Skocz do zawartości

Dziwny problem z OOBE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, mam bardzo nieciekawy problem z OOBE i nie tylko... Każda czynność typu medytacja, trening z zastosowaniem mudr, czy nawet wizualizacjami, a już nie mówiąc o wyjściu z ciała kończy się fiaskiem, ponieważ nagle oblewa mnie pot, wszystko mnie zaczyna swędzieć i wpadam w jakąś dziwną panikę... I zawsze jest tak samo.. Czym to może być spowodowane? -_-

Napisano

Ja mam podobnie kiedy próbuję medytować, ale nie wiem czym to może być spowodowane. Rozważałam jako przyczynę strach przed utratą kontroli nad sobą.

Napisano

Hmmmm, u mnie strach przed utratą kontroli nad sobą wypada na starcie... To nie to, kurcze... a zastanawiałaś / zastanawiałeś się nad jakąś blokadą?

Napisano

jeżeli chodzi o mnie to nie sądzę, żeby jakakolwiek blokada, jeżeli jest, pochodziła z zewnątrz, ale nie wiem jak u ciebie. Wiem za to, że sporej ilości ludzi taki krótki atak paniki pojawia się na skraju zapadnięcia w sen. Czasami wtedy pojawia się też uczucie nagłego spadania i wybudzenie w skutek strachu.

Napisano

Możesz spróbować dłuższej relaksacji, bo patrząc "fizycznie" na ten przypadek, nie dochodzi do skutecznej separacji umysłu od ciała. W końcu medytuje nie ciało ale to czemu ono jest podporządkowane. Opisywana reakcja ciała wskazuje na przeszkadzającą więź z umysłem, który przez to nie może się uwolnić od zbędnego balastu i całe przedsięwzięcie kończy się akurat fizjologiczną odzywką. Tak więc Twoja kontrola nad ciałem nie jest wystarczająca i pojawiają się reakcje uboczne. U każdego mogą być inne. Zasadniczą podstawą udanego wejścia musi być "pozbycie" się ciała, podobnie jak jest w hipnozie. Odprężenie się i łagodne ale i stanowcze zarazem koncentrowanie się na wyznaczonym celu pozwoli zapobiec nieoczekiwanej ingerencji właściwości ciała w proces swobodnej medytacji. Reakcja mówi jednoznacznie o zaburzeniach, swego rodzaju przeciekach na granicy umysł - ciało.