schwänzen vor den Sommerferien kann in NRW teuer werden | WAZ.de

Takze to niemalo... w moim przypadku to 4 dni... razy min. 80 euro... to co najmniej 320 euro kary byloby, gdyby to poszlo dalej (najwyzszy do 1200).

To odgornie jest... nawet nie od szkoly. Takie prawo tu jest po prostu.:ojejku:

Napisano

tez uwazam,ze wybrniesz z sytuacji i rozejdzie sie po kosciach.

Napisano

na poczatku troche bedzie z tym walki i patyczkowania sie, ale pozniej ktos pojdzie po rozum do glowy-zalagodzi sprawe i to sie rozejdzie sie po kosciach. Pustelnik wychodzi tu dwa razy,zatem moze warto albo poszukac kogos z boku rozsadnego? No i karta umiarkowanie to karta pojednania,wiec spokojnie;)

Napisano
Dzieki kobitki kochane.

No wlasnie to jest tak, ze ja zwalniajac we wtorek mloda z zajec powiedzialam w biurze (na tel.) szkolnym, ze mloda wyjechala. Bo wiadomo, ze trzeba szkole poinformowac. I juz biuro szkolne o tym wiedzialo i mnie postraszono konsekwencjami, ze to urzad szkolny bedzie musial wiedziec, ze kara bedzie itd.

I dzis poszlam odebrac swiadectwo mlodej, bo dzis zakonczenie roku szkolnego u starszych bylo (wczoraj mielismy zakonczenie zerowki u sredniej) i sie dowiedzialam, ze byl szum w szkole, bo nauczyciele JUZ o tym gadali w swoim gronie.

Takze temat przemaglowany jest. Dosc dluga rozmowa z nim byla i na koniec powiedzial tak, jak to napisalam wyzej. Ogolnie ma bardzo dobre zdanie o mojej corce i bardzo ja lubi, chociaz twierdzi, ze gadula niemilosierna... ale bardzo dobra uczennic. I swiadectwo ma naprawde swietne. W roku szkolnym w ogole nie opusciala chyba ani jednego dnia. Nie wagaruje, nie choruje... no nic. Zadania domowe zawsze porobione. No pod tym wzgledem nie czuje, ze mam dziecko w szkole. Przychodzi, robi swoje i tyle.

I nauczyciele to tez widza.

Nic... dzieki kochane dziewuszki... Wasze interpretacje sa bardzo cenne. Dziekue :bukiet:

miałam podobny problem z synem, tylko, że w przedszkolu. Mój syn jest alergikiem i nie był w przedszkolu przez okres 3miesięcy pod rząd, bo miał takie zapalenie zatok. Też zostałam wezwana przez dyrektorkę przedszkola i musiałam napisać oficjalne pismo wyjaśniające jego tak długą nieobecność. Też miałam niezłego pietra, bo też mnie postraszono, że sąd może mnie czekać itd. Na szczęście wystarczyło tylko takie pismo:-)

Napisano

O kurcze, tez niezle.

Tu czytalam teraz, ze byly przypadki, ze np. ojciec powiadomil nauczyciela, ze dziecko wczesniej wyjedzie tam i tam to nauczyciel powiadomil od razu policie i policja zgarnela dziecko z lotniska! Serio. W DE moga dziecko jadace na wakacje pare dni wczesniej zgarnac z lotniska, dworca... nie mialam pojecia. Nie mam tv a ponoc bylo o tym glosno.

Tak z ciekawosci jeszcze spytalam, jakie kroki do tej pory podjela szkola (nauczyciele) jezeli chodzi o zgloszenie tego gdzies oficjalnie (chodzi o to czy na razie to jest tylko miedzy nimi czy juz jakies urzedy sa wmieszane)?

XXI Swiat, As Mieczy, IX Eremita ---> IX Eremita, HB IV Cesarz

Powiedzialabym, ze na razie rozpatruja to w swoim gronie, jeszcze nikogo nie informowali.

Co byloby b. wazne i korzystne... bo gdybym trafila na wrednych nauczycieli to jak w powyzszym przykladzie mogloby to byc juz dawno zgloszone.

Napisano

Ja myślę,że jeszcze nigdzie dalej tego nie posłali..

• 2 tygodnie później...
Napisano

Weryfikacja...

Na razie zadnych info ze szkoly czy skadkolwiek w tej sprawie. Takze mozna miec nadzieje, ze nic nie bedzie.

Podejrzewam, ze gdyby cos mialo byc, byloby juz. Jezeli chodzi o jakies kary, wyjasnienia itd.

Dziekuje wszystkim bardzo za udzial w interpretacji i pomoc. :bukiet:

Napisano

po kartach obstawiałabym ze sie rozejdzie po kościach

ale oczy zrobiłam ze cos takiego sie zdarza niesamowite zajmują sie bzdurnymi problemami zamiast brac sie za duze...

powodzenia

Napisano

Dzieki Iridos... :bukiet:

No ja tez zrobilam oczy... bo mam co roku gosci z PL (dzieciaki w wieku szkolnym) i czesto tak 2-3 dni wczesniej jada, w PL tego nie ma. Tu ponoc to jakos w poprzednim/tym roku weszlo, na przelomie jakos, w NRW przynajmniej.

Na razie zadnego info nie ma. Zobaczymy, jak dalej... :)

• 2 miesiące temu...
Napisano

WERYFIKACJA ostateczna

Po wakacjach cora wrocila do szkoly. Temat rozszedl sie po kosciach. Na szczescie szkola nigdzie dalej tego nie zglosila, takze i nie ponieslismy konsekwencji zadnych.

Dzieki wszystkim za pomoc w interpretacji :bukiet: